Televisión

Pere Aragonés, el candidat d'ERC que busca reeditar la presidència

Maria Bosch López
3 min.

BIOGRAFIA:

Data i lloc de naixement: Pineda de Mar (Barcelona), 1982.

Formació: llicenciat en Dret per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i màster en Història Econòmica per la Universitat de Barcelona (UB). Ha estat professor associat de la Universitat de Perpinyà.

Anys en política: membre de l'executiva d'ERC des de 1998, diputat autonòmic des de 2006, regidor de Pineda de Mar (2011-2018), conseller d'Economia i vicepresident del Govern (2018-2021) i president de la Generalitat des de 2021.

Pere Aragonès és el cap de llista d'Esquerra Republicana de Catalunya a les eleccions autonòmiques el 12 de maig. Compta amb una llarga carrera política al darrere: llicenciat en Dret i especialitzat en Història Econòmica, va començar a militar en les Joventuts d'ERC amb 16 anys i es va afiliar al partit dos anys més tard, formant part de l'Executiva. En 2006, va ser elegit diputat en el Parlament i ha arribat a ser el vicepresident més jove de la Generalitat el 2018, amb 36 anys, càrrec que ha compatibilitzat amb el de conseller d'Economia fins al 2021. També ha estat regidor del seu poble natal, Pineda de Mar, des de 2011 fins al 2018. Actualment, és el president del Govern.

ERC encetarà la campanya centrant l'estratègia a conservar els màxims vots | Laura Herrero

Aragonès és una de les persones més fidels a Oriol Junqueras i entre els seus afanys, resoldre el conflicte polític a Catalunya. Sota l'ombra del procés i la irrupció de la llei d'amnistia, el candidat d'ERC es presenta als comicis decidit per la defensa del referèndum i la seva proposta de finançament singular. Participa de la cursa electoral en un context marcat per la profunda divisió de l'independentisme: la manca d'entesa entre ERC i Junts preveu un camí difícil per assolir un Govern de caire independentista.

Un candidat colpejat pel cas Tsunami Democràtic

I és que des que Junts va deixar el govern amb ERC després de sis anys de coalició, Aragonès ha encapçalat tot sol l'executiu. Durant aquests dos anys, el Govern s'ha vist sacsejat principalment per les investigacions de l'Audiència Nacional pel cas Tsunami Democràtic. També s'ha fet evident la batalla entre els dos principals partits independentistes per veure qui és més efectiu en la carrera cap a la independència.

El Govern d'Aragonés, en peu des de 2021, ha travessat moltes dificultats que l'han portat a evidenciar les diferències amb la resta de candidats. Si el que fou conseller d'Economia aconsegueix els vots suficients, haurà de dialogar amb el PSC i els Comuns per tornar a erigir-se president de la Generalitat. Unes negociacions que es preveuen llargues: el possible acord entre PSC i ERC dificulta l'entesa amb els Comuns, obertament contraris al projecte del Hard Rock que defensen els socialistes.

Amb 33 diputats al Parlament, un més que a les eleccions del 2017, Pere Aragonès espera trencar l'empat de les passades eleccions amb el PSC i ser el partit més votat. En aquest context, Aragonès haurà de decidir si torna a fer aliança amb Junts, en cas que donin els números, si prefereix pactar amb el PSC o perseguir un tripartit amb els socialistes i els Comuns.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz