Cataluña

Resum de notícies a Catalunya del 8 d'abril de 2024 | Aragonès defensa la llei d'amnistia al Senat: "És inevitable, com ho serà el referèndum"

  • Declaren al judici les famílies de la residència Fiella de Tremp, on van morir 64 persones grans durant la Covid

  • Nou retard en el calendari de les obres de la línia 9 del metro de Barcelona per un embús de la tuneladora

  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

B. GÁLVEZ | Y. CARRASCO | M.GUASCH

L'actualitat d'aquest dilluns passa per la sessió al Senat en la qual el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat la llei d'amnistia. Desarticulada una organització dedicada al tràfic de persones des de diferents països europeus a Barcelona

Altres notícies destacades de la jornada són la presentació del Centre de Cardiopaties Congènites Barcelona, un centre que aplica, per primer cop a Espanya, la cirurgia cardíaca robòtica en pacients pediàtrics. També comencen a declarar familiars de les víctimes de la residència Fiella de Tremp per les morts de familiars durant la pandèmia. Es mantenen les temperatures altes aquesta setmana, per tant, s’intensificarà el desgel. S’hauria de tornar a notar als pantans.

Resum de notícies a Catalunya del 8 d'abril de 2024

RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:48

    Restablerta la circulació de trens entre L'Aldea-Amposta i L'Hospitalet de l'Infant 
     

    La circulació de trens entre L'Aldea-Amposta i L'Hospitalet de l'Infant ha quedat restablerta al voltant de les 19.45 hores. "Els trens recuperen progressivament les seves freqüències de pas habituals", ha informat Adif en un apunt en 'X'.  La circulació havia quedat interrompuda al voltant de les 17.00 hores després d'una avaria en un tren de mercaderies, que afectava els trens entre Castelló i Tarragona.

  • 19:24

    La papereta de JxCat per al 12M mostrarà el rostre de Carles Puigdemont


     La papereta de JxCat mostrarà un logotip amb el rostre del candidat, Carles Puigdemont, i, sota, la marca "Junts+". D'aquesta manera, Junts repetirà la fórmula que va dur a terme en les últimes eleccions municipals: a Barcelona, la papereta del candidat, Xavier Trias, també mostrava el seu rostre, i altres alcaldables van repetir l'operació.

  • 19:12

    El Senat aprova l'informe que titlla l'amnistia de "cop mortal" al model constitucional entre retrets d'Aragonès i Ayuso

     

     

    La cambra alta, on el PP té majoria absoluta, ha avalat el text després d'un debat de més de cinc hores que ha sumat les veus del president del Govern, Pere Aragonès, i de set presidents autonòmics populars. L'octubre passat, una reunió similar de l'òrgan va congregar una dotzena de presidents del PP, que van qualificar l'amnistia com "una aberració i un atropellament". Aquesta vegada, el president aprofita el debat per defensar l'aposta pel referèndum mentre el PP reiterara els atacs a la llei i a Pedro Sánchez. 

  • 18:56

    Barcelona espera un Sant Jordi més participatiu i espaiat

     

    La Cambra del Llibre de Barcelona ha pronosticat un Sant Jordi més espaiat en recaure en dimarts feiner, però també més ordenat amb la continuació de la superilla, de passeig de Gràcia. Enguany hi haurà 336 parades de llibres i 214 més de signatura d'autors, això sense comptar les 5.000 llicències gratuïtes per entitats de les 7.000 que  ofereix Ajuntament de Barcelona i que s'han concedit aquest any.

    Barcelona espera un Sant Jordi més participatiu i espaiat
  • 18:48

    Girona tancarà aquesta setmana les escomeses d'aigua potable per a piscines privades per la sequera

     

    L'Ajuntament de Girona tancarà a partir d'aquesta setmana les escomeses independents que subministren aigua potable a les piscines privades i al reg de jardins de més de 300 metres quadrats, a causa del context de sequera, per "garantir un ús responsable de l'aigua". El consistori assegura que la mesura "ja ha estat notificada als habitatges on se'ls aplicarà" i recorda que és una acció inclosa en el Pla d'emergència per sequera de Girona i en el Reglament del servei municipal de proveïment.

      

  • 18:40

    El jutge citat a declarar com a investigat el gerent de l’Àrea de Mobilitat de Barcelona per l’accident en què va morir Xavi Moya, excampió d’Espanya de boxa. 

     

    Una declaració que tindrà lloc el 25 d’abril al Jutjat d’Instrucció número 17 de Barcelona. L’objectiu del magistrat és continuar investigant si el consistori barceloní va cometre alguna negligència en la senyalització d’unes obres en un carril bici que, segons els advocats de la família de Moya, haurien causat l’accident mortal.

  • 18:25

    Els Mossos desmantellen un petit però molt actiu grup criminal dedicat especialitzat a robar motocicletes i vendre-les per peces a través d'internet. 

     

    Totes les motos sostretes, robades a Barcelona i a la seva àrea metropolitana, eren de dues marques i models concrets.
    Les robaven en aparcaments públics, les traslladaven a un local on les desballestaven i posteriorment venien per peces a través de la coneguda aplicació Wallapop de productes de segona mà. Als dos arrestats se'ls relaciona amb un mínim de 6 robatoris.

  • 18:00

    El TC desestima el recurs de Junqueras contra la decisió d'excloure'l de les eleccions generals del 2019

     

    El ponent de la sentència ha estat el president del TC, Cándido Conde-Pumpido. Segons l'escrit no es va vulnerar el dret de sufragi passiu del líder d'ERC perquè la Llei Orgànica del Règim Electoral General (Loreg) considera "inelegibles" els condemnats en sentència ferma a pena de presó, "circumstància concorrent en el demandant".

  • 17:34

    Petits investigadors de més de quaranta escoles resolen dubtes sobre el mar al Congrés de Ciència de Barcelona

     

    Per què els peixos floten a l'aigua un cop morts? Per què l'aigua del mar és salada si la que ve dels rius és dolça? Barcelona s'inundarà? Són algunes de les preguntes que respondran fins divendres els alumnes d'una quarantena d'escoles al Congrés de Ciència de Barcelona, que arriba a l'onzena edició amb el lema 'El mar és vida'. 

    Lourdes Gata
  • 17:05

    Barcelona preveu anul·lar unes 140.000 multes arran de la sentència contra la primera ordenança de la ZBE

     

    L'Ajuntament de Barcelona preveu anul·lar unes 140.000 multes a conductors per circular per la ZBE que sumen un import aproximat de 20,1 milions d'euros. Es tracta de multes que no eren fermes o no estaven completament executades en la data de publicació al BOE de la sentència del Tribunal Suprem el novembre del 2023 contra la primera ordenança de la ZBE. La resolució municipal revocatòria d'aquestes sancions està actualment en tràmit de publicació al BOP i a la Gaseta i s'anul·laran tan bon punt s'hagi produït la publicació. Des de l'Ajuntament remarquen que no es tracta de diners a retornar sinó que es deixaran d'ingressar.

  • 16:45

    La coordinadora d'Associacions veïnals de Girona demana més presència policial a la ciutat.

     

    Consideren que no hi ha prou agents per cobrir tot el que passa i que la sensació d'inseguretat va en augment. La coordinadora aglutina 10 dels 30 barris de Girona, alguns dels més poblats. Exigeixen un increment dels efectius de policia, sobretot de nit per prevenir robatoris, furts, i garantir una millor convivència. Creuen que per les dimensions i els esdeveniments que té a Girona li falta policia. 

  • 16:32

    L'Altaveu s'estrena a les 17:20 h a La 2

     

    A Ràdio i Televisió Espanyola Catalunya estem d'estrena. Aquest dilluns a les 17:20h arrenca l'Altaveu, el nou magazín d'entreteniment conduït per Danae Boronat. 

  • 16:27

    Creen un centre que aplica, per primer cop a Espanya, cirurgia cardíaca robòtica en infants i joves

     

    A Catalunya neixen cada any al voltant de 600 nadons amb cardiopaties congènites i un de cada tres necessita una cirurgia. Per aquest motiu, l'Hospital Sant Joan de Déu i el Clínic han unit esforços i han incorporat, per primera vegada en tot l'Estat, la cirurgia robòtica en infants i joves que pateixen de malformacions de cor. Fins al moment, només es practicava la tècnica en persones adultes, mentre que als nens els hi feien operacions a cor obert. Entre els principals beneficis destaquen la manca de cicatrius i una ràpida recuperació. Ho confirmen els dos primers casos, el d'una noia de 13 anys i un noi de 15, amb resultats excel·lents perquè la tècnica és poc invasiva.

  • 16:19

    El sector immobiliari espera una guerra hipotecària entre entitats

     

     

    Actualment, l'índex de referència hipotecari a Espanya està en el 3,6%, però el tipus d'interès amb els bancs i les plataformes digitals caurà fins al dos per cent per aquesta competència, segons l'economista de la Universitat de Barcelona, Gonzalo Bernardos. Segons l'informe del broker digital Trioteca, en els primers mesos de l'any les entitats financeres estan concedint préstecs per comprar un habitatge a tipus fix per sota del 3%.

    Inici d'una guerra hipotecària amb interessos molt per sota de l'euríbor
  • 15:53

    El val escolar per al curs 2024-25 serà de 60 euros, 10 menys de l'anunciat


    El val escolar canviable per material escolar per a tots els alumnes de primària i secundària en centres públics i concertades el pròxim curs 2024-25 serà de 60 euros. La web específica per a informar sobre el val escolar habilitada per la Generalitat ha publicat l'import definitiu de l'ajuda. Educació va anunciar al març que els vals serien universals, per a tots els alumnes de primària i secundària, amb un import de 70 euros que s'assignarien en dos xecs de 35 euros cadascun. En total, s'espera que beneficiaran uns 80.000 estudiants. L'any passat van ser de 100 euros i van ser utilitzats per 451.533 alumnes. 

     

  • 15:22

    El Govern impulsa un pla de xoc de 22,7 milions d'euros contra la bretxa digital amb 9.000 cursos gratuïts

     

    Els cursos, gratuïts i presencials, es faran arreu de Catalunya per ajudar la ciutadania a assolir competències bàsiques en l'àmbit digital i les noves tecnologies. L'objectiu del programa formatiu 'Més Digitals' és formar més de 90.000 persones fins al 2026, principalment majors de 60 anys. La Generalitat engegarà una prova pilot al maig a cinc municipis –Lliçà d'Amunt, Canovelles, Parets del Vallès i Barcelona

  • 14:51

    Els usuaris de Renfe ja poden adquirir els abonaments gratuïts de Rodalies per viatjar entre l'1 de maig i el 31 d'agost

     

    Una de les novetats serà que en aquesta ocasió els títols es vendran amb un suport TSC, una targeta sense contacte que substituirà la tradicional de banda magnètica. Els abonaments del primer quadrimestre continuaran sent magnètics durant el temps que queda de període de validesa. 

  • 14:00

    La intervenció del president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha centrat a defensar la llei d'amnistia en el marc de la Comissió General de les comunitats autònomes.

  • 13:38

    La tuneladora de la Línia 9 del Metro està aturada a mig quilòmetre de la futura estació de Mandri pel desgast de la màquina.

     

    Així ho han confirmat fonts del departament de Territori a Ràdio Nacional. La tuneladora està inactiva des de fa un mes, quan es va decidir revisar i posar a punt la roda de tall, que s'ha desgastat més del previst pel tipus de terreny a excavar. La previsió és que la tuneladora torni a foradar el subsol a finals de maig, i que arribi a Mandri cap a l'estiu, fet que comportarà un retard aproximat de mig any en els treballs del tram central de la L9.
     

  • 13:32

    Els bolivians retinguts al Port de Barcelona, a l'espera de ser deportats

     

    Els ciutadans bolivians que van arribar al Port de Barcelona amb visats falsos es mantenen reubicats en un ferri. Ja han rebut la negació d'entrada i es troben, ara, a l'espera de ser retornats al seu país, tot i la petició d'asil d'alguns afectats.

    Ferran Cuixart
  • 13:15

    Sant Joan de Déu i el Clínic apliquen per primer cop a l’Estat la cirurgia cardíaca robòtica en infants i joves

     

    L’Hospital Sant Joan de Déu i l’Hospital Clínic han creat un centre de cardiopaties congènites per oferir una atenció conjunta i durant totes les etapes de la vida als infants que neixen amb una malformació al cor, uns 600 cada any a Catalunya. L’objectiu és que aquests pacients visquin “més temps i millor” aprofitant els constants avenços mèdics. L’aliança, per exemple, permetrà estendre a la població infantil tècniques quirúrgiques, com la cirurgia cardíaca robòtica, que fins ara només s’aplicaven en adults. Ja s’han fet dues operacions d’aquest tipus, les primeres de l’Estat, a una nena de sis anys i un noi de 15 amb uns resultats excel·lents perquè la tècnica és poc invasiva i la recuperació dels pacients molt ràpida.

    Anna Bañeres
  • 13:12

    Dues persones detingudes a Torredembarra en l'operació contra una trama d'explotació de treballadors estrangers

     

    La Guàrdia Civil i la policia espanyola han detingut almenys dues persones en una operació contra una suposada trama organitzada per explotar treballadors estrangers. Des d'aquest dilluns a la matinada, agents dels dos cossos estan practicant una desena d'escorcolls en establiments del sector de la restauració de la població costanera, majoritàriament, però també a Tarragona. La primera arrestada és una dona que estaria relacionada amb la gestió de tres restaurants, situats al passeig marítim de Torredembarra, en els quals els agents han fet entrades i s'han emportat documentació. El segon detingut seria un home. Fonts pròximes al cas preveuen més arrestos durant l'operatiu que continua en marxa.

  • 13:04

    Sanitat inicia els tràmits per establir l'empaquetat genèric del tabac

     

    El Ministeri de Sanitat ha tret a consulta pública prèvia el projecte de reial decret per regular diversos aspectes sobre la fabricació, presentació i comercialització dels productes del tabac i relacionats. Entre aquests l'empaquetat genèric del tabac. L'actuació es fa davant l'aparició d'una varietat de productes amb característiques diferenciades, amb o sense tabac, amb o sense nicotina, amb o sense components electrònics i fins i tot amb aspectes híbrids de complexa catalogació. La regulació introduirà la prohibició d'additius i components que confereixen aromes al tabac i als productes relacionats.

  • 13:00

    Salvador Illa lamenta que Aragonès es presti a un "intent del PP de posar al Senat en campanya"


    El líder i candidat del PSC a les eleccions catalanes, Salvador Illa, ha lamentat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'hi hagi prestat a un "intent del PP de posar al Senat en campanya a Catalunya". "Ningú entén la presència del senyor Aragonès al Senat, ni des d'un punt de vista temàtic ni pel resultat que tindrà això, que és zero".

  • 13:00

    Milers de congressistes de 135 països es reuneixen a Barcelona en la convenció biennal de McDonald's

     

    Al voltant de 14.000 directius de McDonald's assisteixen a Barcelona per a la convenció biennal de la companyia. És la primera vegada que la celebren fora dels Estats Units. Milers de persones de 135 països s'allotgen en hotels des del diumenge fins al dijous, el que suposa un gran impacte econòmic per a la ciutat.

  • 12:50

    Ayuso rebutja el "cop" contra unitat nacional: "Serà imparable si no reaccionem a temps"
     


    La presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha emmarcat aquest dilluns la Llei d'Amnistia en "un cop contra la unitat nacional, la democràcia i l'estat de dret programat i per etapes. Durant la seva intervenció la Comissió General de les comunitats autònomes del Senat  i ha alertat que l'amnistia "trenca" a tots, inclòs al PSOE. La presidenta madrilenya defensa que "deixar-se agredir no és treballar per la convivència" i remarca que "un estat pacífic no és un estat submís".

  • 12:30

    El Suprem cita a Puigdemont perquè declari com investigat per terrorisme en el cas 'Tsunami'. 

     


    La magistrada del Tribunal Suprem, Susana Polo, ha citat a l'expresident català Carles Puigdemont i al diputat autonòmic Rubén Wagensberg perquè declarin com investigats pel cas 'Tsunami Democràtic', entre el 17 i 21 de juny, poc més d'un mes després dels comicis catalans del 12 de maig. 

    La jutgessa que investiga per presumptes delictes de terrorisme la part del cas 'Tsunami *Democràtic', que afecta tots dos aforats, els ha emplaçat perquè prestin declaració voluntària per videoconferència entre aquestes dates i precisa que el dia concret s'assenyalarà amb posterioritat.

  • 12:31

    La Taula i l'APE reclamen que la pobresa energètica sigui una prioritat cabdal per al pròxim Govern

     

    La Taula del Tercer Sector Social i l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) han reclamat que la lluita contra aquest fenomen sigui una prioritat cabdal per al pròxim Govern. Les dues entitats han demanat a l'actual executiu que avanci tot el que pugui en el desplegament del conveni que regula la pobresa energètica a Catalunya abans de finalitzar la legislatura. Les organitzacions han recordat que tot i que l'acord entre Generalitat i Endesa es va signar fa tres anys, queden compromisos pendents com la condonació dels deutes del 2022 i el 2023, la creació d'un fons d'atenció solidària, la instal·lació generalitzada dels comptadors socials i l'ampliació de l'acord a la resta d'empreses energètiques.

  • 12:18

    El Govern veu el distintiu ‘Catalunya, regió mundial de la gastronomia' com una oportunitat pel sector agroalimentari

     

    El Govern confia que la distinció 'Catalunya, regió mundial de la gastronomia 2025' sigui una "oportunitat" i una "palanca de transformació" pel sector agroalimentari, des dels agricultors fins als cuiners. "Hem de ser capaços d'explicar tota la cadena, fent èmfasi en les persones que hi ha darrere de cada producte", ha dit el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, que ha recordat que en els últims mesos la pagesia ha estat "en peu de guerra" per demanar "poder-se guanyar la vida". Aquest dilluns l'executiu ha donat el tret de sortida del període d'adhesions de la iniciativa i vol que durant l'any vinent arribi arreu del territori de la mà de productors, xefs i empreses turístiques, entre altres.

  • 12:07

    Desmantellen un punt de venda de droga a la Llagosta 

     

    Els Mossos d'Esquadra van detenir el 2 d'abril un home de 52 anys per tràfic de drogues. La investigació es remunta el novembre del 2023 davant les sospites de l'activitat d'aquesta persona. Les gestions dels investigadors van poder corroborar que l'home en qüestió no disposava de cap feina legalment remunerada i que es dedicava a la venda al detall de cocaïna i haixix. Sempre feia servir el mateix modus operandi: rebia una trucada per part dels compradors i es desplaçava en cotxe al lloc on havien quedat per fer la venda. Aquests desplaçaments gairebé sempre eren a la Llagosta, però també s'han acreditat vendes a Santa Perpètua de Mogoda. Els agents han intervingut 660 grams de cocaïna i gairebé vuit quilos d'haixix.

  • 11:35

    Declaren les famílies de la residència Fiella de Tremp

     

    El jutjat de Tremp escolta a partir d'aquest dilluns en fase d'instrucció els testimonis de familiars de les víctimes del brot de covid-19 que va tenir lloc el novembre de 2020 a la residència Fiella i a conseqüència del qual van morir 64 dels 142 usuaris d'aleshores. Les famílies compareixeran davant del jutge amb motiu de la causa que s'instrueix pel suposat delicte d'homicidi imprudent. Les declaracions tindran lloc després que les exdirectives del geriàtric i membres del Patronat de la Fundació Fiella ja declaressin davant del jutge el gener passat. En aquella ocasió, però, ho van fer per la causa oberta per un suposat delicte contra la seguretat dels treballadors.

  • 11:23

    Detenen dos homes a Barcelona especialitzats a robar motocicletes i vendre-les per peces des de Cornellà

     

    Els Mossos van detenir el 19 de març dos homes, de 46 i 51 anys, especialitzats a robar motocicletes i vendre-les per peces. La investigació va començar a finals de l'any passat per una sèrie de robatoris. Totes les motos sostretes eren de dues marques i models concrets, amb el mateix tipus de clausor. Les robaven en aparcaments públics. Haurien arribat a vendre material per un valor de 160.000 euros. A mitjans de gener, la propietària d'una motocicleta sostreta al novembre al carrer Europa de Barcelona, va veure que es venia una peça del seu vehicle en una aplicació de compra-venda d'objectes de segona mà.

  • 11:05

    Aragonès defensa la llei d'amnistia al Senat: "És inevitable, com ho serà el referèndum". 

     

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat al Senat la llei d'amnistia, així com el finançament singular i un referèndum: "Per molt que es cridi, són inevitables".

    Durant la comissió general de les comunitats autònomes, que ha debatut l'amnistia aquest dilluns al Senat, el president de la Generalitat ha insistit en la llei que ha de permetre "mirar endavant" i consolidar la via de la negociació.

     
  • 11:00

    Ferrocarrils allarga el servei fins a Martorell les nits de divendres i vigílies de festius

     

    FGC ha anunciat que a partir d'aquest divendres allargarà el servei entre Plaça Espanya i Martorell Enllaç les nits de divendres i vigílies de festius fins a les dues de la matinada, exceptuant el mes d'agost. Fins ara, el trajecte es feia entre Barcelona i Molí Nou Ciutat Cooperativa. Concretament, quatre trens de la línia L8 (Pl. Espanya – Molí Nou Ciutat Cooperativa), dos per sentit, passaran a integrar-se a la línia S8 (Pl. Espanya – Martorell Enllaç). Fins a Martorell, hi arribaran els trens que tenen sortida a les 00.20h i a les 01.20h des de Plaça Espanya, mentre que en sentit invers, començaran el seu recorregut a les 0.18h i a les 01.18h. En els dos casos, s'aturaran a totes les parades intermèdies.

  • 10:55

    Junts acusa el PP d'"ús partidista" de la cambra per "mostrar animadversió al procés independentista de Catalunya". "Aquesta llei sí o sí s'aprovarà". 

     

     

    Així ha defensat el seu vot particular el Grup Plural, la sendadora de Junts, María Teresa Pallarés. "Lamentablement, avui no assistirem a un debat real sobre l'amnistia sinó a una escenificació a una posada en escena del PP amb un ús partidista d'aquesta cambra per a manifestar la seva animadversió al procés independentista de Catalunya".

  • 10:54

    Puig confirma la sortida a borsa i podria captar fins a uns 3.000 milions d'euros

     

    Puig ha confirmat la seva sortida a borsa. L’empresa catalana farà una oferta de les seves accions classe B adreçades a inversors qualificats, amb l’objectiu de recollir al voltant de 1.250 milions, i que se sumarà una altra oferta de major import de l’accionista majoritari de la companyia, controlada per Exea -societat patrimonial de la família Puig-. Tot plegat, segons fonts coneixedores, podria permetre a la companya captar uns 3.000 milions. L'empresa catalana pretén sortir als parquets de Barcelona, Madrid, València i Bilbao.

  • 10:40

    Desarticulada una organització dedicada al tràfic de persones des de diferents països europeus a Barcelona

     

    La Policia Nacional ha desarticulat una organització dedicada al tràfic de persones des de diferents països europeus a Barcelona. Hi ha set detinguts, acusats de delictes de tràfic de persones, falsedat documental i pertinença a organització criminal. La investigació es va iniciar el juliol del 2023, quan es va detectar una primera furgoneta amb onze persones amuntegades al seu interior a Sant Adrià de Besòs. Les víctimes eren ciutadans estrangers de tercers països, a qui cobraven grans quantitats de diners per garantir-los el trasllat i l'entrada a Barcelona, posant en risc la seva vida per les deficients condicions amb les quals es feia el trasllat. Pagaven entre 10.000 i 12.000 euros.

  • 10:32

    Alerten d'un augment d'episodis de pols sahariana pel "clima més càlid" a Europa

     

     L'observatori Copernicus alerta de l'augment d'episodis de pols sahariana pel "clima més càlid" a Europa en els darrers dies. En un comunicat publicat aquest dilluns, el Servei de Vigilància de l'Atmosfera de Copernicus preveu l'augment de "concentracions de partícules" per la "columna de pols que recorre gran part de la península Ibèrica" i que arriba al sud-est de França, Alemanya i fins i tot Escandinàvia. A causa d'aquest episodi, els analistes de l'observatori han constatat una "degradació de la qualitat de l'aire en diversos països", així com "cels boirosos i dipòsits en superfícies com cotxes i finestres".

  • 10:30

    Nou retard en el calendari de les obres de la línia 9 del metro de Barcelona

     

    La tuneladora de les obres de l'L9 del metro està aturada a menys de 500 metres de Mandri. En concret, s'ha decidit parar els treballs per "revisar i posar a punt la roda de tall", que s'havia desgastat més del previst pel tipus de terreny de la zona a excavar. La previsió de Territori és que les excavacions es reprenguin a finals de maig, i s'arribi cap a l'estiu del 2024 al pou de Mandri. Allà, la tuneladora es revisarà de nou abans d'encarar els 1,6 quilòmetres pendents fins a l'estació de Lesseps. Mentrestant, la resta d'obres de l'L9 continuen en marxa, com els pous per a les estacions de Sarrià i Mandri, o la llosa intermitja.

  • 10:18

    Comença el judici als 4 Mossos per agredir un jove que es va saltar el confinament per covid

     

    A l'Audiència de Barcelona comença aquest dilluns el judici de 4 Mossos acusats d'un delicte contra la integritat moral, detenció il·legal i falsedat documental per agredir i detenir un jove que es va saltar el confinament per covid. La fiscalia demana 8 anys de presó per a cadascun d'ells mentre l'acusació popular, exercida pel col·lectiu Iridia, els demana 15 anys.

  • 10:27

    12 dels bolivians retinguts al Port de Barcelona demanen asil

     

    Els 69 bolivians retinguts en un creuer d'MSC des de dimecres per no disposar de visat vàlid per a l'espai Schengen esperen ara poder acomplir els tràmits d'estrangeria. Després d'un cap de setmana de negociacions, són dotze les persones que han demanat asil. En total 18, però sis han renunciat a aquest. De moment, encara esperen en l'altre vaixell que els va posar a disposició MSC, per tal que el grup esperi amb comoditat el torn de fer els tràmits.

  • 10:17

    Comença la comissió de les CCAA al Senat sobre l'amnistia.

     

     

    La presidenta de la comissió,  Luisa Fernanda Rudi obre la sessió en què dona la benvinguda als presidents i membres de governs autonòmics que acudeixen al debat i dona pas a l'ordre del dia, amb un punt únic debat i aprovació de l'informe sobre el contingut autonòmic de la llei d'amnistia. 

    Els presidents dels governs autonòmics que acudeixen al debat s'acosten en aquests moments als seus escons per a participar en el debat sobre la llei d'amnistia.

     
  • 10:15

    Ferit crític un home a qui la Guàrdia Urbana de Barcelona ha disparat en abraonar-se als agents amb una arma blanca

     

    Un home ha resultat ferit crític per arma de foc aquest diumenge a la tarda després que uns agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona li haguessin disparat. Es fets han passat en un habitatge del districte de Sant Andreu i que l'home s'havia abraonat als agents amb una arma blanca. Els Mossos d'Esquadra s'han fet càrrec de la investigació i l'home ha estat traslladat pel Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) a un hospital.

  • 9:10

    Albiach (Comuns-Sumar)  insta PSC, ERC i CUP a pactar només amb forces progressistes. 

     

     

    La candidata de Comuns-Sumar a les eleccions al Parlament, Jéssica Albiach, fa una crida a què PSC, ERC i CUP es comprometin a pactar només entre forces progressistes.

    En una entrevista al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4,  Albiach ha carregat contra el govern de Pere Aragonès, que creu ha decebut a molta gent progressista: "Ha estat incapaç de donar resposta als grans reptes. S'ha posat de perfil massa vegades".

    Albiach critica els "diversos anuncis" que ha fet ERC sobre l'autodeterminació: "Els grans acords no es decreten, ni s'anuncien, ni es presenten en una roda de premsa enmig d'una campanya electoral".

     

     

     
  • 10:20

    Una primera detinguda a Torredembarra en l'operació contra una trama d'explotació de treballadors estrangers

     

     Una dona ha estat detinguda aquest dilluns al matí a Torredembarra arran de l'operatiu conjunt de la Guàrdia Civil i policia espanyola en contra d'una suposada trama organitzada per explotar treballadors estrangers. Agents dels dos cossos estan practicant una desena d'escorcolls en establiments de la població costanera, majoritàriament, però també de la ciutat de Tarragona. L'única detinguda, fins aquests moments, estaria relacionada amb la gestió d'un restaurant del passeig marítim de Torredembarra. Fonts pròximes al cas preveuen més arrestos durant l'operatiu.

  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dilluns 8 d'abril d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:20

    ERC insisteix en un debat a 3 amb Illa i Puigdemont i els acusa de no tenir propostes per a Catalunya. 

     

     

    Ni Salvador Illa ni Puigdemont ha respost a la proposta d'Aragonès. La número dos d'Esquerra, Laura Vilagrà, qualifica aquest silenci d'Illa i Puigdemont com una falta de propostes per a Catalunya. I els ha retret les crítiques "ferotges", diu, que han fet al govern i al president en els darrers dies. Vilagrà també ha reivindicat la majoria sobiranista al Parlament i ha fet una crida per ampliar-la

  • 8:15

    Alejandro Fernández no n'espera res d'Aragonès al Senat. 

     

     

    La comissió a la qual acudirà Pere Aragonès al Senat, l'ha forçat el Partit Popular amb la seva majoria absoluta a la Cambra Alta. Hi seran presents fins a set presidents autonòmics del Partit Popular. Des de Catalunya, el candidat del partit i líder de la formació, Alejandro Fernández, ha deixat clar que no n'espera res d'aquesta compareixença.

  • 8:10

    Reaccions a la compareixença d'Aragonès. 

     

     

    Des dels comuns Jèssica Albiach, ha assegurat que veia amb bons ulls la compareixença d'Aragonès al Senat, tot i que no li ha agradat que hagi dit que hi va per trolejar el PP. En canvi, la candidata de la CUP, Laia Estrada, l'ha criticat perquè considera que no és el lloc on el president de la Generalitat ha de donar explicacions. 

  • 8:05

    Aragonès defensarà l'amnistia al Senat.

     

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, defensarà avui l'amnistia al Senat. Ho farà en el marc de la comissió convocada pel Partit Popular amb presidents autonòmics per parlar d'aquesta norma. Una intervenció que arriba en plena pre-campanya electoral i en la que "possiblement" torni a plantejar la proposta de referèndum i el finançament singular per a Catalunya 

     
  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat d'aquest dilluns 08 d'abril de 2024. 

     

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz