Televisión

Salvador Illa: el presidenciable del PSC busca revalidar la victòria del 2021 amb prou marge per governar

Marc Guasch
3 min.

BIOGRAFIA

Lloc i data de naixement: La Roca del Vallès, Barcelona, 1966.

Formació: llicenciat en Filosofia per la Universitat de Barcelona i màster en Economia i Direcció d'Empreses per la Universitat de Navarra.

Anys en política: regidor en La Roca del Vallès des de 1987 i alcalde del municipi entre 1995 i 2005 -excepte uns mesos, per moció de censura-. Secretari d'Organització del PSC des de 2016 i ministre de Sanitat entre gener de 2020 i gener de 2021.

Salvador Illa (La Roca del Vallès, 1966) ja no és un nouvingut a la política catalana. A les eleccions del 2021 va aconseguir que el PSC tornés a guanyar unes eleccions a Catalunya per primera vegada des de la victòria de Pasqual Maragall del 2003. Va aconseguir el 23,04% dels vots i 33 escons, els mateixos que Esquerra Republicana de Catalunya. Uns resultats històrics que aleshores li van servir de poc, davant la possibilitat de les tres forces independentistes, ERC, Junts i CUP, de pactar un nou govern independentista.

Durant temps ha estat un líder de l'oposició sense estridències, escortat pel seu govern alternatiu, l'emulació del famós govern a l'ombra de Maragall que va acabar fent-se amb la Generalitat després de quedar-se a les portes a les eleccions del 99. Han estat poc més de tres anys en els quals Salvador Illa ha insistit a assenyalar des del primer moment la debilitat del govern independentista. Una idea que s'ha constatat especialment després del trencament de la coalició Junts-ERC.

El PSC encara la campanya com a favorit a totes les enquestes | Àlex Cabrera

El favorit a les enquestes

En el seu dia, el president del Govern, Pedro Sánchez, va apostar pel que havia estat el seu ministre de Sanitat durant la pandèmia per recuperar la convivència a Catalunya. Aquest ha estat precisament durant els darrers anys, el seu principal lema polític. Va ser l'encarregat de substituir l'aleshores secretari general del PSC, Miquel Iceta, encallat durant anys davant l'ascens de l'independentisme en ple procés. 

Illa figura ara com a favorit a totes les enquestes. Només l'ombra de Carles Puigdemont podria prendre-li una victòria pràcticament segura. Ara bé, els dubtes es fan més grans quan es plantegen els possibles pactes que li facilitin un acord per governar. La seva posició sembla complicada si es descompta que l'independentisme li girarà l'esquena i també sembla impossible sumar amb PP i Vox. L'únic mirall on buscar una possible escapatòria seria l'equació que va permetre Jaume Collboni assolir l'alcaldia de Barcelona amb el suport extern de PP i Comuns, però en el cas del Parlament l'aritmètica resulta encara més complicada.

La seva trajectòria política

Llicenciat en filosofia, Illa ha dedicat gran part de la seva vida a la política amb una trajectòria cridanera: fins al 2005, només havia exercit càrrecs en l'àmbit municipal i ara, després de passar un any pel Govern d'Espanya, intentarà presidir Catalunya. La seva trajectòria pública va començar com a regidor de la seva localitat natal el 1987 i va arribar a l'alcaldia el 1995, encara que va ser desallotjat mitjançant moció de censura a principis de 1999. La seva absència va durar poc, ja que va tornar a les eleccions d'aquest mateix any i es va mantenir d'alcalde fins a 2005.

Al Govern d'Espanya, va compartir protagonisme amb Pedro Sánchez en la gestió de la pandèmia i davant les crítiques de l'oposició per l'estat d'alarma durant la primera onada, el procés de desescalada -amb el descontentament d'algunes comunitats autònomes- la cogovernança amb les autonomies o els problemes en la vacunació. Aquesta etapa convulsa també l'ha obligat ara a comparèixer davant el Congrés a la comissió d'investigació sobre la compra de material sanitari. Un episodi, del qual reiteradament, ha dit estar "molt tranquil"

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz