Cataluña
JJOO 2030

El COE valida l'acord sobre els JJOO i no contempla modificar-lo

  • El Comitè Olimpic Espanyol es mostra contari a canviar la proposta acordada

  • El president de l'Aragó no assisteix a la reunió

  • Salvador Illa defensa una candidatura conjunta amb l'Aragó pels JJOO com "la millor fórmula"

Nadia Somoza / Joaquin Calvente
4 min.

El Comitè Olímpic Espanyol (COE) dona per validada la proposta "acordada" pels Jocs Olímpics d'Hivern 2030 i no contempla la seva modificació. La reunió perquè els governs espanyol, català i aragonès signessin l'acord tècnic de la candidatura ha acabat amb l'absència de l'executiu de l'Aragó, que presentarà la seva proposta la setmana vinent.

En un breu comunicat, el COE explica que a la trobada s'ha "validat la proposta presentada, debatuda i acordada per la Comissió Tècnica", donant així per ratificat el projecte de què ara Aragó renega. Sense entrar en més detalls, el COE parla breument de l'absència dels aragonesos. "Esperem i confiem que el Govern d'Aragó s'hi sumi a aquesta proposta", diuen. No es tanquen a modificacions petites, però insisteixen hi ha poc marge pels canvis.

A la reunió han assistit el Comitè Olímpic Espanyol, representat pel seu President, Alejandro Blanco; el govern d'Espanya, representat pel Secretari d'Estat per a l'Esport, José Manuel Franco; i el Govern de la Generalitat de Catalunya, representat per la consellera de Presidència, Laura Vilagrà.

Reaccions a la plantada d'Aragó

La síndica d'Aran, Maria Vergés, ha manifestat aquest divendres la seva decepció per la "irresponsabilitat i deslleialtat" del president d'Aragó. Considera que la negativa de Lambán a ratificar l'acord, després d'haver-se consensuat per la comissió tècnica amb el vistiplau dels representants de tots dos territoris, representa un "menyspreu" a la Vall i al conjunt del Pirineu. Per tot plegat, Vergés li ha demanat que deixi de banda les seves "fílies i fòbies personals".

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha recordat que, en cas que Aragó es despengés de la candidatura conjunta, “Catalunya ja té estudis fets” per tirar endavant en solitari. Vilagrà anuncia que aquests documents es faran públics “en breu” i es podrà veure on es preveia ubicar les diferents disciplines.

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha estat el primer a fer una crida perquè hi hagi "un esforç de diàleg" i que s'arribi a un acord per a la candidatura dels Jocs. "No ens podríem perdonar perdre l'oportunitat de presentar una candidatura sòlida, potent i d'entesa" ha argumentat.

El ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, ha afirmat que el Comitè Olímpic Espanyol (COE) no contempla que Catalunya presenti una candidatura en solitari.

Les demandes de Lambán

El conflicte d'interessos es va iniciar després que el president de l'Aragó, Javier Lambán, es desmarqués de l'acord tècnic al qual ell mateix havia donat el vistiplau. Reclamava que les proves d'esquí alpí es disputessin al Pirineu aragonès en comptes de la Molina-Masella, tal com està previst en l'acord tècnic sobre el repartiment de disciplines de la candidatura.

Lambán ja va avançar que no firmaria aquest acord avalat pel Comitè Olímpic Espanyol (COE) i el Govern, i que presentaria una proposta alternativa sobre el repartiment de les proves. "Les estacions aragoneses reuneixen els mateixos requisits que les catalanes per fer la prova reina que és l'esquí alpí. Situar l'esquí alpí a Catalunya no és una decisió tècnica, és política", va insistir. El nom de la candidatura i les seus de les cerimònies d'inauguració i clausura són dos esculls més que planteja l'Aragó i que poden allargar el serial.

El president de l'Aragó considerava que el repartiment de proves proposat "no és equilibrat", perquè encara que els Jocs arriben a totes les comarques pirinenques catalanes no ocorre el mateix amb les aragoneses, i a més l'"envergadura esportiva" de les modalitats "afavoreix clarament a Catalunya".

Encara no hi ha acord per a la candidatura conjunta dels JJOO | Maria Huguet

Repartiment d'activitats

En el document del COE es proposa que Catalunya organitzaria l'esquí alpí (La Molina-Masella), surf de neu i freestyle (Vaquèira Beret) i esquí de muntanya (Boí Taüll), mentre que el Palau Sant Jordi de Barcelona seria l'escenari de l'hoquei sobre gel.

A Aragó es duria a terme el biatló i l'esquí de fons, amb Saragossa com a seu del patinatge artístic i el patinatge de velocitat en pista llarga i en pista curta, mentre que Jaca acolliria el cúrling. Ara el govern aragonès planteja la voluntat d'acollir les proves reines, segons Lambán, com el descens.

En paral·lel, el president de la Generalitat segueix sense aclarir si ampliarà a les comarques del Berguedà, el Ripollès i el Solsonès la consulta sobre la candidatura dels JJOO. Fins ara està establert que votaran les vagueries de l'Alt Pirineu i l'Aran en una consulta prevista per a principis de juliol.

Pere Aragonès defensa que són les que tenen més pes sobre la decisió, però manté la incògnita sobre ampliar la votació a més comarques.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz