Cataluña
2030

El Comitè Olímpic comunica a Moncloa, Catalunya i Aragó l'acord per als JJOO

  • Aragonès i Vilagrà reben una carta del Comitè Olímpic Espanyol que confirma la proposta "acordada"

  • STOP JJOO exigeix que la consulta es faci a les sis comarques de l'Alt Pirineu i Aran, Ripollès, Berguedà i Solsonès

  • Els presidents de l'Alt Pirineu i Aran faran "pressió" al Govern perquè es facin proves a totes les comarques

Nadia Somoza
3 min.

El Comitè Olímpic Espanyol (COE) ha enviat ja la carta en la qual comunica als governs central, català i aragonès la proposta tècnica "debatuda i acordada" per al projecte de candidatura conjunta entre Catalunya i Aragó per als Jocs Olímpics d'Hivern de 2030.

El COE ha fet oficial l'acord per a la candidatura de Catalunya i l'Aragó pels JJOO | Pepa Sangenís

Segons han confirmat fonts de la Generalitat, el COE ha remès aquest migdia al govern català la proposta amb "la distribució de seus presentada, debatuda i acordada" per la comissió tècnica que integra a totes les parts, que ara els presidents del Govern, Pedro Sánchez, de la Generalitat, Pere Aragonès, i del Govern d'Aragó, Javier Lambán, hauran de validar políticament.

La consulta dels JJOO

Per la seva banda, el president de la Generalitat segueix sense aclarir si ampliarà a les comarques del Berguedà, el Ripollès i el Solsonès la consulta sobre la candidatura dels JJOO. Fins ara està establert que votaran les vagueries de l'Alt Pirineu i l'Aran en una consulta prevista per a principis de juliol.

Pere Aragonès defensa que són les que tenen més pes sobre la decisió, però manté la incògnita sobre ampliar la votació a més comarques.

Repartiment de les proves

Els presidents de l'Alt Pirineu i la síndica d'Aran faran "pressió" al Govern perquè totes les comarques es reparteixin "equitativament" les proves dels JJOO d'hivern 2030, en cas que hi hagi candidatura i guanyi.

Segons l'acord amb el que s'ha arribat a Aragó, a Catalunya es farà l'esquí alpí, descens i eslàlom, a les estacions cerdanes de La Molina i Masella, mentre que l'snowboard i el freestyle es farien a Baqueira Beret, a la Val d'Aran.

D'aquesta manera, no es farien proves olímpiques ni al Pallars Sobirà, ni al Jussà i tampoc a l'Alta Ribagorça i l'Alt Urgell. En qualsevol cas, el Govern estudia adjudicar a Boí Taüll (Alta Ribagorça), l'esquí de muntanya, una disciplina que encara no és olímpica i que s'estrenarà al 2026 als jocs de Milà.

A l'Aragó tindrien lloc les modalitats de biatló i esquí de fons, patinatge artístic i patinatge de velocitat curta i llarga. A Barcelona estaria previst fer el hoquei gel, previsiblement al Palau Sant Jordi, mentre que Saragossa acolliria el patinatge artístic i el cúrling es faria a Jaca.

D'altra banda, els presidents comarcals també han traslladat al president del Govern la necessitat de fer o no una consulta sobre els JJOO entre la ciutadania de l'Alt Pirineu, ja que consideren que podria provocar malestar entre veïns del mateix territori en funció de la disparitat d'opinions.

Estaria previst que es desplacessin fins a Catalunya 2.500 participants.

STOP JJOO convoca "una manifestació de país"

La Plataforma Stop JJOO ha convocat "una manifestació de país" pel dia 15 de maig a Puigcerdà. Sola el lema 'Per un Pirineu Viu, Stop Jocs' volen reunir a la capital de la Cerdanya el màxim nombre de persones per fer sentir la seva veu. La Plataforma ja compta amb el suport de 'No al transvasament', 'Zero Port' o Unió de Pagesos. Bernat Lavaquiol, un dels portaveus de la Plataforma, ha dit que també confien comptar amb plataformes d'Aragó.

Stop JJOO, des d'Espui (Vall Fosca), a tocar de les infraestructures que havien d'acollir una estació d'esquí i que es van quedar a mig fer, ha exigit al Govern que la consulta s'ha de fer a la totalitat de les sis comarques de l'Alt Pirineu i Aran, el Ripollès, Berguedà i Solsonès.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz