Cataluña
Stop Jocs Olímpics

Kilian Jornet en contra dels JJOO d'hivern 2030 als Pirineus

Nadia Somoza / Laura Monill
2 min.

La candidatura dels JJOO d'hivern 2030 suma detractors: la plataforma Stop Jocs Olímpics presenta un manifest en contra del projecte, signat per més de 40 personalitats del Pirineu, entre les quals hi ha l'atleta Kilian Jornet. A banda de la retirada del projecte, demanen un canvi del model socioeconòmic favorable per la vida al Pirineu.

Bernat Lavaquiol, portaveu de la plataforma, ha exposat els motius en contra del projecte en una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga. Justifica el boicot a les paraules del president Pere Aragonès criticant que no s'està fent un debat al territori: "Se'ns imposen els JJOO", diu.

Bernat Lavaquiol: "Se'ns imposen els Jocs d'hivern"

Canvi climàtic

El tercer informe sobre el canvi climàtic a Catalunya avisa que la temperatura pot pujar 2 graus entre el 2030 i el 2050, per tant, les estacions d'esquí pirinenques, que ja depenen en gran part de la producció artificial de neu, no seran viables.

Des de la plataforma proposen acabar amb la candidatura i invertir per un canvi de model socioeconòmic, que diversifiqui l'economia i potenciï la creació d'infraestructures en matèria de transports i comunicació.

A banda, assenyalen que calen inversions per millorar l'oferta educativa, els serveis sanitaris, el transport públic o les xarxes de telecomunicacions i la connexió entre pobles i valls, entre altres.

En una mateixa línia, Emma Rojas, de Ramaderes de Catalunya, ha denunciat que les infraestructures i equipaments construïts per als JJOO quedarien "buits", ja que al Pirineu hi viu poca gent, i qui s'enriquiria serien les empreses constructes.

Al seu torn, l'atleta Kilian Jornet, que ha intervingut en la roda de premsa a través de videoconferència des de Noruega, s'ha sumat a les crítiques. L'esportista ha assenyalat que les instal·lacions quedarien obsoletes després dels JJOO i s'ha mostrat convençut que el Pirineu no necessita els jocs, ja que aquests s'han de celebrar, a parer seu, en altres regions del món on sí que abunda la neu.

Consulta a la població del territori

Tot i que la plataforma defensa que es retiri la candidatura, creuen que si finalment es tira endavant s'ha de consultar la població del territori.

Segons ha explicat Bernat Lavaquiol, la consellera Laura Vilagrà s'ha compromès amb la plataforma a fer una consulta a la població de les sis comarques de l'Alt Pirineu i Aran, a més del Ripollès i el Berguedà. En aquest sentit, ha confirmat que Barceona no participaria en el referèndum.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz