Cataluña
Plantada de Lambán

La candidatura dels JJOO d'Hivern s'enquista

  • El president de l'Aragó, Javier Lambán, planta Pere Aragonès a la reunió prevista a Balaguer

  • Lambán acusa la Generalitat de “manca de respecte” sobre la candidatura dels JJOO d'hivern

  • El govern espanyol confia que Catalunya i l’Aragó aconsegueixin “un consens”

MARC GUASCH
4 min.

La plantada del president aragonès, Javier Lambán, aquest divendres a la reunió prevista a Balaguer amb el cap de l’executiu català, Pere Aragonès, enquista les relacions entre les dues comunitats per avançar en la candidatura de cara els Jocs Olímpics d’Hivern del 2030.

Els Jocs d'Hivern enfronta Catalunya i l'Aragó | Joana Sendra

Aquest dijous al vespre, Lambán comunicava inicialment l’ajornament de la trobada per qüestions formals i de contingut. Una decisió considerada com a una “irresponsabilitat” per la mateixa Generalitat, que acusa el dirigent aragonès de voler centrar la trobada només en els JJ.OO. Els retrets s'han acabat intensificant aquest divendres després que el president aragonès hagi parlat de "manca de respecte". Pere Aragonès ha lament la plantada, però evitava entrar a discutir obertament la possibilitat d'una candidatura conjunta com li reclama Lambán.

Lambán planta el president de la Generalitat a Balaguer

Manca de respecte intolerable

El president aragonès ha comparegut davant els missatges per deixar clar que va decidir posposar la trobada perquè s’havia organitzat amb una manca de “respecte institucional intolerable”.

En aquest sentit, el mateix president ha advertit que Aragó no accepta “posicions subalternes” a la candidatura i que la Generalitat ha d’acceptar “les normes” per elaborar la candidatura. Lambán ha afegit que la seva regió “té més arguments i recursos” que Catalunya per celebrar esdeveniments esportius d’hivern.

Aragonès disposat a reunir-se

Per la seva banda, el president de la Generalitat ha defensat que les diferències es resolen "dialogant" i s’ha mostrat obert a reunir-se si el cap de l’executiu aragonès acaba decidint “canviar de criteri”. En tot, cas ha apuntat que no pensa “entrar en discussió” per no afegir “llenya al foc”.

La ministra de Transport, Raquel Sánchez, s’ha mostrat convençuda que reunió entre el president de l'Aragó, Javier Lambán i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, per treballar en la candidatura del Jocs Olímpics d'hivern de 2030, se celebrarà en el futur pròxim. Sánchez confia en el fet que assoliran "un consens" i insisteix a "no introduir elements distorsionadors".

Una escenificació de Lambán

Des de l'Aragó l'alcalde de Jaca, Juan Manuel Ramón, ha assegurat al programa Cafè d'Idèes de Ràdio 4 i La 2 que l'Aragò i Catalunya estan treballant en la candidatura en molts nivells i que l'ajornament d'aquesta reunió amb el president de la Generalitat no vol dir la fi de les negociacions entre els dos territoris.

Juan Manuel Ramón: "Lambán no ha dit de trencar cap pont"

L'alcalde de Jaca manté que Lambán fa una "escenificació" per forçar "una candidatura equilibrada". Ramón demana "tornar a la discreció" per configurar una candidatura "amb possibilitat de guanyar". I defensa la marca Pirineus en el seu conjunt: "A tots ens interessa guanyar una quota important de mercat".

Pendents de la data de la consulta

La Generalitat encara no ha concretat una data per la consulta sobre la candidatura dels Jocs en què hi participarà la ciutadania de l'Alt Pirineu i l'Aran, en concret 77 municipis i 6 comarques, amb un cens de 63.000 persones Una decisió que serà vinculant, tal com ha insistit el mateix president de la Generalitat, Pere Aragonès.

Al territori no tothom ho veu amb bons ulls: alguns consideren que és un projecte inviable en un context d'emergència climàtica. La Plataforma Stop Jocs Olímpics, que aquest divendres ha escridassat Aragonès a Balaguer, acusa el Govern de voler fer un referèndum "sense tenir encara projecte".

El projecte té clars defensors com la síndica de l’Aran, Maria Vergés, i els establiments i negocis que depenen de les pistes de Baqueira Beret. En canvi, alguns veïns volen més informació. El Solsonès, el Berguedà i el Ripollès reivindiquen que se'ls consulti també.

L'Ajuntament de Barcelona dividit

El ple de l'Ajuntament de Barcelona aprova dues proposicions de suport als Jocs Olímpics d'hivern del 2030. El grup de Barcelona En Comú s’ha abstingut en totes dues iniciatives per considerar que la proposta té encara moltes incògnites. Els socis dels comuns, el grup socialista, ha votat, en canvi, a favor de la proposta de Valents i s'absté a la de JxCat.

El ple de l'Ajuntament de Barcelona es posiciona a favor dels Jocs | Maite Boada

El primer tinent d’alcalde, el socialista, Jaume Collboni, ha fet una encesa defensa de la candidatura. Per Collboni, els Jocs suposaran recuperar la il·lusió i l’ambició de la ciutat. Per contra, des de BCN en Comú, Jordi Martí, expressava els seus dubtes sobre la candidatura: "De moment són un despropòsit".

A banda de les desavinences sobre els socis de Govern, PSC, PP, C’s i Valents han incidit en un projecte compartit amb l’Aragó | Maite Boada

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz