Cataluña
Parlament

Pere Aragonès manté la incògnita sobre la consulta dels JJOO

Laura Herrero | Marc Guasch
3 min.

El president de la Generalitat segueix sense aclarir si ampliarà a les comarques del Berguedà, el Ripollès i el Solsonès la consulta sobre la candidatura dels JJOO d'Hivern Pirineus Barcelona 2030. Fins ara està establert que votaran les vagueries de l'Alt Pirineu i l'Aran en una consulta prevista per a principis de juliol.

Pere Aragonès defensa que són les que tenen més pes sobre la decisió, però manté la incògnita sobre ampliar la votació a més comarques tal com li ha plantejat aquest dimecres a la sessió de control del Parlament, la líder dels comuns, Jéssica Albiach.

En fase de diàleg

Albiach ha acusat Aragonès de no concretar-ho, ha defensat que, "si el Solsonès, el Berguedà i el Ripollès volen votar, han de poder votar", i ha recordat que el Parlament va aprovar una moció que defensa consensuar amb aquestes comarques la seva participació en la consulta.

El president català ha sostingut que a Albiach "no li importen els territoris de la consulta", sinó que està en contra de celebrar els Jocs Olímpics d'Hivern, i ha qûestionat que els comuns s'oposin a aquest projecte mentre que el Govern central, del qual els comuns formen part, hi està a favor, i l'Ajuntament de Barcelona, liderat per aquesta formació, participa en la taula institucional sobre la candidatura. Des de l'entorn del president asseguren que s'està "a la fase de diàleg" i que una vegada escoltades totes les parts "decidiran".

Convalidació de la llei de consultes

La petició d'ampliació de la consulta a totes les comarques del Pirineu també li fan dins del mateix Govern, JxCat, així com la CUP. Aragonès ho decidirà després que la Cambra hagi validat aquesta tarda el decret per adaptar la llei de consultes i que només es pugui preguntar a una part del territori.

La setmana passada, la Generalitat va aprovar un decret llei per a modificar la llei vigent i permetre així que el president tingui "base legal" per a convocar aquesta consulta. El decret ha rebut el suport de les tres formacions independentistes, mentre que l'oposició ha votat en contra. Ara, Aragonès podrà convocar una consulta només en una part del territori, ja que amb la legalitat vigent fins ara només podia convocar-la per a tota la ciutadania de Catalunya.

Els comuns ja van anunciar ahir que votaran en contra del decret de reforma de la Llei de consultes populars no refrendaries, excepte en el cas que el Govern es comprometi a consultar també a les comarques del Solsonès, Ripollès i Berguedà, com reclama aquest partit.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz