Cataluña
ACTUALITAT

Resum de l'inici de la campanya a les eleccions catalanes | La cursa del 12M arrenca amb el focus situat en el futur de Pedro Sánchez

  • El CIS dona els socialistes com a guanyadors dels comicis i a Junts i Esquerra pràcticament empatats

  • Més denuncies contra la contaminació acústica a Catalunya

  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

B. GÁLVEZ | M. GUASCH | M. BOSCH | Y. CARRASCO

L'actualitat d'aquest dijous passa per l'inici de la campanya de les eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig. La cursa s'ha encetat oficialment aquesta mitjanit amb la figura de Pedro Sánchez molt present a la majoria d'actes els partits.

Els socialistes i els comuns han mostrat el seu suport i han fet una crida a resistir. Des d'ERC i Junts l'han acusat de fer "flaquejar" davant els atacs de la dreta i l'han instat a "venir plorat de casa". Des del PP li demanen a Sánchez que "plegui"

En una jornada marcada també per l'enquesta del CIS que situa el PSC (39-40) per davant de Junts (27-28) i ERC (27-28) les forces que com la CUP, Vox o Ciutadans semblen perdre força al Parlament s'han autoreivindicat. Els anticapitalistes es mostren com a alternativa a la supeditació de Madrid. Vox s'autoproclama el millor garant de la seguretat i la llibertat i els taronges es reivindiquen com l'alternativa més fiable per frenar l'independentisme.

Resum de l'inici de la campanya a les eleccions catalanes

RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 0:20

    12M | Recupera el programa especial d'inici de la campanya de les eleccions al Parlament de Catalunya. 

    Programa especial d'inici de campanya de les eleccions catalanes del 12M
  • 0:16

    ACTE DE CAMPANYA | Carrizosa (Cs) engega la cursa electoral erigint-se en la garantia de "detenir" l'independentisme
     

    Ciutadans ha arrencat la campanya electoral erigint-se en la garantia més "fiable" de l'espai constitucionalista per poder frenar i "detenir" l'independentisme a Catalunya. El candidat Carlos Carrizosa confia a obtenir representació el 12M amb almenys tres diputats per Barcelona. "Sempre hem batut les enquestes. Clar que entrarem", ha exclamat en l'acte d'inici de campanya.

  • 0:14

    ACTE DE CAMPANYA | Ignacio Garriga crida els catalans a utilitzar el vot a Vox "en defensa pròpia"
     


    El candidat de Vox a les eleccions catalanes, Ignacio Garriga, ha cridat els votants a usar aquest 12 de maig "en defensa pròpia de la seguretat al carrer, de les empreses de Catalunya, de la llibertat i d'una educació de qualitat". "Els catalans tenen ganes de sortir al carrer sense por de ser violats i assaltats", ha dit, i "volen que d'una vegada per totes hi hagi una formació que els defensi". 

     

    Garriga ha tret ferro a les enquestes que situen la seva formació per darrere del PP i ha emplaçat els catalans a aconseguir la "gesta" de "canviar el rumb de Catalunya" per deixar de viure sota el poder de "socialistes i separatistes"

  • 0:12

    ACTE DE CAMPANYA | Fernández (PPC) demana a Sánchez i a Puigdemont que pleguin


    El candidat dels populars Alejandro Fernández ha iniciat la cursa electoral demanant al president espanyol, Pedro Sánchez, i al candidat de Junts, Carles Puigdemont, que pleguin. "Que no dubtin, que siguin resolutius. Si dilluns marxen els dos, tindran tot el suport i comprensió", ha apuntat Fernández acompanyat de Cuca Gamarra, qui ha dit que la carta de Sánchez "divideix la societat per reforçar-se entre els seus".

  • 0:10

    ACTE DE CAMPANYA | Laia Estrada reclama el vot per la CUP com a alternativa a la supeditació d'ERC i Junts a Madrid

     

    La CUP ha donat el tret de sortida de la campanya electoral del 12-M des del barri de Gràcia de Barcelona. Retreu a ERC i Junts que hagin supeditat la seva agenda política a Madrid i a les "imposicions del PSOE". Estrada ha reivindicat compaginar una agenda social i una agenda d'autodeterminació per "desbordar els límits del règim del 78".   

     

    La candidata de la CUP ha remarcat que estan disposats a assumir les responsabilitats que calgui i entrar en el Govern, encara que no formaran part de coalicions si és per "desplegar programes d'altres partits".

  • 0:08

    ACTE DE CAMPANYA | Albiach (Comuns Sumar) anima Sánchez a "resistir" i parar els peus a la dreta
     

    La candidata de Comuns Sumar a presidir la Generalitat, Jéssica Albiach, ha advertit al president del govern espanyol que "és el moment de resistir" per parar els peus a una dreta "que ha embogit". En l'acte d'inici de campanya a Reus, Albiach ha demanat al govern estatal que planti cara "a la dreta, a l'extrema dreta i a les seves mentides i el seu fang".

  • 0:04

    ACTE DE CAMPANYA | Aragonès (ERC) crida a "plantar cara sempre" a la ultradreta

     

    ERC ha donat el tret de sortida de la campanya del 12M carregant contra el president espanyol, Pedro Sánchez per "flaquejar" davant del feixisme. El candidat i actual president de la Generalitat Pere Aragonès ha cridat a "plantar cara sempre" a la ultradreta. Aragonès ha insinuat que PSC i Junts només parlen de Sánchez i de Carles Puigdemont per no haver de parlar de la "corrupció" del 'cas Koldo' i del 'cas 3%'. 

  • 0:06

    ACTE DE CAMPANYA | Carles Puigdemont demana recuperar la Generalitat per trencar el pacte del "no" de PSOE i PP sobre Catalunya. 

     

    Puigdemont ha fet una crida a "resistir els intents d'espanyolitzar la campanya" electoral. I ha reivindicat la seva candidatura com la que farà "passar per l'adreçador" el govern espanyol, posant la llei d'amnistia com a exemple. "Nosaltres sortim plorats de casa perquè coneixem la justícia espanyola", ha assegurat, desafiant Pedro Sánchez. 

    El líder de Junts ha demanat des d'Argelers-sur-Mer ser decisius per trencar "el pacte del 'no' subscrit entre PP i PSOE" sobre Catalunya i que  ja han començat a derrotar amb els 7 diputats que tenen en el Congrés. 

  • 0:02

    ACTE DE CAMPANYA  | Salvador Illa destaca la resistència de Sánchez: "El PSC està amb tu!"

     

    La figura de Pedro Sánchez, el gran absent de la nit, ha marcat l'inici de la campanya del candidat del PSC aquesta nit a Sabadell. Salvador Illa ha expressat el suport dels socialistes catalans. Davant d'unes 1.600 persones segons xifres del partit, i ha instat a aixecar una "resistència col·lectiva" a partir de la resistència de Sánchez. 

    Acompanyat del ministre d’Indústria, Jordi Hereu, Illa també ha recordat que els governants s'escullen en les urnes i "no en els despatxos", i que val igual el vot d'un obrer que el d'una persona amb recursos.

  • 22:00

    ERC, els Comuns i la CUP signen un compromís per no pactar amb Vox ni amb Aliança Catalana

     

    Les tres formacions han signat una declaració per combatre "el racisme i l'extrema dreta" abans i després dels comicis del 12 de maig. Segons ha informat ERC en un comunicat, tant Vox com Aliança Catalana (AC) suposen "una greu amenaça afegida als drets de gairebé tothom", pensin el que pensin sobre la independència de Catalunya, i la seva presència en les institucions només serveix per minar la democràcia, textualment.
     

  • 21:25

    La biblioteca Gabriel García Márquez de Barcelona guanya el Premi Arquitectura Emergent de la fundació Mies van der Rohe

     

    El jurat destaca la seva contribució "a la transformació del barri" i "una meticulosa atenció als detalls". L'obra, desenvolupada per l'estudi madrileny SUMA Arquitectura, s'ha imposat a la plaça i l'oficina de turisme de Piódão (Portugal), l'altra finalista del certamen. Segons ha destacat el jurat, la biblioteca barcelonina "actua a l'escala de la ciutat, contribuint a la transformació del barri, obrint-se com un nou espai públic exterior i interior".

  • 21:00

    La JEC confirma la retirada de cartells de Vox que va denunciar ERC

     

     

    La Junta Electoral Central  ha confirmat la retirada dels cartells de la campanya de Vox 'Billete de vuelta para ilegales', acordada per la Junta Electoral Provincial de Barcelona després d'una denúncia d'ERC, després de considerar que s'ha incomplit la Llei Orgànica de Règim Electoral General (Loreg).   La JEC ha confirmat que s'incompleix el segon paràgraf de l'article 53 de la Loreg, que prohibeix de forma explícita que entre la convocatòria d'eleccions i l'inici legal de la campanya es realitzi "publicitat o propaganda electoral mitjançant cartells, suports comercials o insercions en premsa, ràdio o altres mitjans digitals".
     

  • 19:45

    Boye augura al Senat que l'amnistia "resistirà" qualsevol qüestió prejudicial o d'inconstitucionalitat

     

    L'advocat Gonzalo Boye ha augurat aquest dijous que la llei d'amnistia resistirà "tant el pas del temps com el pes de qualsevol qüestió prejudicial o d'inconstitucionalitat". El lletrat, que ha participat com a expert a la comissió constitucional i de justícia que analitza la norma a la cambra alta, ha ressaltat que en el moment en què es va escriure la llei ja es va pensar a blindar-la de cara al recorregut de recursos que vindria després. "Si la llei s'aplica correctament no és el president Puigdemont qui ha d'estar confiat, sinó tots aquells que entren a la llei, centenars de persones, i sobretot els ciutadans. La llei és bona per tots", ha remarcat.

  • 19:07

    Unes 400 persones es mobilitzen a Banyoles per reclamar que no es tanqui l'escola Camins

     

    Unes 400 persones s'han mobilitzat aquest dijous a la tarda a Banyoles per reclamar que no es tanqui l'escola Camins. Les famílies s'han concentrat a les portes del centre educatiu -en barracons- i s'han desplaçat a ritme de tambors i sota els lemes 'Cap escola es tanca' i 'Salvem Camins' fins a la plaça dels Països Catalans, on han llegit un manifest i han fet un berenar popular. L'AFA del centre no veu clara la "fusió" anunciada amb el Pla de l'Ametller de cares al curs 2028-29 i creu que no tenen "garanties" que el projecte "innovador" de Camins iniciat fa 10 anys es pugui mantenir. Per això, des de l'AFA alerten que aquesta és la "primera" d'un seguit d'accions per evitar que l'escola desaparegui.

  • 18:30

    Manlleu no obrirà la piscina municipal aquest estiu per culpa de la sequera

     

    La piscina municipal de Manlleu no obrirà portes aquest estiu. Així ho ha anunciat l'Ajuntament, després d'explicar que ja fa un temps que la instal·lació presenta problemes de filtracions i pèrdues d'aigua que comporten "consums diaris exagerats". Segons han detallat, el consum diari de la piscina és de 93.000 litres, l'equivalent al consum mitjà de 240 llars. "Són xifres i consums que, en l'actual estat de sequera, no ens podem permetre", ha detallat l'Ajuntament en un comunicat. Es mostren "conscients" que no obrir la piscina generarà "crítiques" però, asseguren, és un "exercici de responsabilitat". El consistori vol començar a reparar les filtracions aquest 2024 per tenir llesta la piscina gran l'estiu del 2025.

  • 18:04

    La Generalitat veu com un "objectiu assolible" tenir tota la xarxa de metro adaptada el 2030

     

    El Departament de Territori aspira a tenir tota la xarxa de metro adaptada a les persones de mobilitat reduïda el 2030 i ha mobilitzat 224,8 milions d'euros en una quinzena d'actuacions destinades a millorar l'accessibilitat de les estacions i en renovar les infraestructures de diverses línies. El secretari de Mobilitat i Infraestructures, Marc Sanglas, ha assegurat que arribar al 100% de les estacions accessibles és un "objectiu assolible" i ha assenyalat que dos dels punts més complicats en els pròxims anys per les obres que s'hi han de dur a terme són la Plaça Espanya, on convergeixen les línies 1 i 3 i FGC i just han començat els treballs de l'L8, i a Plaça Urquinaona, on en el subsol hi ha nombroses infraestructures subterrànies.

  • 17:53

    El personal de rehabilitació de Mas d'Enric exigeix actuacions de millora i de seguretat "immediates"

     

    El personal de rehabilitació de Mas d'Enric, format per juristes, psicòlegs, docents i monitors, entre altres, han exigit actuacions de millora "immediates" i "concretes", així com "més seguretat i límits". "Necessitem coherència i orientacions clares, protocols i respectar la normativa penitenciària", ha exposat la plantilla en un comunicat secundat per una trentena de persones. A més, han criticat la resposta de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima davant l'assassinat d'una companya a mans d'un pres.

  • 17:45

    AGENDA DE CAMPANYA | La CUP donarà el tret de sortida al barri de Gràcia

     

     

    Una conferència política de les dues caps de la llista anticapitalista, Laia Estrada i Laure Vega. Una campanya que vol enfortir la seva presència fora de Barcelona, d'aquí el seu lema "Defensem la Terra".  Les enquestes els pronostiquen una baixada en vots, tot i que aspiren a mantenir o apujar els 9 representants actuals.  Es proposen com a l'alternativa davant del model econòmic del PSC, Esquerra i Junts, que diuen, va de la mà de Foment, la Patronal i l'Estat.

  • 17:42

    L'Audiència condemna a 7 anys i mig de presó el veí de Sant Antoni de Calonge que va calar foc a casa amb els pares dins

     

    L'Audiència de Girona ha condemnat a 7 anys, sis mesos i un dia de presó el veí de Sant Antoni de Calonge (Baix Empordà) que va calar foc a casa amb els pares dins. Els fets van passar el 15 de maig del 2022, hores després que l'acusat discutís amb el seu pare i l'agredís. Al judici, el processat va admetre haver provocat l'incendi, però va atribuir-ho a un rampell i va assegurar que no volia fer mal a ningú. La sentència, però, descarta aquesta versió i conclou que va actuar a consciència per crear "un perill real". Entre d'altres, perquè va encendre tres focus diferents i va esperar que les flames creixessin abans d'obrir la porta a la policia. La sentència també li prohibeix apropar-se a menys de 200 metres del pare durant 8 anys.

  • 17:30

    AGENDA DE CAMPANYA | Carles Puigdemont enceta la cursa a la Generalitat des d'Argelès-sur-Mer

     

    De la mà de la plana major de Junts, amb Jordi Turull, Laura Borràs i Josep Rull, al capdavant acompanyen l'expresident de la Generalitat en el primer dels actes de campanya que es faran al sud de França. La formació independentista es marca el 12M en vermell per assolir l'objectiu de posicionar-se per davant del PSC aprofitant precisament l'efecte Puigdemont. 

  • 17:25

    AGENDA DE CAMPANYA | L'absència de Pedro Sánchez marca l'inici de campanya del PSC a Sabadell

     

    Salvador Illa arrenca la cursa per assolir la presidència de la Generalitat amb un acte a la Fira de Sabadell juntament amb l'alcaldessa de la ciutat, Marta Farrés, i el ministre d'Indústria i Turisme Jordi Hereu. El gran absent serà Pedro Sánchez, que anul·lat la seva agenda després que anunciés que es replanteja la continuïtat al capdavant de l'executiu central. 'Força per Governar' és el lema de la campanya. 

  • 17:20

    AGENDA DE CAMPANYA | Cuca Gamarra acompanya Fernández en el tret de sortida de la campanya a Castelldefels

     

    L'acte d'inici de campanya del PPC serà de la mà del candidat Alejandro Fernández i la secretaria general del partit, Cuca Gamarra, a les 20:00 h a Castelldefels. El PP encara aquests comicis amb optimisme conscients que a hores d'ara tots els sondejos publicats i també els seus rakings interns els donen una pujada exponencial.

  • 17:15

    AGENDA DE CAMPANYA | Cs celebra l'acte d’inici de campanya amb el candidat Carlos Carrizosa a Barcelona

     

    Pel que fa a Ciutadans, el partit liberal iniciarà la campanya a les portes de la seva seu, al barri de Sant Antoni de Barcelona. Els taronges l'encaren, però, amb tots els sondejos en contra. Intentaran mantenir la seva representació al Parlament.

  • 17:10

    AGENDA DE CAMPANYA | Jéssica Albiach obrirà la campanya dels Comuns a Reus

     

     

    Comuns Sumar, la candidatura encapçalada per Jéssica Albiach, obrirà campanya aquest vespre a Reus, una demarcació en què esperen consolidar el diputat obtingut el 2021. Sense Podem dins la candidatura aquesta vegada, els Comuns aspiren a revalidar resultats i sobretot, a ser decisius per la formació de govern.

  • 17:06

    AGENDA DE CAMPANYA | Aragonès encetarà la campanya de la mà d'Oriol Junqueras a Barcelona

     

    El president i candidat d'ERC al 12M, Pere Aragonès, encetarà la campanya de la mà de Junqueras i les caps de llista de Girona, Tarragona i Lleida a les 19 h a Barcelona. ERC afronta la campanya havent fet gestió de Govern. Un aspecte que els pot jugar a favor o en contra. Per aquest motiu, la seva estratègia passarà per conservar els màxims vots possibles.

  • 16:45

    Tres detinguts relacionats amb robatoris en cases de l'Horta de Lleida

     

    La Guàrdia Urbana va detenir dimecres tres homes relacionats amb robatoris a cases de Lleida. Segons ha avançat 'Segre' i confirmat els Mossos d'Esquadra, els homes van ser enxampats mentre es desplaçaven en una furgoneta on van trobar diverses eines per cometre els robatoris. Almenys haurien entrat en una casa on el propietari els va veure i anaven encaputxats. La detenció va tenir lloc a la partida de Marimunt i la policia local va comptar amb la col·laboració dels Mossos després que fossin alertats d'un intent de robatori a la zona. A la furgoneta registrada hi portaven una cisalla, un martell, tenalles, guants, llanternes i altres materials que podria ser utilitzat per cometre els robatoris.

  • 16:35

    Policies protesten a la comissaria de Via Laietana contra l’anunci del govern espanyol de designar-la “lloc de memòria”

     

    Una vintena de persones s’han concentrat aquest dijous davant la comissaria de Via Laietana de Barcelona per protestar contra la decisió del govern espanyol de designar l’edifici, actual prefectura superior de la Policia Nacional, “lloc de memòria”. Ara bé, se’n mantindria l’ús policial, van aclarir fonts del govern espanyol. La concentració, convocada pel sindicat Jupol, ha congregat membres de l’organització, alguns ciutadans que els han donat suport i dirigents polítics del PP, entre els quals Alejandro Fernández; de Vox, com Ignacio Garriga, i de Cs, com Matías Alonso. Jupol ha reiterat la petició que Catalunya sigui declarada Zona d’Especial Singularitat perquè sigui un destí més atractiu per a policies nacionals i guàrdies civils.

    Manifestació a la comissaria de Via Laietana contra l’anunci de designar-la lloc de memòria històrica | Joan Seixas
  • 16:19

    Un centenar de veïns protesten davant l'Ajuntament de Camarles contra la possible implantació d'una planta de biogàs

     

    Un centenar de veïns han protestat aquest migdia a les portes de l'Ajuntament de Camarles (Baix Ebre) aquest dijous per oposar-se a la possible implantació d'una planta de biogàs al terme municipal. La concentració ha coincidit amb la sessió plenària municipal, on s'ha aprovat per unanimitat una moció que insta al govern local a encarregar una anàlisi exhaustiu sobre quines conseqüències tindria la instal·lació i fer-ne públics els resultats. Els manifestants, convocats per GEPEC-EdC i agrupacions veïnals, rebutgen ubicar la planta al pla del Bif i alerten que podria comportar males olors i contaminació atmosfèrica.

  • 16:15

    Un 62% de les famílies no volen que el seu fill tingui mòbil abans dels 16 anys

     

    El 61,7% de les famílies de primària consideren que l'edat perquè un infant tingui un mòbil intel·ligent hauria de ser els 16 anys, segons una enquesta realitzada pel moviment Adolescència Lliure de Mòbils entre gairebé 23.000 famílies. Això contrasta amb el fet que el 82,1% de les famílies de secundària asseguren haver-li donat als 12 anys o abans. El moviment apunta a la "pressió social" per explicar la diferència entre el que volen les famílies i el que acaba passant. Pel que fa a les xarxes socials, el 72,1% de les famílies de primària voldria que l'accés fos també a partir dels 16 anys, però la realitat és que el 55% en té accés als 12 o abans, segons les famílies de secundària.

  • 16:03

    La contaminació acústica, un problema amb el qual conviuen cada dia les grans ciutats

     

    A Catalunya, n'hi ha de molts tipus, però el que té major afectació sobre la salut és el trànsit viari, ferroviari i l'oci. El gruix de la contaminació acústica que localitzem sobretot als nuclis urbans. De fet, Barcelona i la seva àrea metropolitana és una de les zones amb més contaminació acústica d'Europa. Segons un estudi de l'Institut de Salut Global, l'exposició al soroll ens pot afectar fins i tot abans de néixer: un embrió pot créixer més de la mitjana en el primer trimestre. Seria un mecanisme de supervivència en detectar unes condicions més hostils.

  • 15:54

    Centenars de meduses arriben a la platja de Gavà

     

    Centenars de meduses han arribat a la platja de Gavà. Es coneixen com a barquetes de Sant Pere i són la primera espècie que s'apropa a la costa quan comença a fer bo. Segons els experts, aquest any s'han avançat 15 dies per les elevades temperatures de l'aigua. Recomanen que si ens apropem, per precaució, no les toquem.

  • 15:08

    El TJUE amplia el termini per reclamar les despeses hipotecàries

     

    El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha ampliat el termini perquè els consumidors reclamin les despeses hipotecàries i dona més marge als consumidors. Així ho ha recollit en una sentència coneguda avui, on es pronuncia sobre el litigi de quatre consumidors de Barcelona.

    El TJUE amplia el termini per reclamar les despeses hipotecàries
     
  • 14:44

    El PSC guanyaria les eleccions, Junts i ERC començaria empatats i el PP remuntaria. 

     

     

    Un escenari de calma incerta sobre el futur del govern espanyol, poques hores abans de l'inici de la campanya electoral del 12 de maig on els resultats s'apunten també incerts.

    En aquest marc, contribució del CIS amb la publicació de l'enquesta preelectoral, que situa al PSC com la força més votada, a més distància de Junts i ERC, que presenten un empat. Qui remunta és el PPC.

    El PSC guanyaria les eleccions, Junts i ERC començaria empatats i el PP remuntaria
     
  • 14:10

    Els Premis RNE Sant Jordi de Cinematografia, una gala dedicada al centenari de la ràdio i carregada d'emocions

     

    Meg Ryan, J.A Bayona, Carolina Yuste o la dobladora Maria Lluïsa Solà van ser alguns dels protagonistes d'aquest dimecres a la Gala dels Premis Sant Jordi de Cinematografia celebrats al Coliseum barceloní. Una cerimònia dedicada al centenari de la ràdio que va ponderar les veus del doblatge i que va comptar amb les actuacions musicals de Miss Caffeina, Roger Padrós i Nebulossa.

    Els Premis Sant Jordi de Cinematografia, més que una entrega de guardons | Agnès Batlle
  • 14:06

    L'anunci de Sánchez marca de ple la campanya electoral de Catalunya

     

    L'anunci de Sánchez marca la campanya electoral que arrenca a mitjanit. Especialment la del PSC, però també la de la resta de partits. A la seu dels socialistes, el candidat socialista al 12M, Salvador Illa, reuneix de manera extraordinària l'executiva del partit per traslladar-los la necessitat de "resistència col·lectiva".

  • 13:55

    ERC, Comuns i CUP signen un compromís per a no pactar amb Vox ni amb Aliança Catalana

     

    ERC, Comuns Sumar i la CUP han signat aquest dijous un document que els compromet a no pactar i allunyar-se de l’extrema dreta, i específicament de Vox i Aliança Catalana. Sota el títol ‘Declaració contra el racisme i l’extrema dreta de les candidatures a les eleccions del 12 de maig de 2024’, les tres formacions mostren la seva “preocupació” pel creixement de la ultradreta i demanen “fer-hi front de manera unitària i urgent”. “Si l’extrema dreta obté representació, no hi col·laborarem de cap manera; farem tot el possible per impedir els seus intents de fer servir les institucions democràtiques per atacar els drets de les persones”, diu el manifest.

  • 13:45

    Els regants del Delta de l'Ebre comencen la inundació dels camps d'arròs

     

    Comença la inundació dels camps d'arròs del marge esquerre del Delta de l'Ebre. Una campanya que, a diferència de l'any passat que es va fer amb la meitat de l'aigua, es podrà fer amb el 100% de la dotació de reg.

    Arrenca la campanya de reg als camps d'arròs del Delta de l'Ebre | Judit Huerta
  • 13:38

    El sector del comerç surt al carrer per reclamar que es desbloquegi la negociació del conveni col·lectiu

     

    El sector del comerç de la UGT de Catalunya ha convocat una concentració davant la seu de la patronal PIMEC per reclamar que es desbloquegi la negociació del conveni del Comerç General de Catalunya.

    El sector del comerç surt al carrer per reclamar un augment dels sous regulats | Marga Esparza
  • 13:30

    Els socialistes catalans guanyarien les eleccions, Junts quedaria en segona posició i fregant-los, ERC

     

    El Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) ha publicat l'enquesta preelectoral per les catalanes, just abans que comenci la campanya. Els socialistes catalans (PSC) guanyarien amb claredat les eleccions catalanes amb 39-40 escons mentre que Junts i ERC comencen la campanya electoral gairebé empatats.

    Concretament, segons el sondeig Junts (28-30) té una lleugera avantatge respecte a ERC (27-28). El Partit Popular de Catalunya passaria a ser quarta força passant dels 3 diputats actuals a una forquilla d'entre 13-14; i per darrere Vox (8-9), comuns (7-8) i CUP (5-7).

    D'aquesta manera, la majoria independentista, que actualment és de 74 diputats, quedaria entre 60 i 67, sumant els dos possibles d'Aliança Catalana. Així doncs, no arribaria al llindar dels 68 de la majoria absoluta.

  • 13:15

    Suspenen un debat electoral en la UPF amb tensió entre estudiants i partidaris de Vox
     



    L'organització Deba-t ha suspès el debat després de mitja hora de tensió entre estudiants i simpatitzants de Vox. Un acte al qual han assistit, entre altres, el candidat del PP, Alejandro Fernández, i la número 2 per la CUP, Laure Vega. El portaveu de Vox, Joan Garriga, el partit del qual no havia estat convidat a l'acte, ha entrat a l'auditori on s'anava a fer el debat per a exigir la seva presència, després que una resolució de la Junta Electoral Provincial aquest dimarts obligués a incloure a Vox en la conferència. Els estudiants han acabat cancel·lant l'acte, sota crits de 'Fora feixistes de la universitat' per part d'alguns estudiants.

     

  • 13:11

    Collboni trasllada la seva "solidaritat" a Sánchez i demana recuperar el respecte

     

    L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha traslladat personalment i públicament al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, la seva "empatia" i "solidaritat". L'alcalde ha afirmat que el clima de la política espanyola ha estat "especialment irrespirable" els darrers mesos en el debat públic. El batlle socialista ha assenyalat que "hi ha línies vermelles que mai no s'han de creuar en política".

  • 13:03

    CSIF es desmarca de la vaga a les presons catalanes per falta d’unitat sindical i d’impacte als centres

     

    El sindicat CSIF no ha signat la convocatòria de vaga programada per aquest divendres i l’11 de maig a les presons catalanes arran de la mort d’una cuinera a Mas d’Enric a mans d’un intern. En un comunicat, assegura que l’acció de protesta “es va anunciar inicialment, juntament amb altres mesures, quan hi havia encara unitat sindical. És evident que aquesta unitat seria l'ideal, però sempre que tots els sindicats vagin en la mateixa direcció, respectant al màxim les postures de cadascun, les quals han variat”. 

  • 12:06

    Les piscines dels càmpings catalans estaran "en ple funcionament" a l'estiu: "L'aigua la portarem d'on i com calgui"

     

    Les piscines dels càmpings catalans estaran "en ple funcionament" aquest estiu tot i l'episodi de sequera, segons la patronal del sector. El sector ha optat per "totes les estratègies possibles" com ara portar aigua de conques no afectades o instal·lar sistemes de recirculació. "Les piscines ja estan plenes, ara hem de veure com les mantenim, però treballem de manera intensa per buscar recursos perquè sigui així: l'aigua la portarem d'on i com calgui", ha dit Miquel Gotanegra, president de la Federació Catalana de Càmpings.

  • 12:00

    Intervenen 848 kg d'haixix en dues operacions contra el narcotràfic a Badalona i Figueres

     

    Els funcionaria del Servei de Vigilància de Duanes han intervingut 848 kg d'haixix en dos operatius contra el narcotràfic a Badalona i Figueres. El primer d'ells va ser a la localitat barcelonina, quan l'Agència Tributària va intervenir tres enviaments de paquets cap a Itàlia amb estufes industrials que amagaven droga. Això va permetre detenir quatre persones i interceptar 430 kg d'haixix, un revòlver, dos pistoles i 34.000 euros en efectiu.

  • 11:52

    Albiach espera que Sánchez no dimiteixi: "No poden guanyar, no els podem donar aquesta victòria"

     

    La candidata de Comuns Sumar al 12-M, Jéssica Albiach, espera que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, no dimiteixi. "No poden guanyar, no els podem donar aquesta victòria", ha afegit en declaracions a Rac1 en referència a la "cacera" de l'extrema dreta contra forces progressistes i independentistes. Una actitud que ha qualificat de "salvatjada" perquè "van a per la persona tocant a la família que és el més sagrat".

  • 11:36

    Ayuso creu que la carta de Sánchez es mou "entre el sentimentalisme i el chavisme" i busca fer "xantatge emocional"

     

    La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat que la carta de Pedro Sánchez és "infame" i es mou "entre el sentimentalisme i el chavisme". A parer seu, el moviment del president suposa un exercici de "xantatge emocional" als seus afins que trasllada la divisió pròpia de la política catalana al conjunt de l'Estat. "No hauria de seguir un minut més pel mal que està fent a Espanya", ha remarcat en un acte a Valladolid. 

  • 11:15

    Rufián deixa entreveure que si Sánchez se sotmet a una qüestió de confiança ERC li donarà suport
     

    El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, creu que una renúncia de Sánchez fruit de l'ofensiva de la dreta i la ultradreta contra la seva dona seria "un mal exemple" perquè implicaria "doblegar-se" davant les maniobres d'una "organització filo-feixista" com Manos Limpias. Preguntat pel vot dels republicans en el cas que Sánchez se sotmeti a una moció de confiança al Congrés, Rufián ha afirmat que ERC "mai donarà ales a una causa fomentada pel feixisme".

  • 11:00

    Aragonès, a Sánchez: "Cal plantar cara sempre les amenaces de la ultradreta i no donar-los la victòria que persegueixen"

     

    "Davant les amenaces de la ultradreta hem de plantar cara sempre". El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha valorat així la carta del cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, que dimecres a la tarda va anunciar que es plantejava continuar en el càrrec. Aragonès li ha dit que cal no donar a l'extrema dreta "la victòria que persegueixen".

  • 10:23

    El canal d'Urgell acorda un tercer reg per als cultius del canal principal

     

    La junta de govern de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell ha acordat assignar un tercer torn de reg a totes les parcel·les del canal principal. Des d'aquesta campanya, l'aigua del canal es reparteix de manera equitativa, amb independència del cultiu sembrat, mitjançant la nova unitat hidro.

  • 10:00

    Arrenca la campanya electoral del 12-M amb la incògnita de si es reeditarà la majoria independentista al Parlament

     

    Aquesta nit arrenca oficialment la campanya electoral del 12-M després de la sacsejada política per l'anunci de Pedro Sánchez, que medita si deixa el càrrec de president espanyol. Una de les principals incògnites de la cita electoral avançada és si es reeditarà la majoria absoluta independentista al Parlament. I això marcarà els futurs pactes postelectorals. Tots els sondejos apunten que el candidat del PSC, Salvador Illa, serà el més votat, com ja va passar a les últimes eleccions.

  • 9:30

    Illa reclama respecte a l'adversari, l'acceptació dels resultats electorals i reconeixement de la legitimitat

     

    El president dels socialistes catalans i candidat del 12M, Salvador Illla, ha reaccionat a la carta de Pedro Sánchez. En un esmorzar informatiu, Illa ha reclamat respecte a l'adversari, l'acceptació dels resultats electorals i reconeixement de la legitimitat. En començar la seva intervenció ha condemnat rotundament i ha reclamat reflexió col·lectiva. El clima polític és insostenible i no podem continuar picant a l'adversari i ha reivindicat la noblesa de la política. 

     
  • 9:10

    Urtasun demana "fermesa" davant els "atacs d'extrema dreta" a Sánchez. 

     

     

    El ministre de Cultura, Ernest Urtasun, ha reivindicat "fermesa" en la continuïtat al govern progressista davant la decisió del president Pedro Sánchez de reflexionar sobre la seva continuïtat al capdavant del govern. Assegura que "en absolut" tiren la tovallola: "Hem de seguir tots". Però matisa que en el pla personal, considera que és una decisió personal "que s'ha de respectar". 

     
  • 8:40

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dijous 25 d'abril d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:35

    Dijous 2 de maig els candidats a la presidència de la Generalitat confrontaran les seves idees en el debat de RTVE.

     

     

    Hi seran tots els caps de llista, a excepció de Puigdemont... que estarà representat per Josep Rull. Un debat que serà el primer televisat de la campanya i que s'emetrà en horari de màxima audiència, després del Telediario... El podreu seguir a La1 i Ràdio 4, a Catalunya; i al 24 hores i Radio 5, per tota Espanya com també a RTVE Play. 
     

  • 8:30

    El Govern va renovar l'encàrrec a l'Incasòl pel Hard Rock abans de pactar amb el PSC els pressupostos. 

     

     

    Fins a l’anunci de Sánchez, el que havia marcat la precampanya era el Hard Rock. Aquest dimecres hem conegut que el Govern va renovar l’encàrrec per comprar els terrenys on està previst construir-lo, 30 minuts abans de firmar l’acord de pressupostos amb el PSC. L’encàrrec a l’Incasòl no es va comunicar a la premsa com es fa habitualment i només es va publicar a la pàgina web de presidència. . Així ho ha publicat el diari La Directa. Des dels Comuns, Jéssica Albiach acusa Pere Aragonès de mentir. El president i Lluïsa Moret del PSC reiteren que els comptes no contemplen cap partida pel macrocasino. 
     

     
  • 8:25

    Puigdemont insta Sánchez a fer una qüestió de confiança. 

     

     

    Esquerra i Junts també han reaccionat a la carta de Pedro Sánchez. L'expresident de la Generalitat i candidat de Junts a les eleccions, Carles Puigdemont, ha animat el president del govern a presentar una qüestió de confiança. Des d'ERC, Marta Rovira diu que empatitza amb el "dolor" de Sánchez però li retreu que ella va haver de marxar de Catalunya

     
  • 8:20

    El PP carrega contra Sánchez i li reclama explicacions de forma urgent. 

     

     

    No s'hi va referir a la sessió de control el líder de l'oposició,  però després de la carta, Núñez Feijóo acusa Sánchez de deixadesa de funcions i de voler victimitzar-se. En una entrevista al vespre, Feijóo ha acusat el president d'electoralista i de voler polaritzar l'ambient, diu, de cara a les eleccions catalanes i europees. I qualifica el problema de "judicial" i no de polític. En la mateixa línia, la secretaria general del PP, Cuca Gamarra ha retret a Sánchez el seu moviment. Assegura que el president no pot desaparèixer 5 dies i li reclama explicacions de forma urgent.

     
  • 8:15

    El PSOE i els socis d'investidura mostren el seu suport a Sánchez.

     

     

    Tant companys de partit com socis d'investidura han mostrat el seu suport a Sánchez i apuntaven que ni ell ni la seva família mereixen aquesta situació. Ja al matí, tan bon punt es va conèixer la investigació a Begoña Gómez, la vicepresidenta primera, Maria Jesús Montero i el ministre d'afers exteriors li fan costat al president, carregaven contra el PP i criticaven la decisió dels tribunals. 

  • 8:10

    La carta de Sánchez sacseja el tauler polític. 

     

     

    Les reaccions han anat des del suport absolut del PSOE  a la solidaritat amb matisos dels socis parlamentaris. En canvi, PP i Vox l'han acusat de victimista. Ja al matí a la sessió al  Congrés dels Diputats, Pedro Sánchez s'havia mostrat contingut en la resposta que li donava al portaveu parlamentari d'Esquerra. Gabriel Rufián li havia preguntat al president del govern si creia en la justícia.

     
  • 8:05

    Pedro Sánchez ha suspès la seva agenda i es pren fins dilluns per reflexionar si continuarà al capdavant del govern. 

     

     

    Una decisió que ha pres després que un jutjat hagi obert diligències d'investigació contra la seva dona Begoña Gómez per presumptes delictes de tràfic d'influències i corrupció en els negocis. Sánchez es pregunta en una carta dirigida a la ciutadania a xarxes si val la pena continuar després dels intents de la dreta i l'extrema dreta d'enfangar la política. 

  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dijous 25 d'abril de 2024.

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.

     

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz