Televisión

Barcelona denuncia la contaminació acústica creixent i restringeix horaris d'alguns establiments

  • Un soroll que moltes vegades supera el llindar recomanat pel benestar físic i mental

  • Es restringeix l’horari de venda als forns de pa i establiments 24 hores situats al voltant del carrer Tuset

Yael Carrasco | Anna Bañeres | Ferran Cuixart | Isabel Fernández
3 min.

La contaminació acústica és un dels problemes que pateixen les grans ciutats. Hi ha soroll tot el dia, sobretot provocat pel trànsit, de cotxe i de trens però també per l'oci, que omple terrasses i locals nocturns.

La contaminació acústica, un problema amb el qual conviuen cada dia les grans ciutats

Un soroll del qual ja estem acostumats a tenir al nostre voltant, però que moltes vegades supera el llindar recomanat pel benestar físic i mental.

Com afecta la contaminació acústica en la nostra salut? | Anna Bañeres

Es desenvolupen conseqüències a curt i llarg termini. Des de l'afectació sobre el son, efectes cardiovasculars, o problemes cognitius, sobretot en els infants.

Barcelona limita l'horari d'alguns establiments

El districte de Sarrià-Sant Gervasi limitarà l’horari d’obertura de cinc forns de pa i una botiga d'alimentació 24 hores al voltant del carrer Tuset. Els establiments afectats hauran de tancar entre les 22.00 i les 07.00 hores de les nits de dijous, divendres, dissabtes i vigílies de festiu.

La mesura es pren per evitar la concentració de persones al carrer menjant i bevent fora dels locals nocturns que hi ha a la zona, la qual cosa genera queixes veïnals per soroll i brutícia.

Com afecta en la salut?

Les conseqüències més immediates de l'alteració del son és el malhumor, cansament, mal de cap i menor capacitat d'atenció, però en l'anàlisi de com afecta a mig-llarg termini, les complicacions que es poden derivar són múltiples. 

Eduard Puig, del Servei de Prevenció i Control de la Contaminació Acústica i Lumínica, explica que el que entenem amb més claredat és l'afectació sobre el son, però que n'hi ha de més greus, com els efectes cardiovasculars. "El que fa la falta de son és augmentar la pressió sanguínia", assegura Puig.

A banda, segons un estudi de l'Institut de Salut Global, l'exposició al soroll ens pot afectar fins i tot abans de néixer: un embrió pot créixer més de la mitjana en el primer trimestre. Seria un mecanisme de supervivència en detectar unes condicions més hostils.

Unió de veïns contra el soroll

Barcelona i la seva àrea metropolitana és una de les zones amb més contaminació acústica d'Europa. Per aquest motiu, cinc dels onze barris de la ciutat han creat una xarxa veïnal per lluitar contra aquesta. Es diu Xavecs i exigeixen mesures, com acabar amb els negocis 24 hores, per posar fi a una situació que qualifiquen de preocupant.

Veïns de Barcelona diuen prou al soroll i exigeixen mesures | Ferran Cuixart

La plataforma defensa "el dret al descans, a la intimitat, la salut i la vida". Els veïns diuen prou als sorolls ambientals que, asseguren, no els permet descansar i temen perquè cada vegada la situació vagi a més.

Es redueix la contaminació acústica un 4,5%

Per analitzar les conseqüències, s'ha fet a Manresa un congrés sobre contaminació acústica, l'Acusticat. En aquest, la directora general de Qualitat Ambiental, Mireia Boya ha fet públics els darrers mapes estratègics, que apunten que la població exposada a alts nivells de soroll a les grans ciutats ha disminuït un 4,5%, en comparació a les xifres 2017-2022.

Segons Boya, la tendència a la baixa s'explica per la instauració de les Zones de Baixes Emissions o el canvi cap a una mobilitat elèctrica.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz