Televisión
L'entrevista

Urtasun demana "fermesa" davant els "atacs d'extrema dreta" a Sánchez

Notícia - Cafè d'idees 
CAFÈ D'IDEES - RTVE.es
4 min.

El ministre de Cultura i portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, ha reivindicat "fermesa" en la continuïtat al govern progressista davant la decisió del president Pedro Sánchez de reflexionar sobre la seva continuïtat al capdavant. Assegura que "en absolut" tiren la tovallola: "Hem de seguir tots", ha dit. Així i tot, matisa és una decisió personal "que s'ha de respectar". Urtasun qualifica de lawfare la denúncia de Manos Limpias contra Begoña Gómez, la dona del president espanyol. "Que ens comuniqui dilluns quina és la seva decisió. L'extrema dreta no va acceptar que governéssim", ha sostingut.

El cap del ministeri admet que ningú s'imaginava la carta de Pedro Sánchez i que ell ho va saber minuts abans que es fes pública. "L'origen és un sindicat d'extrema dreta que es diu Manos Limpias. El que s'ha presentat no té cap base i està infundat. Estem davant d'un cas de lawfare", ha insistit.

Urtasun creu que els atacs de l'extrema dreta aniran "per terra, mar i aire: "Mai s'ha d'utilitzar políticament el 'lawfare' per tenir ventatgisme polític"

En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4,  Urtasun demana respecte pel temps de reflexió i recorda que atacs de la ultradreta a companys del seu partit: "Vull ser respectuós amb els temps que ens ha demanat. Els polítics també són persones. Hi ha una situació personal, individual i després la reflexió política", ha insistit el ministre.

Més enllà de la decisió de Sánchez, ha reclamat que els progressistes es mantinguin ferms, "units" i tirin polítiques progressistes endavant. El ministre de Sumar adverteix que amb Pedro Sánchez podria passar una cosa similar al cas de Mónica Oltra: "Els reaccionaris i l'extrema dreta estan en una ofensiva bestial. Els progressistes hem d'estar més units que mai", ha remarcat.

Demana que Junts tanqui la porta a Aliança Catalana

Sobre les eleccions catalanes, Ernest Urtasun reconeix que la decisió de Pedro Sánchez entrarà "com un obús" a la campanya del 12M que comença aquest vespre i demana continuar avançant en defensa de la democràcia. En aquest sentit, critica que Junts per Catalunya no tanqui clarament la porta a governar amb els vots d'Aliança Catalana: "Hi ha membres de Junts que no han tancat la porta, especulant amb ser investits amb els vots de l'extrema dreta", ha lamentat.

"ERC ens va enganyar a tots i a totes"

Amb relació al projecte de Hard Rock, Urtasun acusa el Govern de mentir dues vegades: "Va dir que no hi havia cap acord i que no el podia aturar. Van ser dues mentides. ERC ens va enganyar a tots i a totes". El ministre s'ha pronunciat això després que transcendit que la Generalitat havia renovat l'encàrrec a l'Incasòl just abans de pactar amb el PSC els pressupostos.

Es mostra disposat a un acord entre forces progressistes després de les eleccions i reclama a ERC "deixar ser subaltern del nacionalisme català". "El país avança quan les esquerres ens hem entès, sempre hem fet la invitació a ERC d'entendre's amb les esquerres", ha recordat. En aquest sentit, reconeix que tenen una millor relació amb els republicans al Congrés de Diputats: "Tenim plena voluntat de cooperar amb les esquerres i és veritat que a Madrid tenim una bona cooperació i m'hi entenc molt bé".

Urtasun celebra que Xavi continuï com a entrenador del Barça i revela que a l'eliminatòria City-Madrid anava "amb un entrenador català": "Sempre portem una mica de Pep Guardiola al cor".

D'altra banda, minimitza l'absència d'algun partit al Congrés de Sumar i diu que es farà en dues fases: "Volíem partits polítics però potser més endavant. No hi veig massa problema". El portaveu de l'espai polític qualifica de complex l'estructura del partit, però destaca que, si s'hagués creat la coalició, no haurien tret 30 escons i no hi hauria govern progressista. "Tenim moltes ànimes i matisos. Sumar neix per intentar reflotar l'espai d'Unidas Podemos. Això sortirà bé", ha confiat.

"Sempre portem una mica de Pep Guardiola al cor"

El ministre de Cultura ha celebrat que Xavi Hernández segueixi a la banqueta del FC Barcelona fins a esgotar el seu contracte, i ha posat en valor l'aposta que ha fet el tècnic de terrassa pels jugadors joves i de la casa. Encara en clau esportiva, també ha revelat que a l'eliminatòria de Champions City-Madrid anava "amb un entrenador català", donant per fet que preferia que passessin de fase els anglesos que l'equip espanyol: "Sempre portem una mica de Pep Guardiola al cor", ha dit.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz