Els veïns de la Bisbal de l'Empordà han patit el nou mètode que tenen els lladres per entrar a robar a les cases. Els delinqüents truquen als timbres i pregunten per un tal Josep, si no reben contestació ja saben que el pis és buit i que poden accedir-hi. Com podem evitar robatoris a casa? El periodista Marco Chiazza explica diferents consells pràctics que ofereixen els Mossos d'Esquadra.
Les portes
Per reforçar la seguretat de les portes, els Mossos recomanen que vagin acompanyades d'una balda interior i d'un pany amb 3 punts d'ancoratge, a la part superior, inferior i al lateral, al bastiment de la porta. A més, cal tenir un control molt acurat de les claus i s'ha d'evitar deixar-les en qualsevol mena d'amagatall a l'exterior del domicili. Igualment, no és gens recomanable fer-ne moltes còpies i si es perden s'ha de canviar immediatament el pany de la porta. Si és imprescindible fer una còpia de les claus, cal assegurar-se que s'entreguen a gent de confiança.
Alarma
Tal com explica Chiazza, "si tenim una alarma no ens amaguem, al contrari, hem de presumir-ne". En aquest sentit, els Mossos d'Esquadra recomanen posar un cartell de l'alarma a l'exterior del domicili, com per exemple a la façana o a la porta. Aquest avís dissuadirà els lladres.
L'alarma ha d'estar sempre operativa, les 24 hores del dia, tant si estem dormint com si som a casa. "Més val que ens despertin durant la nit que no que ens robin", adverteix el periodista. A més, si pot ser, l'alarma hauria d'estar connectada a una centraleta que s'encarregui d'enviar l'avís a la policia en cas que fos necessari.

A l'esquerra, el periodista Marco Chiazza, i a la dreta, una casa amb el cartell d'alarma.
Durant les vacances
Quan ens n'anem de vacances ens agrada explicar-ho i presumir-ne. Els Mossos, en canvi, recomanen fer tot el contrari, dir-ho només a gent de confiança i intentar no publicar-ho o mostrar-ho a les xarxes socials, és a dir, evitar el postureig per no donar pistes als lladres.
Pel que fa a la correspondència, cal evitar que s'acumulin moltes cartes a la bústia i demanar a algú de confiança que les reculli. Així donarem senyals als lladres que hi ha gent al domicili encara que, en realitat, hem anat de vacances.
Per últim, és molt important no tancar totes les finestres ni abaixar totes les persianes. Un truc que ofereixen els Mossos d'Esquadra és abaixar totes les persianes menys una. D'aquesta manera, donem als lladres senyals que, possiblement, som al domicili. Així els dissuadim.
Si tenim algú de confiança que pugui anar a casa nostra a encendre llums, apujar unes persianes, que torni al cap de tres dies i en mogui unes altres, arribarem a l'excel·lència en matèria de prevenció de robatoris. Igualment, cal vigilar molt, perquè els lladres deixen marques a les portes que no es veuen a simple vista, com fils o papers de fumar transparents. Si han caigut, saben que algú ha entrat i, per tant, que hi ha gent a casa.