L'apnea estàtica és una pràctica que ajuda a relaxar-se i a aprendre a respirar per a reduir l'estrès i que consisteix a resistir tres minuts sota l'aigua. És una tendència a l'alça i el periodista de 'L'Altaveu', Marco Chiazza, ho ha provat al Centre Professional d'Apnea i assegura que, després de fer-ho, està desestressat. Què aporta aquesta pràctica?
Un 'repte' relaxant?
Segons Chiazza, l'objectiu de l'experiència és aprendre a meditar a través de l'apnea estàtica. Aquesta tècnica de relaxació que consisteix a estar tres minuts boca avall en una piscina treballant la respiració abdominal: "Tot i que consisteix a relaxar-te, una vegada estava allà, volia aconseguir el repte", reconeix el periodista.
“El fet d'estar sota aigua ja et relaxa“
Malgrat que hi ha gent que competeix, el reporter adverteix que 'picar-se' per veure qui aguanta més sota l'aigua, d'entrada, no ha de ser un objectiu: "Per relaxar-te, tu has d'aguantar el que puguis", apunta. La biòloga Evelyn Segura explica que el fet d'estar en contacte amb l'aigua ja és motiu de relaxació: "El fet d'estar sota aigua ja et relaxa", diu. El periodista Marco Chiazza afegeix que la meditació és una gran tècnica, però l'aigua, en aquest cas, t'ajuda a fer-ho: "Et fa sentir connectat", afirma.
Preparació
Per completar l'experiència amb èxit cal dur a terme una sèrie de preparatius. Abans d'entrar a l'aigua s'han de fer uns exercicis que consisteixen bàsicament a relaxar-se i entrenar la respiració que s'executarà durant l'apnea estàtica.
Quan ja hem preparat el cos i estem disposats a entrar a la piscina, cal prèviament posar-se un neoprè de cinc mil·límetres per evitar una possible hipotèrmia durant la meditació. En cas de no fer-ho hi ha risc de patir-la. Posteriorment, ja a la piscina, s'ha de realitzar una teràpia aquàtica amb l'ajuda d'un instructor. Un cop finalitzada, ja estem a punt per complir el repte.
L'instructor Juanma ajuda al periodista Marco Chiazza a l'apnea estàtica.
La pèrdua de la noció del temps
“pensava que havia fet 20 segons i en realitat havia estat 1 minut més“
Chiazza explica que dies abans de la provatura havia assajat i no passava del minut. Però, per al col·laborador de 'L'Altaveu', va haver-hi dos factors que van ser clau per assolir el repte. Un va ser l'exigència d'en Juanma, l'instructor, que el va empènyer a aconseguir-ho, i l'altre va ser la pèrdua de la noció del temps quan s'està sota l'aigua: "Quan jo vaig fer el primer assaig, pensava que havia fet 20 segons i en realitat havia estat 1 minut més sota l'aigua", assegura el periodista.
Què es pensa quan s'està sota l'aigua?
El reporter explica que l'instructor li va donar un truc per ajudar-lo a aconseguir l'objectiu, que consistia a concentrar-se en algunes parts del cos per centrar allà l'atenció. Primer els dits i després parts de la cara. Quan un s'apropa al límit, s'ha d'intentar pensar en coses bones o relaxants i els darrers segons aguantar el poc de patiment que queda.