Cataluña
Eleccions Catalunya 2024

Resum del primer dia de campanya del 12M | Els retrets, el finançament i l'enquesta del CEO capitalitzen els primers missatges de campanya

B. GÁLVEZ | M. GUASCH | M. BOSCH

L'actualitat de la primera jornada de les eleccions catalanes del 12M gira entorn de la publicació del sondeig del Centre d'Estudis d'Opinió. Com la resta d'enquestes, vaticina una victòria dels socialistes. El seu líder, Salvador Illa, ha descartat per primer cop una possible aliança amb el PP per governar. Els populars l’acusen de manca de fiabilitat i CS li retreu l’herència en forma de deute històric del tripartit. 

Junts i ERC pugnen pel lideratge dins un independentisme que sembla recular, segons els sondejos. Puigdemont planteja que Catalunya recapti tots els impostos i els republicans l’acusen d’imitar-los. La CUP acusa tots dos de ser els culpables de la desafecció que ha portat a perdre la majoria independentista a les enquestes. Albiach adverteix que el 12M no és un plebiscit sobre si torna Puigdemont i demana el vot dels gironins per recuperar l'escó. Des de Vox, Ignacio Garriga critica la política migratòria de la resta de partits. 

Campanya de les eleccions del 12M: 26 d'abril de 2024

RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 21:30

    Consulta els candidats a les eleccions catalanes del 12 de maig de 2024. 

  • 20:56

    BLOC DE CAMPANYA VESPRE | Retrets i primeres propostes dels candidats en el primer dia de campanya electoral

     

    Primera aparició de Zapatero en campanya, que acompanya el candidat socialista Salvador Illa, qui ha defensat una "etapa de convivència a Catalunya". L'acte de Junts a Argelers ha comptat amb Puigdemont i la candidata per Tarragona, Mònica Sales, com a protagonistes i s'ha centrat en propostes econòmiques.

    El candidat d'ERC ha carregat contra Junts per no comprometre's a no pactar ni amb Vox ni amb Aliança Catalana. Atacs també per part de Cs, qui demana el vot constitucionalista en rebuig a Puigdemont. Els Comuns han demanat un "govern fort", la CUP ha carregat contra l'extrema dreta i el PPC s'ha centrat en polítiques d'habitatge i en la lluita contra l'okupació.

    Vox ha arrencat el primer acte de campanya a Barcelona amb la portaveu al Congrés Pepa Millán.

    Retrets i primeres propostes dels candidats en el primer dia de campanya electoral
  • 20:30

    BLOC DE CAMPANYA VESPRE | El finançament i la pugna dins l’independentisme capitalitza l’inici de la campanya.

     

    Salvador Illa, intervé a Lleida acompanyat de l’expresident Zapatero. El candidat del PSC, comença a dibuixar les seves propostes econòmiques per revertir el que anomena “dècada perduda”.

    Doble acte de Junts a Argelers i a Manresa. Els de Puigdemont escenifiquen les desavinences amb ERC. Pere Aragonès, que intervé a Granollers, acusa JxCat d’adjudicar-se les propostes republicanes. La CUP culpa ERC i Junts d’haver malbaratat la legislatura provocant la desafecció independentista. 

    Carlos Carrizosa (Cs), des de Lloret, acusa els partits nacionalistes de retroalimentar Vox. Ignacio Garriga critica la política migratòria de la resta de formacions. Des de Girona, Jéssica Albiach (Comuns Sumar) planteja un impost per evitar l’especulació amb l’habitatge. 

    El finançament i la pugna dins l’independentisme capitalitza l’inici de la campanya.
  • 20:20

    ACTE DE CAMPANYA | Puigdemont es contraposa a la gestió d'Illa quan era ministre

     

    Des d'Argelers, Carles Puigdemont ha volgut reivindicar la seva proposta de "bon govern", i ho ha fet en contraposició amb els socialistes, a qui ha retret que parlin de "gestió". Ha posat el focus en l'etapa de Salvador Illa com a ministre de Sanitat i "va provocar la pitjor gestió sanitària del sud d'Europa". Puigdemont l'ha acusat d'"incompetència recentralitzadora" i també de "manca de transparència". 

  • 20:15

    ACTE DE CAMPANYA | La CUP lamenta que ERC hagi "tardat 85 anys a recuperar el Govern per fer polítiques idèntiques a la sociovergència"

     

    La candidata de la CUP el 12M, Laia Estrada, ha lamentat des d'Olot que Esquerra hagi "tardat 85 anys a recuperar el govern de la Generalitat per fer polítiques idèntiques a la sociovergència". Amb el feminisme per bandera, Estrada ha carregat contra l'extrema dreta i ha defensat polítiques socials i feministes.

  • 20:05

    ACTE DE CAMPANYA | Garriga diu que els socialistes són "el mateix problema que el separatisme"

     

    El candidat de Vox a les eleccions del 12M, Ignacio Garriga, ha equiparat els socialistes amb l'independentisme. Segons ell, són "el mateix problema que el separatisme", i ha instat l'electorat a "desallotjar-los del poder". "El PSC no és ni alternativa ni futur", ha afegit. El presidenciable del partit creu que tant les formacions de Salvador Illa, com les de Carles Puigdemont i Pere Aragonès són els responsables de la "decadència" de Catalunya.

  • 19:40

    ACTE DE CAMPANYA | El PP promet 50.000 habitatges públics i carrega contra l'"okupació il·legal"

     

    El Partit Popular ha promès 50.000 habitatges públics durant els pròxims quatre anys si governen a la Generalitat. Aquesta és una de les tres mesures que el candidat del partit, Alejandro Fernández, ha anunciat per facilitar l'accés a l'habitatge del jovent. També vol lluitar contra l'"okupació il·legal" amb desallotjaments les 24 h.

  • 19:35

    ACTE DE CAMPANYA | Zapatero acompanya Illa a Lleida, qui comença a dibuixar les seves propostes econòmiques

     

    El candidat del PSC a les eleccions, Salvador Illa, intervé a Lleida acompanyat de l’expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero. El candidat dels socialistes ha començat a dibuixar les seves propostes econòmiques per revertir el que anomena “dècada perduda”.

  • 19:30

    ACTE DE CAMPANYA | ERC reafirma el seu compromís de no pactar amb Vox ni Aliança Catalana

     

    Des de Granollers, el candidat d'Esquerra, Pere Aragonès, ha reafirmat el seu compromís de no pactar ni amb Vox ni amb Aliança Catalana, un "pacte antifeixista" que també han signat amb la CUP i els Comuns. 

  • 19:00

    ACTE DE CAMPANYA | Albiach crida a barrar el pas a Aliança Catalana a Girona

     

    La candidata de Comuns Sumar a presidenta de la Generalitat, Jéssica Albiach, ha advertit que la seva formació es disputa tenir representació per Girona a les eleccions al Parlament amb Aliança Catalana. És per això que ha cridat a barrar el pas a l'"extrema dreta", "sigui espanyolista, independentista, parli català o castellà". 

  • 18:45

    ACTE DE CAMPANYA | Carrizosa grata a les comarques gironines en el vot de rebuig a Puigdemont

     

    El candidat de Cs, Carlos Carrizosa, ha aprofitat la visita a Argelers d'aquest divendres per fer també parada a les comarques gironines i seguir gratant en el vot de rebuig a Puigdemont entre l'electorat constitucionalista. "És on més han patit els que no combreguen amb el 'procés'" perquè és un territori, diu, "on Junts i Puigdemont han estat forts" i on els que no pensen com ells s'han sentit "ningunejats". 

  • 17:20

    AGENDA | La caravana de la CUP es trasllada a Olot

     

    Els anticapitalistes celebren un míting a les 19:00 h amb el cap de llista per Barcelona, Laia Estrada, i el número u per Girona, Dani Cornellà, entre altres a l'Orfeó Popular Olotí.

  • 17:10

    AGENDA | Ignacio Garriga continua la campanya de Vox a Barcelona

     

    El candidat de Vox a la Generalitat, Ignacio Garriga, participa en el míting d'inici de campanya a les 19:00h, juntament amb la portaveu de Vox en el Congrés, Pepa Millán, i el número tres per Barcelona, Joan Garriga. Rambla Prim

  • 17:00

    AGENDA | Carles Puigdemont participa en un mitin a Argelers i la caravana de Junts es desplaça a Manresa

     

    El expresident i cap de llista de JxCat per al 12M, Carles Puigdemont, protagonitza a Argelers un míting a les 19:00 h amb la cap de llista per Tarragona, Mònica Sales. A la mateixa hora, el secretari general de Junts, Jordi Turull, i la presidenta del Parlament, Anna Erra, celebren un acte de campanya a Manresa. 

  • 16:55

    AGENDA | Primera visita de Zapatero en suport del PSC

     

    El primer secretari dels socialistes catalans, Salvador Illa intervé a les 19:00 h juntament amb l'expresident del Govern, José Luís Rodríguez Zapatero i el cap de llista socialista per Lleida, Òscar Ordeig en un acte a La Llotja a Lleida. Aquesta serà la primera de les aparicions de Zapatero per dona suport a la candidatura socialista, que pren especial relleu després de l'anunci de Pedro Sánchez de suspendre la seva agenda per meditar el seu futur. 

  • 16:50

    AGENDA | Aragonès trasllada l'acte d'ERC a Granollers

     

    El candidat d'ERC a les eleccions, Pere Aragonès, trasllada l'acte del partit a Granollers a les 19:00 h. També hi participaran la número quatre per Barcelona, Najat Driouech, i el conseller de Salut, Manel Balcells.

  • 16:45

    AGENDA | El PPC centrarà l'acte de la tarda en la qüestió de l'habitatge

     

    L'acte de campanya del PPC d'avui a la tarda serà de la mà del cap de llista al 12-M, Alejandro Fernández, a les 19:00 h i versarà sobre l'habitatge. També comptarà amb la presència de la vicesecretària d'habitatge Paloma Martín i el president del grup a l'Ajuntament de Barcelona, Dani Sirera.

  • 16:40

    AGENDA | Jéssica Albiach trasllada l'acte de campanya dels Comuns a Girona amb el candidat Eloi Badia

     

    Els Comuns celebren l'acte electoral d'avui a la tarda a Girona, de la mà de la cap de llista per Barcelona Jéssica Albiach i el candidat per Girona, Eloi Badia. També hi participaran els diputats del Congrés Gerardo Pisarello i Júlia Boada. Serà a les 18:00 h i centrarà el seu discurs en el tema de l'habitatge.

  • 16:35

    AGENDA | Ciutadans atén els mitjans de comunicació des de Lloret de Mar en l'acte de campanya de la tarda

     

    El candidat de Ciutadans a la presidència de la Generalitat, Carlos Carrizosa, atén els mitjans des de Lloret de Mar a les 17:00 h.

  • 16:28

    BLOC DE CAMPANYA | El finançament i el referèndum capitalitzen els missatges dels candidats

     

    Finançament i referèndum copen els primers missatges de campanya de la majoria de partits. Propostes tributàries i per cancel·lar el deute conviuen amb d'altres de caire més social, relacionades amb l'accés a l'habitatge. 

  • 14:20

    BLOC DE CAMPANYA | Retrets creuats i propostes econòmiques dels candidats en el matí del primer dia de campanya electoral

     

    La decisió del president espanyol, Pedro Sánchez, marca l'inici de la campanya electoral a Catalunya. Els candidats han participat del debat electoral organitzat per Rac 1 i La Vanguardia, on també han començat a desgranar les seves propostes electorals. Els recordem que la informació del bloc no segueix criteris periodístics, sinó per blocs que venen establerts pels últims resultats a les eleccions al parlament. Una decisió amb la qual el consell d’informatius d’aquesta casa no hi està d’acord.

  • 14:15

    BLOC DE CAMPANYA | Els partits van encetar la campanya amb discursos que apunten als que consideren els seus oponents directes

     

    El parèntesi de Sánchez es va fer més evident a l'arrencada del PSC, on hauria d'haver participat. Pere Aragonès feia bandera de la seva gestió al capdavant del govern. Junts irromp en campanya, assegura Puigdemont, per sacsejar Catalunya. VOX promet acabar amb les polítiques progressistes. La CUP demana defensar la terra per avançar en el procés d'independència. Els Comuns animen Pedro Sánchez a resistir i demanen a l'esquerra passar a l'ofensiva. Ciutadans es postula com l'alternativa a PP i  PSC.

  • 14:00

    BLOC DE CAMPANYA | Les reaccions al CEO i els possibles pactes marquen el primer dia de campanya

     

    Totes les enquestes vaticinen una victòria dels socialistes. El seu líder, Salvador Illa, ha descartat per primer cop una possible aliança amb el PP per governar. Els populars l’acusen de manca de fiabilitat i Ciutadans li retreuen l’herència en forma de deute històric del tripartit. 

    Junts i ERC pugnen pel lideratge dins l’independentisme. Carles Puigdemont planteja que Catalunya recapti tots els impostos i els republicans l’acusen d’imitar-los. La CUP acusa a tots dos de ser els culpables de la desafecció que ha portat a perdre la majoria independentista a les enquestes. 

    Les reaccions al CEO i els possibles pactes marquen el primer dia de campanya
  • 13:35

    COMUNS SUMAR | Jéssica Albiach adverteix que el 12M no és un "plebiscit sobre si torna Puigdemont o no ni sobre Pedro Sánchez"

     

    En una roda de premsa a EFE, la líder dels comuns també ha interpel·lat el primer secretari del PSC, Salvador Illa, que "aclareixi si arribaria a un acord amb Junts". Albiach ha evitat respondre si el projecte del Hard Rock, al qual s’oposen i va motivar el seu rebuig als pressupostos serà de nou, una línia vermella en cas de ser possible un govern progressista. Albiach ha expressat la seva sorpresa pels resultats de l’enquesta del CEO que atorguen una forquilla d’entre 3 i 6 diputats a la formació, quan ara en tenen 8.

  • 13:26

    PP | Alejandro Fernández acusa Illa de manca de fiabilitat

     

    El candidat dels populars acusa el presidenciable socialista de canviar de discurs en funció del que dicta la Moncloa. Fernández també ha afirmat al debat organitzat pel grup Godó que la prioritat del PP és posar punt final al procés i que les seus protagonistes se'n vagin a l'oposició. "Cal tancar la pitjor etapa de la història recent e Catalunya", ha dit.

  • 13:20

    CS | Carlos Carrizosa assegura que els interessos del PSOE impediren a Illa ser President.

     

    El candidat taronja Carlos Carrizosa es mostra convençut que els interessos de la governabilitat de Moncloa, marcats diu entre altres Junts, condicionaran les opcions del presidenciable socialista. Carrizosa ha afirmat que serà "lleial" al constitucionalisme i no donarà suport a cap formació que assoleixi pactes amb el separatisme.

  • 13:15

    ERC | Pere Aragonès acusa Junts d'imitar-los amb la proposta de “cancel·lar” el deute amb l'Estat: "Benvinguts al club!"

     

    El president de la Generalitat ha contestat des de davant del Museu Nacional d'Art de Catalunya la proposta de finançament llançada per Carles Puigdemont. Aragonès ha recordat que ERC fa mesos que va proposar un finançament singular per acabar amb el dèficit fiscal. I que Junts va qualificar la iniciativa de "proposta partidista", però ara la integren com a "proposta estrella". 

  • 13:10

    JUNTS |  Puigdemont proposa "cancel·lar" el deute amb l'Estat a compte d'inversions no executades

     

    El candidat de Junts es compromet a condicionar els PGE a la cessió del 100% dels tributs. Unes propostes que formen part d'un paquet de mesures que impulsaria en els primers 100 dies si és elegit president de la Generalitat. Per una banda, el candidat de Junts s'ha compromès a "elaborar una proposta de cancel·lació del deute públic de la Generalitat en mans de l'Estat a compte de les inversions pressupostades i no executades i establir un mecanisme anual de compensació per futurs exercicis".

  • 13:05

    VOX | Ignacio Garriga critica la política migratòria de la resta de partits

     

    Després que les últimes enquestes assenyalin un retrocés de Vox que passaria de quarta a cinquena força política al Parlament, al debat del Grup Godó el candidat Ignacio Garriga ha dit que el seu pacte és amb els catalans. En aquest senti ha retret el "pacte per regularitzar immigrants il·legals" que assegura que han perpetrat la resta de formacions i que a parer seu "dispararà l'efecte crida i augmentarà la delinqüència als carrers".

  • 12:55

    PSC | Salvador Illa descarta per primer cop governar amb els vots del Partit Popular

     

    Malgrat tot, el candidat dels socialistes no treu de l'equació d'acords puntuals a Alejandro Fernández en temes com el pacte de la llengua. Ho ha dit durant el debat organitzat pel grup Godó davant la insistència de Pere Aragonès. Illa ha tancat la porta a una reforma de l'Estatut i ha insistit el seu propòsit de desplegar el nou Consorci Tributari de Catalunya durant el pròxim mandat per posar fi a "10 anys de paràlisi en matèria de finançament".

  • 12:40

    CUP | Laia Estrada assenyala el fracàs de la darrera legislatura com a culpable que no es mantingui la majoria independentista

     

    La candidata de la CUP apunta a la desafecció política de l'electorat causada per una legislatura que no ha avançat en drets socials i l'autodeterminació. Tot i la baixada d'entre un i cinc escons que els pronostiquen les enquestes, Estrada en fa una lectura positiva del fet que les principals preocupacions són els serveis públics, la situació econòmica i l'emergència climàtica. 

  • 12:25

    El 50% dels catalans rebutja la independència i el 42% li dona suport, segons el CEO
     


    El suport a la independència és majoritari entre els simpatitzants de Junts (88%), CUP (83%), ERC (82%) i Aliança Catalana (79%), mentre que més del 70% dels votants del PSC i Comuns Sumar es posiciona en contra, i en el cas de PP i Vox supera el 90%.

  • 12:15

    CAMPANYA ELECTORAL |  Què diuen els cartells electorals del 12-M?

     

    Lluís Pastor, professor de comunicació de la UOC, analitza els cartells dels partits polítics de cara a les eleccions al Parlament del 12 de maig, just ara que ha arrancat la campanya per aquests comicis.

    Què diuen els cartells electorals del 12-M?
  • 11:55

    CAMPANYA ELECTORAL | Què diuen les enquestes pel 12-M?

     

    Àngels Pont, directora del GESOP, explica què diuen les enquestes i quina és la tendència de vot de cara a les eleccions al Parlament de Catalunya el 12 de maig.

    Eleccions al Parlament: què diuen les enquestes pel 12-M?
  • 11:30

    El PSC guanyaria les eleccions i ERC seria segona per davant de Junts.

     

     

    Nova entrega d'enquestes. Aquesta vegada del CEO, el centre d'estudis d'opinió de la Generalitat de Catalunya, que fa guanyador Salvador Illa (PSC),amb 40-47 escons; i ERC (31-37) i Junts (28-34) es disputarien la segona plaça, amb avantatge per als republicans.

    El PPC aconseguiria entre 8 i 12 diputats, Vox entre 5 i 9, la CUP entre 4 i 8, Comuns Sumar entre 3 i 6 i l'Aliança Catalana de Sílvia Orriols podria entrar en el Parlament amb fins a dos escons, mentre que Ciutadans quedaria fora.

    L'enquesta es va fer entre l'11 i el 22 d'abril mitjançant 1.500 trucades telefòniques.

  • 11:00

    AGENDA | Fernández participa en el debat del Grup Godó

     

    El candidat del PPC, Alejandro Fernández, també participa aquest matí al debat del Grup Godó. 

  • 10:40

    AGENDA | Ciutadans també participa en el debat del Grup Godó a primera hora del matí

     

    A les 13.00 hores, el seu candidat, Carlos Carrizosa, amb el seu equip es desplaçaran a Argelers per celebrar un acte des d'allà. 
     

     
  • 10:15

    AGENDA | La CUP fa una roda de premsa a Ciutat Vella (Barcelona)

     

    A les 9.00 hores, la candidata de la CUP, Laia Estrada, participa en el Debat Grup Godó. A les 11.30 hores, hi haurà una roda de premsa a Ciutat Vella (Barcelona).

  • 10:00

    AGENDA | Albiach ofereix una roda de premsa a la seu d'EFE a Barcelona

     

    La candidata de Comuns Sumar, Jèssica Albiach, ofereix una roda de premsa a la seu d'EFE, a Barcelona, després de participar en el debat del Grup Godó. 

  • 9:40

    AGENDA | Vox celebra el primer dia de campanya a Barcelona


    A les 19.00 hores, Ignacio Garriga, amb Pepa Millán i Joan Garriga fan un acte de campanya a Rambla Prim/Diagonal (plaça Llevant), de Barcelona. 

  • 9:30

    AGENDA | Puigdemont centra els actes a Argelers


    A les 9.00 hores, el candidat Josep Rull participa en el debat electoral organitzat per El Món a RAC1 i La Vanguardia.

    Més tards, cap a les 12.00 hores, el president Carles Puigdemont presenta en roda de premsa Catalunya Futur: el programa del govern Puigdemont. 

     
  • 9:20

    AGENDA | Aragonès, en un acte sectorial davant el MNAC

     

    A les 12.30 hores, el candidat d'ERC, Pere Aragonès, participarà juntament amb Laura Vilagrà en un acte sectorial sobre el referèndum a les Quatre Columnes, davant el MNAC.  

  • 9:15

    AGENDA | Salvador Illa, al debat de candidats del Grup Godó

     

    A les 9:00 hores, el primer secretari del PSC i candidat a la Presidència de la Generalitat, Salvador Illa, participarà en el debat electoral que organitza el Grup Godó. Tindrà lloc a l’Auditori ONCE de Barcelona. 

  • 9:10

    RTVE emet el debat amb els candidats a les eleccions el 2 de maig a les 22:00 h

     

     

     

    RTVE Catalunya ha signat un acord amb tots els partits polítics amb representació al Parlament de Catalunya per emetre un debat dels candidats a la Generalitat de Catalunya. Moderat pels periodistes Gemma Nierga i Xabier Fortes, tindrà una durada de 120 minuts i s'emetrà en directe des dels estudis de RTVE Catalunya a Sant Cugat del Vallès.

    Els partits polítics amb representació al Parlament participaran, el 2 de maig, en el primer debat electoral d'aquests comicis, organitzat per RTVE Catalunya. S'emetrà en directe en horari de màxima audiència, a les 22 hores, a La 1 i Ràdio 4, per Catalunya, al Canal 24 horas i Radio 5, per tot l'Estat, i des de la plataforma RTVE Play, i a RTVEPlay.es i RTVEPlay.cat.

  • 08:50

    Òmnium amb el lema 'Protestar no és terrorisme', coincidint amb l'inici de la campanya del 12-M. 

     

     

    L'entitat assegura que volen denunciar la "persecució" contra l'independentisme i situar el conflicte polític com a "punt d'inici" de la campanya electoral. Així mateix, Òmnium demana als partits polítics i a les institucions un "compromís ferm" per defensar els drets fonamentals, entre els quals, el dret a protesta i l'exercici de l'autodeterminació. L'encartellada s'ha fet a Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona.

  • 8:30

    BLOC DE CAMPANYA | El parèntesi de Sánchez marca l'inici de campanya electoral. 

     

     

    En la primera jornada de la campanya electoral pel 12M, la figura de Pedro Sánchez ha estat molt present a la majoria d'actes els partits.

    El parèntesi de Sánchez marca l'inici de campanya electoral
  • 8:10

    BLOC DE CAMPANYA | En marxa la campanya electoral pel 12 amb el focus situat en el futur de Pedro Sánchez.

     

     

    Aquesta matinada ha arrencat de manera oficial la campanya electoral a Catalunya. Això sí, amb la mirada posada en el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez. I no només des del PSC, que tanca files amb el secretari general, sinó la resta de partits que han carregat contra el cap de l'executiu per paralitzar la seva agenda fins dilluns que ve. INFORMA: MARÍA GÓMEZ. 

    Eleccions Catalunya 2024, inici de campanya en directe
  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat de la campanya a les eleccions catalanes del 26 d'abril al 10 de maig de 2024.

     

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir i com va arrencar la campanya electoral pel 12M.

     

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz