Televisión

Acord "històric" amb sindicats de presons: millores laborals i més seguretat als centres

  • Els treballadors penitenciaris desconvoquen les jornades de vaga

  • A les cafeteries ja no hi treballaran interns, sinó personal extern, entre altres mesures

Yael Carrasco | Nuria Alcalà | Maria Ríos
5 min.

El Govern i alguns sindicats de presons han arribat aquest dijous a un acord "històric" per millorar les condicions laborals dels treballadors i augmentar la seguretat als centres penitenciaris. Una entesa que ha permès desconvocar les dues jornades de vaga previstes, però que no compta amb el suport d'alguns sindicats que demanen dimissions.

Un acord signat in extremis abans de començar la campanya electoral, quan ja no es podria haver tirat endavant. S'aprovarà aquest dimarts i preveu destinar 30 milions d'euros a millores laborals, pel que fa a salaris i formació, però també més mesures de seguretat, que és el que s'ha reclamat des que el passat mes de març una cuinera del centre penitenciari Mas d'Enric fos assassinada per un intern.

En canvi, però, no hi ha hagut dimissions, una altra de les grans reclamacions dels sindicats. El Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) i Agrupació dels Cossos de l'Administració d'Institucions Penitenciàries (ACAIP) s'havien desmarcat de la vaga i rebutgen la mesura, que celebra UGT, un dels sindicats majoritaris.

Funcionaris de presons protesten davant de Justícia contra l’acord laboral | Míriam Andreu

Augment de la seguretat

Algunes mesures acordades per ampliar la seguretat impliquen:

El Govern destinarà 30 milions d'euros a millores laborals a les presons | Núria Alcalà

Millores salarials

L'acord també redreça les condicions laborals de la plantilla:

Acord "històric"

La vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, ha qualificat d’històric l’acord amb els sindicats de funcionaris de presons i diu que no és només per desconvocar la vaga, sinó que és un pacte en profunditat que millora les seves condicions laborals i que inclou millores en l’àmbit de la seguretat “que donen resposta al que reclamaven els treballadors”.

Vilagrà també ha recordat que era una negociació que va engegar-se al gener, però que es va aturar a causa de la mort de la cuinera de Mas d'Enric que va donar pas a les protestes de milers de treballadors d'arreu de Catalunya.

L'ACAIP rebutja l'acord

L'ACAIP lamenta l'acord d’UGT, CCOO, IAC-CATAC i la Intersindical, perquè no inclou dimissions entre els responsables que han portat la negociació.

També el Moviment Marea Blava els acusa de fer-ho “d'esquena a la plantilla”. Afirmen, no haver convocat cap vaga i que el que hi havia programat era una reivindicació només secundada per uns deu delegats sindicals, per tant, no representen la majoria dels treballadors penitenciaris.

La plataforma afegeix que no es demanava un nou conveni col·lectiu i que es tracta d'una estratègia per part del Govern, que s'ha vist "debilitat davant un escenari de procés electoral a la presidència de la Generalitat".

De fet, el moviment destaca que les mesures que s'aplicaran ja estaven contemplades a l'acord del 2006, però que encara no s'havien complert.

Encartellada simbòlica

Paral·lelament, diversos treballadors de presons han dut a terme la matinada d’aquest divendres una encartellada simbòlica a llocs emblemàtics de Lleida, Tarragona, Figueres i Barcelona. Segons han explicat fonts penitenciàries, s’han escollit poblacions on hi ha hagut o encara hi ha centres penitenciaris en funcionament. De fet, a Barcelona els cartells es poden veure al voltant de La Model.

Cartells penjats per alguns dels funcionaris amb el lema 'Esquerra ho esguerra tot'

L’objectiu és fer visible el seu malestar envers la gestió del Govern liderat per Pere Aragonès. “ERC ha viscut quatre anys d'esquena a la realitat”, han apuntat en un comunicat. Consideren que durant el mandat hi ha hagut un deteriorament dels sectors econòmics estratègics, malbaratament de recursos i degradació del servei públic.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz