Televisión

Els treballadors de presons exigeixen dimissions

  • La consellera de Justícia descarta plegar i demana als sindicats negociar millores de les condicions laborals

  • Els sindicats apunten al secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, a qui atribueixen l'augment de la inseguretat als centres

Roger Franco
4 min.

Aquest diumenge no hi ha bloquejos a les presons i s'està podent fer l’activitat ordinària pròpia del cap de setmana als centres penitenciaris catalans. Això vol dir que es poden fer les visites amb familiars que dissabte no es van poder realitzar als centres de Quatre Camins i Joves, a la Roca del Vallès, i a la presó de dones de Barcelona, coneguda popularment com a Wad-Ras. Uns 1.200 interns es van haver d'estar tot el dia tancats a les cel·les i en el cas del centenar d’internes de Wad-Ras, des de dijous al vespre que no sortien.

Justícia descarta cessaments i els treballadors de presons convoquen noves mobilitzacions

Els funcionaris de presons van acordar dissabte a la nit aixecar el bloqueig iniciat al matí a Quatre Camins i Wad-Ras, però adverteixen que es tracta només d'una treva de 24 hores per donar temps a la consellera de Justícia perquè prengui decisions, en forma de dimissions i cessaments al departament per depurar responsabilitats. Creuen que la gestió del secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, és el que ha provocat un augment de la inseguretat a l'interior dels centres penitenciaris i que cada cop estigui més en risc la integritat física dels professionals, fins arribar a l'extrem de la mort dimecres d'una treballadora que va ser assassinada per un pres a la cuina de la presó tarragonina de Mas d'Enric.

Normalitat a les presons catalanes després de 48 hores de mobilitzacions | JOAQUÍN CALVENTE

La consellera descarta cessaments a curt termini

La consellera de Justícia assegura que estan "tots els escenaris sobre la taula" en coordinació amb el Departament d'Interior per garantir que aquest dilluns les presons funcionin amb normalitat. "La situació d'ahir i abans d'ahir no es pot tornar a repetir", ha dit en roda de premsa. Gemma Ubasart ha reiterat la crida al diàleg amb els sindicats per asseure's a negociar i ha fet una ferma defensa de la tasca del secretari de Mesures Penals, Amand Calderó.

Al mateix temps, Calderó ha ratificat en el càrrec el director de Quatre Camins, Domingo Estepa, una altra de les figures que ha encès els ànims dels sindicats i al qual van girar l'esquena aquest dissabte quan es va apropar als manifestants.

La consellera demana que no es barregi la mort d'una treballadora a mans d'un intern amb altres reivindicacions dels treballadors. Entén que el cas de Mas d'Enric és d'una extrema gravetat però "excepcional". En aquest sentit, ha defensat que des de la seva arribada a la conselleria s'ha estat treballant per millorar el clima social i el benestar emocional als centres penitenciaris.

Entre les mesures aplicades ha destacat el desplegament de 111 professionals per prevenir incidents i haver aprovat la introducció de 407 nous efectius. També ha explicat que abans dels incidents d'aquesta setmana ja es treballava en la posada en marxa d'unitats d'intervenció per treballar de forma específica amb els presos amb perfils més vulnerables i que tenen comportaments més disruptius.

Els sindicats reprendran les mobilitzacions

La petició de diàleg de la consellera ja ha estat rebutjada per la UGT, el sindicat majoritari a les presons catalanes, que qualifica de "molt decebedora" la seva actitud. El portaveu del sindicat a presons, Xavier Martínez considera que per començar a negociar és necessari el "cessament immediat" d'Amand Calderó: "ha fet molt mal" a la institució i és una persona a qui se li ha acabat el crèdit".

Martínez assegura que tot el que pugui passar a l'interior de les presons és responsabilitat d'Ubasart i, per extensió, del Govern i del seu president. A més a més, ha avançat que les protestes continuaran la setmana vinent i ho faran amb més força.

S'investiga la violència a les presons catalanes

La Sindicatura de Greuges ha obert dues actuacions d'ofici relacionades amb els esdeveniments dels darrers dies a les presons catalanes. La primera en relació a la mort d'una cuinera a la presó de Mas d'Enric dimecres passat a mans d'un pres. Es dona la circumstància que el reclús treballava a la cuina, amb accés a ganivets, quan havia estat condemnat per matar amb un ganivet una dona. Per això, la Sindicatura vol esbrinar si el pres estava en el recurs més adequat.

D'altra banda, ha obert una segona actuació en relació a les agressions que haurien patit funcionaris de la presó de Quatre Camins aquesta mateixa setmana.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz