Televisión

Justícia es compromet a reforçar la vigilància a les presons

Maria Bosch
3 min.

El Departament de Justícia s'ha compromès a reforçar la vigilància dels serveis de les presons, especialment les cuines, en una reunió amb el comitè d'empresa del Centre d'Iniciatives de la Reinserció, on estava contractada la treballadora assassinada per un pres.

En la reunió, hi ha assistit la direcció del CIRE, així com membres del comitè d'empresa, dels sindicats UGT i IAC-CATAC, i delegats sindicals territorials. La trobada ha estat convocada de forma extraordinària després de l'assassinat de la cuinera dimecres passat.

La trobada coincideix amb les protestes que els sindicats de funcionaris de presons estan convocant des de divendres passat per bloquejar els accessos a les presons catalanes, cosa que aquest dilluns ha impedit sortir de les cel·les més de 4.000 reclusos i ha obligat a suspendre una cinquantena de judicis.

Més personal de vigilància

Entre les mesures pactades, proposades pels companys de la cuinera assassinada i que s'aplicaran de forma immediata, figura incrementar el personal funcionari destinat a la vigilància dels serveis bàsics de les presons, especialment a les cuines.

També es reforçaran els sistemes d'emergència, facilitant dispositius de comunicació i polsadors d'alerta en el personal, d'ús obligatori, i s'incrementarà el nombre de treballadors de les cuines, especialment en alguns torns, una mesura que des de dijous passat s'ha implantat a la presó de Mas d'Enric.

Ambdues parts s'han emplaçat a revisar en les pròximes setmanes els protocols de seguretat del recinte i a facilitar que representants del CIRE puguin participar en les reunions de tractament, on es decideix l'itinerari penitenciari de cada reclús.

Aquestes mesures, però, podrien no ser suficients per als treballadors que barren el pas als centres penitenciaris catalans, ja que els sindicats han plantat en dues trobades que la consellera Ubasart els havia plantejat. I és que, a part de més seguretat, també demanen la dimissió de la titular de Justícia i del secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, per aixecar les protestes.

Ubasart presenta una sèrie de mesures

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha criticat que "la manca de diàleg" per part dels sindicats penitenciaris "impedeix avançar en mesures clares i concretes" per millorar la seguretat als centres penitenciaris.

La titular del Departament assegura que el seu equip ha preparat una carpeta de temes a tractar amb representants sindicals: "mesures realistes, efectives i possibles". Aquestes són:

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz