Televisión

Un intern de la presó Mas d'Enric assassina una treballadora del centre, el primer cas a Espanya

  • Sis sindicats de presons demanen la dimissió de la consellera i més seguretat als centres

  • Justícia obre una investigació interna per valorar si cal modificar el protocol

Maria Bosch
3 min.

Un pres del centre penitenciari de Mas d’Enric, al Catllar, ha matat una cuinera del centre i després s’ha suïcidat. Els fets van passar aquest dimecres a la tarda quan, per causes que s'estan investigant, l'intern va assassinar la dona amb una arma blanca.

El cas de l'assassinat de la treballadora, el primer a Espanya, ha suposat un punt d'inflexió pels treballadors de centres penitenciaris, que ara reclamen la dimissió de la consellera de Justícia i més seguretat als centres. Aquests dijous s'han celebrat cinc minuts de silenci i una protesta a les portes del Departament a Barcelona.

Antecedents

L'intern complia una condemna d'onze anys, que finalitzava l'abril del 2027, per haver matat una dona a ganivetades el 2016, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. La víctima era una prostituta amb qui l'home s'havia estat veient des de feia uns mesos.

En una de les trobades, l'abril del 2016, l'home la va agredir brutalment amb un ganivet després d'una discussió i la va degollar. Després es va entregar a la policia. La sentència del cas jutjat el 2016 recull la "brutalitat, intensitat i força" que va fer servir l'intern en l'agressió a la dona. L'home va ser jutjat a través de jutjat popular i es va establir una pena d'onze anys per un delicte d'assassinat, amb les atenuants d'embriaguesa i confessió.

Assassinat a la presó Mas d'Enric

La víctima d'aquest dimecres era treballadora del Centre d'Iniciatives per la Reinserció i va morir per les ferides d'arma blanca causades pel pres, que també treballava a la cuina del centre. L'home es va suïcidar després. El jutjat d'instruccions 3 de Tarragona en funcions de guàrdia va obrir les diligències pel cas. La causa oberta està pendent de l'atestat dels Mossos d'Esquadra.

Protesta i minut de silenci

Sis sindicats de presons demanen la dimissió de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i del secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó. Consideren que la mort de la treballadora és "resultat d'unes polítiques erràtiques i allunyades de la realitat penitenciària".

Cinc minuts de silenci a la preso Mas d'Enric per condemnar el crim d'una treballadora | Judit Huerta

Aquest dijous, els treballadors de centres penitenciaris, convocats per ACAIP, CSIF, INTERSINDICAL, CATAC, UGT i CCOO, s'han concentrat a les portes del Departament, una protesta que ha acabat amb càrregues policials per impedir que els manifestants entressin en la seu.

Investigació interna

D'altra banda, aquest dijous al migdia s'han celebrat cinc minuts de silenci al mateix centre penitenciari en record de la víctima. La titular de Justícia hi ha estat present. Tot just després, ha informat que s'obrirà una investigació interna per esclarir els fets ocorreguts.

En funció dels resultats, el Departament valorarà si cal modificar els protocols. D'altra banda, la consellera ha traslladat "el condol a familiars i amics davant d'aquest trist i greu accident".

Rècord històric d'agressions el 2023

El 2023, el nombre d'agressions per part de presos cap a funcionaris penitenciaris va assolir un rècord històric amb 582 agressions. En són cinc més que l'any anterior, segons el sindicat CSIF. Les presons més conflictives i amb més incidència d'agressions continuen sent els centres penitenciaris de Brians 1, Brians 2, Joves i Quatre Camins.

Els incidents greus, que recullen els més violents i amb les pitjors conseqüències, s'han incrementat un 54,4%, passant de 68 a 105 treballadors agredits de forma greu o molt greu en 86 incidents. De fet, aquest dijous treballadors dels centres penitenciaris han denunciat que pateixen una agressió cada 16 hores.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz