Televisión
SOS Racisme

Creix el nombre de víctimes de racisme que no presenten denúncia

  • SOS Racisme va identificar 182 situacions de racisme a Catalunya en 2020, de les quals se n'han denunciat 99

  • El Servei d'Atenció i Denúncia (SAiD) de SOS Racisme ha atès en total 590 persones durant el 2020

  • L’entitat lamenta l'augment de casos detectats on les víctimes no volen denunciar per desconfiança amb el sistema

MARIA BOSCH
3 min.

La discriminació relacionada amb qüestions racistes continua aferrada a la nostra societat. Segons l'últim informe de SOS Racisme Catalunya, s'hi van detectar un total de 182 situacions de violència racista a la comunitat al llarg del 2020. Tot i això, el percentatge de situacions no denunciades va passar del 32% en 2019 al 46% en 2020, ja que solament en 99 casos s'hi va presentar una denúncia al respecte. L'organització lamenta que durant el confinament més estricte es van agreujar alguns conflictes veïnals racistes i també les identificacions racials per part de la policia

Les denuncies de casos de racisme disminueixen, malgrat que hi hagi el mateix nombre | Marga Esparza

Entre els casos denunciats, els abusos policials (23%) i les discriminacions i agressions entre particulars (27%) representen la meitat dels casos. El 12% de casos denunciats fan referència a discriminacions en l'accés als drets socials, el 9% en l'accés als serveis privats i un 8% a discurs d'odi. També representen un 8% les discriminacions d'agents de seguretat privats.

El confinament va augmentar els conflictes veïnals racistes

L'informe, anomenat "(In)visibles: L'Estat del Racisme a Catalunya", ha revelat que la tipologia de situacions no denunciades han estat els abusos i discriminacions per membres de seguretat privada (60%), les discriminacions en drets socials (55%), les agressions i abusos per part de cossos de seguretat pública (54%), i entre particulars (44%). Un dels motius que aporta el document per al baix percentatge de denúncies és el confinament estricte de principis de l'any passat, que va agreujar alguns conflictes veïnals racistes i també les identificacions racials per part de la policia.

Els portaveus de l'entitat han indicat que el 2020 ha estat "convuls" per la pandèmia i que el confinament ha marcat els àmbits on s'ha donat el racisme i el nivell d'infradenuncia, que s'han concentrat en les actuacions per part dels cossos de seguretat pública i les situacions entre veïns. A més, les dades presentades han exposat que el principal motiu pel qual les persones que s'han dirigit a SOS Racisme i no han seguit amb el procés de denúncia ha estat el recel cap al sistema i la seva impunitat en un 39% de les situacions, i el 27% per la vulnerabilitat d'algunes de les persones.

172 casos oberts d'anys anteriors

Segons ha presentat l'organització a l'informe, encara existeixen 172 casos d'anys anteriors que estan oberts i pendents de resolució, i que enguany han apostat per un nou format de l'informe amb una revista interactiva formada per articles, dades i relats reals, i una versió web més desenvolupada. L'objectiu és denunciar públicament les situacions discriminatòries i racistes, sensibilitzar i conscienciar a la societat, i incitar a les administracions catalanes que planifiquin polítiques públiques per "la igualtat de drets i oportunitats".

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz