Televisión

La meitat dels sanitaris presenta un risc alt de trastorn mental a causa de la Covid-19

  • El col·lectiu d'auxiliars és el que mostra un impacte més gran

  • Amb la pandèmia han augmentat els intents de suïcidi entre els sanitaris

  • Entrevista al 'Cafè d'idees' amb Gemma Nierga a La 2 i Ràdio 4

RTVE Catalunya
2 min.

Gairebé la meitat dels professionals sanitaris de l'Estat té un alt risc de patir un trastorn mental després de la primera onada de la pandèmia de la Covid-19, segons un estudi de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques i del CIBER. Els símptomes principals són depressió, ansietat, atacs de pànic, trastorn d'estrès posttraumàtic i abús de substàncies.

Impacte de la pandèmia en els sanitaris

Gairebé la meitat dels 9.138 participants en l'estudi presenta cribratge positiu d'un trastorn mental i un 14,5% pateix un trastorn mental discapacitant, és a dir, amb repercussions negatives clares en la seva vida professional i social. El col·lectiu d'infermeres és el que mostra un impacte més gran. 2 de cada 3 auxiliars pateixen risc alt per trastorns mentals i la meitat de les infermeres.

Segons el Dr. Jordi Alonso, autor principal de l'estudi, "les dades de la primera onada de la pandèmia indiquen una prevalença de problemes de salut mentals descapacitants en els sanitaris espanyols molt més alta que l'esperada. Caldrà monitorar el risc que aquests problemes persisteixin i alhora, tenir en compte els factors identificats en el nostre estudi per tractar de minimitzar-ho".

Principals conseqüències

Els resultats es van obtenir responent preguntes sobre la seva feina durant la primera onada de la pandèmia, relacions familiars, impacte personal de la Covid-19 o a l'entorn familiar, social i laboral.

Per patologies, el 28,1% dels sanitaris presenten depressió, el 22,5% trastorn per ansietat, el 22,2% estrès posttraumàtic i poc més del 6%, abús de substàncies. A més, el fet d'haver presentat un trastorn mental abans de la pandèmia dobla el risc de tornar-ne a patir a conseqüència de la Covid-19.

Ideació suïcida activa

Un dels aspectes destacats de l'estudi és l'elevada prevalença en trastorns mentals en especial en la ideació suïcida activa que afecta el 3,5%, i també d'intents de suïcidi, del 0,1% durant la rimera onada de la pandèmia.

Aquestes dades posen de manifest la necessitat d'esforços socials per evitar contagis i evitar que els sistemes sanitaris es vegin desbordats. Un altre factor que influeix en la ideació del suïcidi és l'estrès financer, com ara, la por a la pèrdua d'ingressos o la pèrdua d'ocupació a causa de la pandèmia.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz