Televisión

Es flexibilitzen les restriccions d'aigua al sistema Ter-Llobregat amb les reserves al 25%

Maria Bosch
4 min.

El Govern ha acordat aixecar la fase d'emergència per sequera a l'àmbit Ter-Llobregat després que els últims episodis de pluges hagin permés una millora considerable de les reserves d'aigua. Els embassaments es troben ara al 25% de capacitat, lluny del llindar de l'emergència, que és al 16%.

Es preveu que el canvi d'escenari als 202 municipis que conformen aquest sistema sigui efectiu aquest dilluns, un cop es publiqui al DOGC, després de tres mesos de restriccions al consum. Sortir de la fase d'emergència, però, no implica que s'aixequin totes les restriccions, sinó que se seguiran aplicant les mesures de la fase d'excepcionalitat.

El Govern rebaixa les restriccions per sequera al Ter-Llobregat

El Govern continua parlant d'una situació "greu" de sequera i, per això, mantindrà el projecte de les dessalinitzadores. "Allargarem aquest estadi fins a final d'any segur, fins a principis de 2025 no hauríem de tornar a declarar l'emergència", ha dit el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort.

Es relaxen les restriccions

Tornar a la fase d'excepcionalitat implica una flexibilització de les mesures per pal·liar la sequera, que afecta uns 6 milions de persones i que dibuixa un escenari semblant al de l'estiu de l'any passat. Per tant, el topall de consum d'aigua tornarà a ser de 230 litres per habitant i dia, i no de 200 com era des de l'1 de febrer d'enguany.

En l'agricultura i ramaderia, la reducció de l'ús d'aigua passa del 80% al 40%, i del 50% al 30%, respectivament. En usos industrials, la reducció passa del 25% al 15%. Pel que fa al reg de jardins i zones verdes, continuarà prohibit, excepte el reg de supervivència. Tampoc està permesa la neteja de carrers amb aigua potable.

En el cas de les piscines, es torna a la situació de l'estiu passat. Només dues setmanes després del polèmic decret de la Generalitat per permetre facilitar l'ús de les piscines privades sota la consideració de refugis climàtics, ara ja no serà necessari per la sortida de la fase d'emergència per sequera. Es podran omplir les de clubs esportius, comunitats de veïns, hotels i càmpings, i el reompliment per motius sanitaris de les privades.

Les dessalinitzadores continuen endavant

Tot i la pluja, el conseller ha deixat clar que no aturaran les obres que s'han posat en marxa. Així, els tràmits per instal·lar 12 dessalinitzadores a la Costa Brava i també ubicar-ne la flotant davant del Port de Barcelona continuaran endavant.

La previsió és que vuit de les primeres es posin en marxa al juny i la resta a la tardor. El mateix amb la del Port de Barcelona, que Mascort ha previst que estigui a punt a l'octubre i que entraria en funcionament si fos necessari.

El conseller ha defensat continuar amb aquestes accions, ja que ha insistit que no es pot saber quin serà l'escenari futur, si la situació tornarà a empitjorar i si seran necessàries aquestes eines.

Les reserves freguen el 25%

Els embassaments que depenen del sistema Ter-Llobregat no paren de créixer i ara mateix se situen gairebé al 25% de la seva capacitat, cinc punts més que fa una setmana. Els pantans de Sau-Susqueda, la Baells, Sant Ponç i la Llosa del Cavall estan al 24,87%. Al conjunt de les conques internes, les reserves també continuen la tendència a l'alça i se situen al 23,77%, un nivell que no s'assolia des del 6 de setembre de l'any passat.

Valoracions

Aigua és Vida ha criticat amb la decisió del Govern i ha alertat que la sequera "ni molt menys ha acabat". Qualifica l'acció d'"error" i ha recordat que s'està a les portes de l'estiu, la temporada turística i de les campanyes de reg. Ha afegit que la previsió és que torni a ser un estiu calorós i això també contribuirà a una major evaporació de les masses d'aigua.

La decisió resulta "insuficient" pels pagesos del Parc Agrari del Baix Llobregat, que ja han anunciat que aquest dimecres tornaran a treure els tractors al carrer i es manifestaran davant del Departament d'Acció Climàtica. Unió de Pagesos ha celebrat que el Govern rebaixi algunes restriccions, però exigeix que el reg disposi de més aigua. "Ens veiem limitats", ha lamentat el responsable d'aigua, Josep Cuscó.

Des de Pimec, celebren l'aixecament de l'emergència per sequera al sistema Ter-Llobregat, però el seu president, Antoni Cañete, ha avisat que "fer oportunisme i creure que el problema s'ha acabat és una equivocació". Així, Pimec exigeix que es facin les inversions i els compromisos per "poder tenir solucions al problema de la sequera, que serà recurrent".

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz