Televisión

Baixa la pressió d'aigua a quatre municipis catalans per combatre la sequera

Maria Bosch
4 min.

Sis municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona ja rebaixen la pressió de l'aigua de l'aixeta. Una mesura que afecta prop de 80.000 persones i que es posa en marxa per combatre la forta situació de sequera. Aquest dilluns, la restricció s'ha aplicat a quatre municipis, ja que dos d'ells ja aplicaven la mesura.

7 municipis de l'AMB rebaixen la pressió de l'aigua que arriba a casa

Aquests municipis superen el topall diari de consum d'aigua, que són 200 litres per habitant i dia. A la resta de municipis, com Barcelona, encara no se'ls aplica la restricció. A més, l'AMB enviarà una carta a 24.000 domicilis que també superen el llindar per demanar-los un consum responsable.

Menys aigua a 6 municipis

Aquest dilluns 11 de març, quatre municipis han començat a reduir la pressió de l'aigua que surt de l'aixeta. Aquests són:

La baixada de la pressió de l'aigua afecta ja 87.000 persones | Anna Pujol

A Sant Just Desvern, els veïns asseguren que, aparentment, l'aigua raja igual que aquest diumenge. El municipi ha reduït un 10% el cabal de l'aigua, i això s'ha de traduir en un 5% d'estalvi. Segons l'alcalde de Sant Just Desvern, Joan Basagañas, la mesura sí que es notaria en "pics de demanda" molt elevats, però assegura que l'afectació serà "mínima". Els ajuntaments no saben fins quan hauran d'aplicar la mesura.

A Sant Vicenç dels Horts també se superen els 200 litres per habitant i dia. I ja van reduir la pressió de l'aigua el passat mes de juliol. El consistori assegura que el que cal és arreglar les cinc grans fuites d'aigua i estan pendents d'una subvenció de l'ACA des de fa més d'un any. A Cervelló, l'ajuntament va baixar pressió a l'octubre i ja no pot baixar-la més perquè rebentarien les canonades, segons el consistori. Tiana ho farà el 17 de març

Aquesta mesura hauria d'arribar també a La Palma de Cervelló, però l'Ajuntament assegura que no es pot fer a tota la xarxa i que només es podrà aplicar en una urbanització a partir d'aquest dimarts. Segons l'alcaldessa Anna Pascual, la xarxa està "molt malmesa" i té fuites.

S'hi podrien sumar més municipis

L'objectiu de baixar la dotació d'aigua al màxim és allargar els recursos tant com sigui possible per si la situació no millora a mitjà termini. Amb un consum reduït i similar a l'actual, l'AMB ha defensat que les afectacions seran mínimes i no destacables.

En cas de continuar en la situació actual de sequera, la previsió és estendre gradualment les mesures de reducció de pressió a altres municipis, prioritzant els que tenen dotacions més elevades.

El director de l'Àrea de Cicle de l'Aigua de l'AMB, Martín Gullón, avisa a Ràdio 4 que "si el consum és relativament moderat, no notaran res. Si el consum és superior al que estan fent actualment, pot provocar baixades de pressió". I assegura que s'aniran afegint més municipis. A Sant Vicenç dels Horts, per exemple, fa mesos que van rebaixar la pressió.

Avís a domicilis i grans consumidors

Donat que hi ha domicilis que superen el límit de 200 litres d'aigua al dia, l'AMB els enviarà una carta per demanar que en facin un ús responsable i recordar-los que omplir piscines, regar jardins i rentar vehicles està actualment prohibit. Representen l'1,5% del total d'abonats de l'àrea

D'altra banda, la carta informativa es farà arribar també a uns 250 grans consumidors, com indústries o grans superfícies, que superen els 20.000 metres cúbics anuals.

En la carta s'informa també que si es detecta que algun usuari ha fet un ús de l'aigua no permès, els ajuntaments tenen la potestat d'obrir-li un expedient. Aquests expedients, que seran resolts per l'AMB, poden comportar l'aplicació de sancions econòmiques.

Pel que fa als grans consumidors, se sol·licitarà un resum de les mesures d'estalvi d'aigua que han posat en marxa fins ara, en què es diferenciï l'aigua de procés i els altres usos. També es demanarà la previsió de mesures futures, en cas que estiguin concretades.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz