Televisión

Quines són les restriccions per la sequera?

Maria Bosch
4 min.

El Govern de la Generalitat ha declarat l'estat d'emergència per sequera a Catalunya que afecta sis milions d’habitants. Una fase molt temuda i anunciada, que només podia evitar la pluja que no arriba. La manca de pluges de les darreres setmanes ha fet que els embassaments estiguin sota mínims històrics.

View this post on Instagram

A post shared by RTVE Catalunya (@rtvecatalunya)

Segons Plaja, les altes temperatures d’aquests dies “han tingut un impacte i han provocat un descens en la reserva d’aigua més pronunciat, més propi de primavera que d’ara”. És per això que el Govern ha previst una sèrie de restriccions agrupades en el Pla de Sequera.

Talls d'aigua

Entre mesures que entraran en vigor amb la nova fase, hi ha la reducció de la dotació d’aigua per habitant i dia a 200 litres, la restricció d’un 80% als usos agrícoles, d’un 25% en els usos industrials i d’un 25% en els recreatius.

Em tallaran l'aigua de l'aixeta? Em puc dutxar al gimnàs? Mesures d'estalvi d'aigua | Rosa Quitllet i Andreu Santos

Altres mesures

Les piscines privades, d’hotels i balnearis tampoc no es podran reomplir, però es permetran les esportives amb algunes limitacions. Entre d’altres, el Govern ha aprovat també la reducció dels cabals ambientals en els rius Llobregat, Ter i Muga, l’ajornament de la posada en marxa de noves granges i hotels, així com restriccions a les dutxes de les instal·lacions esportives.

Una altra mesura és que els creuers que pertanyen a l'Associació Internacional de Línies de Creuers no carregaran aigua al Port de Barcelona mentre duri la fase d'emergència per la sequera. La patronal afirma que els vaixells poden produir més del 90% de l'aigua dolça que necessiten.

Sancions per incompliments

Les multes per malgastar aigua a Catalunya poden arribar fins als 3.000 euros. Les sancions es classifiquen en tres categories:

Rentar el cotxe, per exemple, suposa una infracció greu i la multa pot arribar als 30 euros. Només està permés netejar el cotxe als túnels de rentat, que disposen d’un sistema de recirculació de l’aigua.

A més, també està prohibit regar els jardins particulars, i la sanció s'aplica en funció de la grandària de la zona. Si l'espai no supera els 250 m², la infracció es considera lleu i la multa és de 50 €. En canvi, si el jardí és de 1.000 a 3.000 m², es considera infracció greu. Si és de més de 3.000 m², es considera molt greu.

Queda totalment prohibit reomplir les piscines d'ús privat. Si la piscina és inferior als 72 m³, es tracta d'una infracció lleu i la multa pot arribar als 200 €. Si és de 72 a 300 m², es considera infracció greu, i omplir una piscina de més de 300 m², molt greu.

Garantir el reg dels arbres públics

El Govern va aprovar una sèrie de modificacions del Pla de Sequera per flexibilitzar les mesures amb l'objectiu de garantir el reg dels arbres públics i de la gespa dels esports federats. La modificació també permet reomplir les piscines federades que estiguin obertes tot l'any, sempre quan tanquin les dutxes.

Més ajuts per pal·liar la sequera

L’ACA va convocar el passat mes de juliol, i per primer cop en la seva història, una línia d’ajuts dotada amb 50 milions per ajudar els ens locals a reparar les fuites de les xarxes municipals i millorar-ne l’eficiència. L’ACA ha rebut una allau de sol·licituds, més de 880, provinents de més de 700 ajuntaments i ens locals. Per atendre totes les sol·licituds, Acció Climàtica ha decidit aportar 70 milions més.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz