Televisión

La Generalitat instal·larà 12 dessaladores mòbils i una flotant al Port de Barcelona

Maria Bosch
3 min.

El Govern instal·larà una dessalinitzadora flotant al port de Barcelona que es posarà en funcionament a l'octubre si s'entra emergència II. Es descarta, així, l'alternativa de portar aigua en vaixells des de fora de Catalunya.

El Govern posarà una dessalinitzadora flotant al port de Barcelona i 12 més a la Costa Brava

A més, també es posaran en marxa 12 noves dessaladores mòbils a diferents punts de la Costa Brava i que donaran servei a 13 municipis. Les noves mesures per fer front a la manca d'aigua formen part del Pla de Sequera.

Més barat que els vaixells

La dessalinitzadora flotant produirà 14 hm³ anuals, l'equivalent al 6% del consum d'aigua de l'àrea metropolitana de Barcelona. La instal·lació aportarà 40.000 m³ d'aigua a la xarxa de distribució i, amb aquesta operació, es descarta portar vaixells carregats d'aigua des d'altres territoris.

El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha explicat que la dessaladora permet obtenir més quantitat d'aigua que el transport amb vaixells i que també té un cost més econòmic, gairebé la meitat.

L'alt cost de les dessalinitzadores: parlen els experts

El Port de Barcelona ja disposa de les instal·lacions preparades i també s’ha acordat el punt on s’ubicarà la dessalinitzadora i la connexió de la canonada de transport de l’aigua.

L’aigua que es produeixi s’enviarà a un dipòsit intermig que actualment s’està condicionant i que estarà operatiu al juny. Des d’aquest dipòsit, l’aigua s’incorporarà a la xarxa de distribució.

Barcelona carrega contra el Govern: "Ens n'esperem el pitjor"

L'Ajuntament de Barcelona ha carregat contra la "manera de fer" de la Generalitat per les darreres mesures contra la sequera. La primera tinenta d'alcaldia, Laia Bonet, ha criticat les "decisions improvisades i a cop de decret" del Govern.

Bonet assegura que les mesures que fan referència tant a les dessalinitzadores com a la gestió de les piscines s'han pres unilateralment sense consensuar amb els ajuntaments. "Les decisions són molt més pròpies d’un partit en campanya i no d’un govern en acció", ha criticat Bonet.

12 dessalinitzadores a la Costa Brava

D'altra banda, el Govern i el Consorci d’aigües Costa Brava Girona han acordat comprar 12 dessalinitzadores mòbils per abastir els 13 municipis de la Costa Brava nord a partir del juny. S’instal·laran quatre dessaladores a Roses, quatre a les instal·lacions de l’ETAP Empuriabrava i quatre més a la platja d’Empuriabrava.

Ubicacions de les noves dessalinitzadores a la Costa Brava

L’aigua produïda a les dessalinitzadores de Roses arribarà al mateix municipi, mentre que la resta donaran servei als municipis que s’abasteixen de l’ETAP Empuriabrava: Cadaqués, Llançà, Roses, Castelló d’Empúries -que inclou Empuriabrava-, Mancomunitat de Pau, Palau Saverdera, Vilajuïga, Garriguella, Pedret i Marzà, El Port de la Selva i Selva de Mar.

L'Ajuntament de Roses ha celebrat l'anunci de les noves dessaladores. El regidor de Medi Ambient, Lluís Espada, ha explicat que permetran cobrir el "80% del consum d'aigua en temporada baixa i el 35% en temporada alta".

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz