Televisión

Marxen de l'edifici 'El Barco' els dos últims veïns que es resistien

  • Ha estat arran de l'ordre judicial que autoritza les forces policials a entrar

  • Els veïns reclamen solucions a llarg termini en una manifestació d'un centenar de persones

Yael Carrasco | Helena Oset | Debbie Padilla
3 min.

Els últims veïns que continuen a l'edifici d'Esplugues de Llobregat 'El Barco' han comunicat que marxaran de l'immoble abans que els Mossos d'Esquadra els treguin per la força. Ha estat arran de l'ordre judicial que autoritzava l'Ajuntament i les forces policials a entrar al bloc de vivendes per fer el desallotjament.

Dues persones són les que encara han passat la nit a les seves cases. Aquest dimecres eren quatre les que es negaven a abandonar-lo. En tot moment, l'Ajuntament ha fet una crida a la responsabilitat, ja que l'edifici, declarat en ruïna, té altes probabilitats de col·lapsar.

Helena Oset

Els afectats entren i surten de l'edifici a recollir alguns objectes personals. Però, no serà d'aquí a dues setmanes, una vegada s'hagin fet els apuntalaments corresponents, que podran passar per les seves pertinences.

Els veïns protesten

Almenys un centenar de veïns s'ha manifestat aquest dimecres davant l'ajuntament, en contra del desallotjament de l'edifici 'El Barco' evacuat dilluns. La manifestació es va traslladar després davant del mateix edifici, on encara hi havia quatre persones que es negaven a abandonar-lo.

Helena Oset

Tot i cedir ara davant l'ordre judicial, continuen reclamant unes solucions habitacionals dignes i critiquen la "mala gestió de l'Ajuntament", que asseguren que ha avisat d'un dia per l'altre. Aquests veïns no hi estan d'acord amb la solució a curt termini d'anar a dormir a un alberg.

A l'immoble vivien 37 famílies -més de 110 persones, 25 d'elles menors. L'Ajuntament demana seny: "és un edifici declarat en runa imminent, això significa que no sabem quan, però podria col·lapsar", explica el primer tinent d'alcalde Eduard Sanz.

Accés a habitatges socials

L'Ajuntament diu haver fet el màxim esforç per reubicar les persones i oferir allotjaments de major comoditat. Fins ara, s'ha posat a disposició d'un habitatge provisional a la família més vulnerable i dimecres han entrat en servei dos més. Si més no, s'ha compromès a gestionar 11 més per als pròxims dies.

Una quarantena de veïns van passar la primera a un alberg, però la segona ja només van ser tres. La resta s'han distribuït en diferents serveis o allotjaments, tant a cases de familiars o amics com a aparthotels o hotels.

Bloc en ruïnes

La decisió d'evacuar l'edifici 'El Barco' i declarar-lo en ruïna s'ha pres pel seu estat deficient. Uns danys estructurals que ja eren coneguts, però que es van incrementar al febrer quan va caure un fals sostre. A conseqüència, es van fer unes inspeccions tècniques que van detectar risc de col·lapse i el consistori va ordenar el desallotjament de les 37 famílies que hi vivien.

Objectiu: enderrocar l'edifici

Sanz ha recordat que els veïns sabien des de fa temps que el destí final de l'edifici és l'enderroc, i ha indicat que es treballava amb un calendari per donar la solució adequada a cadascuna de les famílies que viuen a l'edifici, totes en règim de lloguer. L'informe tècnic, però, ha estat l'accelerador de les actuacions.

Aquest és l'estat actual de l'edifici desallotjat 'El Barco', construit fa vuitanta anys.

'El Barco' és un edifici construït fa vuitanta anys al carrer de la Riba, a la zona del parc dels Torrents. El 2006, trenta anys després que el Pla General Metropolità de 1976 qualifiqués els terrenys com a zona verda, la propietat va sol·licitar-ne l'expropiació. Ara, l'Ajuntament n'és propietari des de fa poc més d'un any.

Segons afirma el consistori, l'anterior propietari de l'edifici no havia fet el manteniment necessari. "Era absolutament deficitari, fins i tot en coses bàsiques", explica Sanz. Afegeix, a més, que l'Ajuntament va fer diferents requeriments i se'l va sancionar per incomplir-los.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz