Televisión

Sisé desallotjament preventiu a Badalona

  • L'Ajuntament assegura que són les esquerdes més preocupants que s'han trobat des de l'inici de les inspeccions

  • Aquest dijous s'inicia el reforç dels puntals instal·lats a la resta d'edificis desallotjats perquè els veïns puguin tornar a les seves cases

Yael Carrasco
4 min.

L’Ajuntament de Badalona ha ordenat desallotjar un nou edifici per l'aparició d'esquerdes, el bloc 118 d'Ausiàs Marc, adjacent a l'evacuat tot just fa una setmana. És el sisè desallotjament, des que a principis de febrer s'esfondrés un bloc de pisos al carrer Canigó, acabant amb la mort de tres persones.  Hi ha quatre famílies que han demanat ajuda perquè no tenen on passar la pròxima nit.

La decisió ha estat a causa de la trobada d'unes esquerdes creuades als sostres que fan l'estructura molt més feble i amb un gran risc de cedir. De fet, segons ha afirmat Albiol, es tracta del més perillós dels blocs inspeccionats fins al dia d'avui.

Esquerdes "preocupants"

L'edifici, situat darrere del bloc esfondrat al carrer de Canigó número 9 i adjacent al 116 d'Ausiàs Marc, desallotjat també per esquerdes greus en un dels habitatges, té encara pitjors pronòstics. Segons ha detallat l'alcalde, "les esquerdes són molt preocupants perquè van en dues direccions".

Ara, igual que s'ha fet als altres immobles apuntalaran l'interior d'aquest, però amb un reforç especial perquè es tracta de la "situació més complexa que s'ha vist fins ara", explica Albiol.

L'edifici del costat, el 116, també tenia esquerdes problemàtiques sota el fals sostre d'un dels habitatges i, tot i que hi havia risc de col·lapse, no era tan greu com en aquesta ocasió.

Reforç dels puntals

Aquest dijous s'inicia el reforç dels puntals instal·lats als edificis desallotjats perquè els veïns puguin tornar a casa seva com més aviat millor i de manera provisional fins que es facin les obres de reparació de les estructures.

Per tal que els veïns que van haver d'abandonar el seu pis fa més temps puguin tornar abans, se seguirà el mateix ordre amb què s'han fet els desallotjaments, a excepció del col·lapsat.

135 pisos afectats

Continuen les inspeccions dels blocs dels carrers Canigó, Llefià i Ausiàs Marc. Ara per ara en queden 140 per revisar. L’edifici desallotjat aquest dimecres és el segon fora del carrer Canigó i està ubicat a la part posterior de l'esfondrat. La resta són la finca col·lapsada del número 9 del carrer Canigó, els edificis immediatament adjacents 7 i 11, el número 5 del mateix carrer i el 116 d'Ausiàs March.

En l'illa hi ha uns 420 pisos que l’Ajuntament i la Generalitat van acordar inspeccionar per detectar possibles danys estructurals, ja que es tracta d’edificis construïts per una mateixa promotora entre els anys 1954 i 1960.

Fruit d’aquestes visites tècniques, s’han detectat diverses esquerdes. En la majoria de casos s’ha optat per acordar els successius desallotjaments, si bé al número 3 del carrer Canigó es va decidir apuntalar alguns pisos sense necessitat que els veïns abandonessin casa seva. També hi ha hagut casos en què les esquerdes s’han considerat superficials.

La Generalitat lliurarà pisos a les famílies més vulnerables

El Govern lliura a l’Ajuntament de Badalona cinc habitatges per a reallotjar les persones afectades per l'esfondrament de l’edifici del C/ del Canigó número 9. Van destinats a les famílies que es troben en una situació més vulnerable i fins aleshores dormien en hostals.

Albiol, però, ha criticat que quatre d'aquests immobles ja estaven atorgats a altres famílies perquè hi entressin el 12 de març, que ara tornaran a quedar en llista d'espera, perquè els passaran per davant les famílies desallotjades. Per aquest motiu, demana un "esforç extraordinari" perquè la Generalitat posi a disposició pisos que no estiguin ja assignats.

En el cas dels desallotjats als altres immobles afectats, s’esperarà a tenir l’informe tècnic col·legiat i s’analitzarà cas per cas, com es va acordar a la reunió del gabinet de crisi que es va reunir el passat dilluns. Tot i això, el Departament ha accelerat les feines per poder disposar de més habitatges a la ciutat en el menor temps possible.

Obres il·legals

L'alcalde, Xavier Garcia Albiol, afirma que no multaran les obres il·legals que s'hagin pogut fer als blocs, com ara enderrocaments de parets mestres per ampliar espais o construccions als àtics que provoquin sobrepesos a l'estructura, però adverteix que, si els informes ho indiquen, caldrà refer parets o enderrocar construccions.

"La nostra voluntat clara és no castigar més aquestes persones que ja han estat prou castigades. Estem per ajudar, no per començar a perseguir obres sense permisos per posar multes", ha assegurat el batlle. 

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz