L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha decretat aquest dijous el desallotjament d'onze habitatges més de l'immoble situat en els números 9-11 del carrer Pirineus del barri del Raval, on el dimarts es va ordenar evacuar 19 pisos per l'aparició d'esquerdes.
L'ordre de desallotjament s'ha dictat després que els arquitectes inspeccionessin l'edifici i constatessin la necessitat de deixar-ho buit davant l'estat de la finca. El consistori ha estat qui ha informat els veïns i assegura que s'ha actuat de manera "proactiva" pel risc de col·lapse.
Primer desallotjament dimarts
Les 29 persones evacuades aquest dijous se sumen als 60 els veïns ja desallotjats del mateix edifici. Uns fets que arriben tot just un mes després de l'esfondrament d'un bloc de pisos a Badalona.
Els veïns de la finca, construïda als anys seixanta, ja tenien constància de les esquerdes feia temps i denuncien que no els havien escoltat fins ara tot i que hi havia pisos apuntalats.
En total, dels 31 pisos, van ser primerament 19 els afectats, els veïns dels quals van haver d'abandonar les seves cases, mentre que la dotzena restant, 11 habitatges i una botiga als baixos de l'immoble, deien, estava fora de perill. En canvi, durant les inspeccions d'aquest dijous, s'ha constatat que havia de quedar tot l'edifici buit per protegir la seguretat dels veïns.
Què passa amb els veïns?
Dels veïns afectats, una gran part tenen problemes de vulnerabilitat i precarietat. Davant d'això, l'Ajuntament ha ofert una solució residencial d'emergència als afectats, més d'una vintena menors. Subratllen que els Serveis Socials analitzen cada cas i que, des del Centre Comarcal d'Atenció d'Animals de Companyia del Barcelonès s'ofereix assistència per a les mascotes dels veïns.
L'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, celebra la diligència amb què han actuat els tècnics, que ha permès evitar "una desgràcia".
A banda, asseguren que si aquest dijous les inspeccions confirmen que també hi ha risc en l'escala B, faran desallotjar.
Feia anys que reclamaven
Els veïns, conscients de la mala estructura de l'edifici, ja feia anys que denunciaven la situació i havien encarregat un informe tècnic per avaluar l'habitatge. Relataven tenir instal·lacions obsoletes, humitats, manca d'ascensors o problemes a les façanes.
Davant d'això, l'Ajuntament havia d'encarregar-se de les obres i facilitar diferents opcions de finançament per als veïns. Els afectats, però, denuncien que no han actuat fins ara i també demanen més mesures socials.
Parc d'habitatges envellit
El consistori admet que la construcció, dels anys 60, arrossegava problemes de conservació i manteniment. Tot i això, fa uns anys es va adquirir un dels immobles en exercici del dret de tempteig i retracte per destinar-lo a usos socials.
Ja des del 2016 es va posar en marxa un projecte per a la rehabilitació de blocs de pisos envellits del municipi. La primera experiència, justament, es va dur a terme a l'altre extrem del mateix carrer Pirineus, a tocar del barri del Fondo. L'actuació va beneficiar 360 habitatges i 26 locals de 32 blocs de pisos.