Cataluña
L'entrevista

Alícia Romero: "El castellà no pot aparèixer com una llengua estrangera"

Notícia - Cafè d'idees 
  • La portaveu del PSC al Parlament assegura que el desllorigador de l'acord pel català ha estat "la voluntat que el català no sigui un problema polític"

  • Romero: "Una comissió d'investigació al Congrés no era l'instrument per investigar l'espionatge"

  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

CAFÈ D'IDEES - RTVE.es
3 min.

La portaveu del PSC - Units per Avançar al Parlament, Alícia Romero, defensa que l'acord sobre la llengua a les aules satisfà als quatre partits que han pogut tancar perquè tots els grups tenien "voluntat que el català deixes de ser un problema polític". En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La2 i Ràdio 4, Romero aclareix que el castellà sigui "curricular" significa que serà llengua d'aprenentatge i pot ser llengua vehicular: "El castellà no podia aparèixer com a llengua estrangera. Ha de ser llengua d'aprenentatge. Això ho entén tothom".

"El contingut és bàsicament el mateix"

Alícia Romero avança que han demanat que el decret llei vagi en consonància amb la norma que ha tirat endavant: "No podíem acceptar una llei on hi hagués incompliment dels percentatges". Romero assegura que des de Junts per Catalunya no volien modificar la Llei de Política Lingüística perquè els generava un cert "problema". Per això, van buscar una solució i van plantejar una llei 'ad hoc': "És el canvi més important perquè el contingut, és bàsicament és el mateix".

"És una manera de respondre a la sentència judicial"

Romero afirma que el castellà tindrà més presència a les escoles gràcies a aquest l'acord, "sempre que els centres ho decideixin" perquè seguirà criteris pedagògics. Sosté que, a més, la nova norma avala amb un 80% una resposta "molt majoritària" a la sentència del 25 % de castellà a les aules: "Espero que al tribunal li serveixi per donar-ho per bo i confia que aturi la sentència, per això ho hem fet".

"Espero que no hagin de tornar a la presó"

Amb relació a la rectificació del Tribunal Suprem que estudiarà els recursos contra els indults als presos del 'Procés', la diputada sociolista al Parlament espera que no hagin de tornar a la presó: "Crec que ha sigut bo per Catalunya, ha fet baixar molt la tensió que hi havia el 2017". Romero nega que darrere del canvi de criteri del Suprem hi hagi una mà política: "El jutges i els magistrats tenen visions diferents, no hi ha una mà política darrere".

Sobre Pegasus: "Pedro Sánchez donarà informació nova"

Durant l'entrevista la portaveu del PSC s'ha referit a la compareixença d'aquest dijous del president del Govern, Pedro Sánchez, sobre el cas d'espionatge a polítics independentistes amb Pegasus. Creu que si Sánchez apareix públicament, és perquè donarà informació nova.

Romero valora que les relacions d'una coalició "són sempre complicades i complexes", però que, al final, han pogut arribar a acords amb Esquerra Republicana de Catalunya al Congrés: "El soroll és molt alt per desgràcia, però em quedo amb els resultats".  Descarta que una comissió d'investigació al Congrés per donar explicacions perquè no es poden abordar qüestions que són necessàriament secret i aposta perquè ho investiguin els jutges.

Amb relació a l'ús de l'expressió 'piolines' per part del president del govern, Romero creu que va ser un error: "No va estar prou encertat o no es va expressar bé".

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz