Televisión
L'entrevista

Pol Morillas: "És molt difícil que les sancions arribin al moll de l'os"

Notícia - Cafè d'idees 
  • El director del Cidob explica cap a on podria tendir la Unió Europea: "Cap a una UE més flexible"

  • Pol Morillas considera "una petita pèrdua per Ucraïna" el desenllaç de Mariúpol: "Rússia no està tenint el resultat esperat"

  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

CAFÈ D'IDEES - RTVE.es
3 min.

El director del CIDOB (Barcelona Centre for International Affairs), Pol Morillas, explica la complexitat per deixar de dependre del gas subministrat per Rússia com a mesura contra la guerra a Ucraïna: "És molt difícil que les sancions arribin a tocar el moll de l'os, que és la desconnexió del gas rus". Morillas diu que a la Unió Europea li costa fer "el pas" perquè té un cost molt elevat per a molts països de la Unió.

En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, Pol Morillas explica que Alemanya,  fins abans de la guerra, havia fomentat la dependència del gas rus: "És una fortalesa per Rússia una debilitat per a nosaltres".

"Rússia no està tenint el resultat esperat"

Morillas considera com "una petita pèrdua per part d'Ucraïna" el desenllaç a Mariúpol i els combats a Azovstal. Tot i això, l'expert en política internacional destaca que Rússia no ha pogut envair ni el conjunt d'Ucraïna ni fer-ho amb el suport de la població ucraïnesa: "La resistència a Mariúpol no és ben bé una victòria, era ja una ciutat presa per les tropes russes. L'objectiu de conquerir la totalitat del país no ha passat".

Ara, ningú es dona per satisfet amb la situació actual a Ucraïna, assegura Morillas: "Ens trobem en una situació d'escac que fa que no veiem la perspectiva".

"La guerra no ha servit als propòsits de Putin"

Per al director del CIDOB hi ha dues paradoxes en la guerra d'Ucraïna. En primer lloc, considera que Putin feia creure que Ucraïna no existeix, i el que s'ha produït és un augment de la resistència i un gran de reconeixement de Zelenski. En segon lloc, segons la seva anàlisi, si es tracta d'una guerra contra els EUA per allunyar l'OTAN, la paradoxa és que s'ampliarà l'OTAN amb Finlàndia i Suècia: "La guerra no ha servit als propòsits de Vladímir Putin".

Morillas creu que la guerra s'acabarà, no per victòria d'una de les parts,  sinó perquè s'arribarà a una negociació o bé perquè Putin cregui que és la segona millor opció o perquè la negociació sigui inevitable: "Encara no estem en aquesta situació, però per això és bo mantenir la via diplomàtica".

La responsabilitat d'atacar un poble de manera indiscriminada és clara, és una decisió de Putin

Amb relació a l'expulsió de 27 diplomàtics espanyols de Moscou, el director del CIDOB en resta importància i diu que és conseqüència de l'expulsió de diplomàtics russos d'Espanya: "Després de la massacre de Butxa,  tots els països europeus van prendre la mateixa decisió. Ara, Rússia respon de la mateixa manera".

Morillas diu que humanitàriament, és una guerra "monstruosa", pels desplaçats, els refugiats o per la devastació de la zona del Mar Negre: "La responsabilitat és clara, atacar un poble de manera indiscriminada és una decisió de Putin".

“La Unió Europea pot tendir cap a una estructura més flexible”

Pol Morillas avança que estem davant un nou ordre mundial arran de la guerra d'Ucraïna que ha posat damunt la taula conflictes bèl·lics que es creien del passat i que tornen a ser vigents: "Configura un món molt més geopolític".

La Unió Europea pot tendir cap a una estructura més flexible, segons Morillas, per encabir països que no poden complir les exigències per entrar a la Unió com és el cas d’Ucraïna: "Requerirà reformar tractats i tenir diferents unions, més flexibles".

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz