Cataluña
Espionatge

El PSOE evita la comissió d'investigació pel cas Pegasus

Marc Guasch | Maria Huguet | Xesca Campoy
4 min.

Els socis parlamentaris de l'executiu de Pedro Sánchez no se n'han sortit amb la pressió perquè el PSOE donés suport a la petició de constituir una comissió d’investigació al Congrés sobre els casos d’espionatge amb el sistema Pegasus. Un extrem que han impedit els vots del mateix partit socialista sumat als del PP, Vox i Ciutadans a la votació de la Junta de Portaveus d'aquest dimarts. En canvi, Pedro Sánchez haurà de comparèixer per donar explicacions després que Podemos i el mateix PSOE s'hagin quedat sols intentant evitar-ho.

La Junta de Portaveus tomba la comissió d'investigació pel cas Pegasus

Petició a la Junta de Portaveus

Unidas Podemos, ERC, PNB i Mas País no acaben d’estar convençuts amb les explicacions que donava el ministre de Presidència, Félix Bolaños, aquest dilluns. Consideren que la revelació que el mateix president del Govern i la ministra de Defensa, Margarita Robles, hagin estat espiats reforça la petició de responsabilitats al màxim nivell.

Així, a la Junta de Portaveus del Congrés tots quatre grups, juntament amb EH Bildu, Junts, Pde Cat, la CUP, Compromís i BNG han sustentat la petició de constitució d’una comissió d'investigació sobre Pegasus. El PSOE comptava d'entrada amb PP, Vox i Ciutadans per bloquejar aquesta petició i així ha estat finalment.

En canvi, els socialistes no han pogut evitar la compareixença del mateix president del Govern, davant la reclamació de totes les forces, tret de Podemos. Encara no hi ha data prevista. També la directora del CNI, Paz Esteban, haurà de donar explicacions finalment aquest dijous a les 9 del matí a la comissió de secrets oficials. Els 10 diputats que integren aquesta comissió podran preguntar-li sobre els detalls del cas d'espionatge Pegasus.

La legislatura en perill

La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha retret al govern central que només s'hagi activat per l'espionatge, diu, quan els ha tocat a ells. Assegura que el fet que el Partit Socialista no vulgui una comissió, tal com havia descartat el mateix Bolaños a una entrevista a la SER abans d'entrar a la Junta de Portaveus, confirma que no té interès a conèixer la veritat.

Explicacions que també reclamen des d'Esquerra. El portaveu del grup republicà a la Cambra Baixa, Gabriel Rufián, adverteix que el cas d'espionatge pot posar fi a la legislatura. Rufián ha qualificat d’insostenible la situació de la mateixa Margarita Robles i la directora del CNI davant del que considera un escàndol de grans dimensions.

El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, parla amb el d'Unidas Podemos, Pablo Echenique EFE

De moment, on sí que hi haurà comissió d'investigació serà al Parlament. Junts, ERC, CUP i Comuns han registrat una proposta de resolució per la creació d’una comissió d’investigació sobre l’espionatge a través dels programes Pegasus i Candiru de representants polítics i membres de la societat civil catalana per part de l'estat espanyol.

El Govern demana una reunió

A tot això, la Generalitat ha acordat personar-se com a acusació popular en totes les causes judicials que es vagin obrint pel que es coneix com a CatalanGate. Ho ha anunciat la portaveu de l'executiu català, Patrícia Plaja, alhora que reitera que les explicacions que ha donat fins ara la Moncloa són insuficients.

Plaja ha insistit en la necessitat d'una trobada entre el president català, Pere Aragonès, i Pedro Sánchez per aclarir la qüéstió: "La pregunta és quan es farà aquesta reunió?". Una data podria ser aquest mateix divendres, ja que tots dos es trobaran a Barcelona a les jornades del Cercle d'Economia. Tot i que des del Govern es considera que no seria el lloc per dur a terme la trobada, per parlar amb calma i amb la seriositat que requereix un tema d'aquestes característiques.

Des de l'executiu central, la ministra portaveu Isabel Rodríguez ha deixat clar que no tenen "cap problema" amb celebrar aquesta reunió. Rodríguez també ha assegurat després del Consell de Ministres que la directora del CNI, Paz Esteban, compta amb el suport del president espanyol. "No podem parlar de futuribles", ha indicat la portaveu quan se li ha preguntat sobre una eventual dimissió o cessament d'Esteban.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz