Cataluña
Procés

El Suprem rectifica i estudiarà els recursos contra els indults

  • L'Alt Tribunal decideix admetre a tràmit els recursos de PP, VOX i Ciutadans, entre d'altres

  • El canvi de criteri coincideix amb una alteració dels magistrats que formen la Sala que porta el cas

  • ERC acusa el PSOE de no ajudar davant la nova decisió de revisar els indults

Laura Vidal | Marc Guasch
2 min.

El Tribunal Suprem rectifica i acorda revisar els indults als líders independentistes condemnats pel procés després d'un canvi de composició dels magistrats de la Sala. Un canvi de criteri que el porta a admetre a tràmit els recursos presentats contra els indults de l'1 d'octubre, tot i que mesos enrere va rebutjar-los perquè l'alt tribunal va considerar que els recurrents.

El Suprem admet els recursos contra els indultats del procés | Nuria Alcalá

Entre els recursos admesos hi ha els de PP, VOX i Ciutadans, tot i que inicialment havia considerat que no estaven facultats per emprendre aquesta acció judicial perquè no tenien interès legítim.

El canvi de composició a la Sala

El canvi d'opinió del Suprem coincideix amb un canvi de composició de la secció encarregada del cas. De fet, la decisió s'ha pres per una majoria ajustada de 3 vots contra 2. Ara el Suprem estudiarà a fons els recursos per pronunciar-se.

Des de la Moncloa, la ministra portaveu Isabel Rodríguez, ha sortit en defensa la legalitat i utilitat dels indults concedits als líders independentistes condemnats pel procés.

Les reaccions dels líders independentistes

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha titllat de "polititzat" el Tribunal Suprem. Per la seva banda, un dels condemnats per l'1 d'octubre, el líder d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueres creu que "la repressió de l'Estat continua" i assegura que de la presó en va sortir "més fort i convençut que mai", i que "no pararan fins a la victòria definitiva".

En la mateixa línia, s'han expressat també a través del compte de Twitter la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l'exconseller republicà, Raül Romeva. Aquest últim ha lamentat que "no era el final, la repressió de l'Estat espanyol continua, però només ens referma". Des del Congrés, el portaveu republicà, Gabriel Rufián, ha acusat directament al PSOE de tensar "de manera brutal i innecessària" la relació amb ERC. "No podem blanquejar l'actitud del PSOE. Podria fer moltes més coses de les que fa" ha assenyalat Rufián.

L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, veu una "lògica de venjança" a la decisió del Suprem i ho ha vinculat a la decisió al revés que suposa el retorn de la immunitat provisional per part de la justícia europea.

També des del Congrés, la diputada Miriam Nogueras, ha criticat la "justícia patriótica" que manté el govern de Pedro Sánchez.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz