Cataluña
L'entrevista

Asens: "Podria ser delicte de prevaricació del jutge"

Notícia - Cafè d'idees 
  • El president del Grup d'Unides Podem diu que "s'hauria de debatre" la continuïtat al Govern de coalició si l'Executiu va ordenar l'espionatge

  • Asens diu que "està clar" que l'espionatge a l'independentisme té a veure amb el CNI

  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

CAFÈ D'IDEES - RTVE.es
3 min.

El president del Grup d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, considera "greu també" l'espionatge a persones relacionades amb l'independentisme català amb el sistema Pegasus, encara que l'hagués autoritzat un jutge: "Un jutge autoritzant un mètode il·legítim, fins i tot, il·legal pot estar cometent un delicte de prevaricació". En una entrevista al Cafè d'idees, Asens sosté que són fets d'especial gravetat perquè es tracta d'un espionatge a persones que en aquell moment no formaven part de "cap procés penal" i no han comès cap delicte.

"Pegasus és una eina que ens sembla il·legal i el seu ús podria ser delictiva", ha argumentat Asens sobre l'ús d'aquest programari i el considera "incompatible amb la democràcia".

Revisió del suport al Govern

El president del Grup d'Unides Podem diu que s'hauran de plantejar la continuïtat al govern de coalició si es confirma el suposat espionatge a l'independentisme per part del govern de Pedro Sánchez: "En aquest supòsit, hauríem de discutir com ens posicionem".

Tot i advertir de les conseqüències, Asens ha dit que la intenció de Podem no és trencar el Govern i que intenten ser lleials. "Per nosaltres no serà. Intentarem acabar la legislatura", ha afirmat per després afegir que abandonar el govern "ara mateix no està sobre la taula". Segons Asens, ningú està plantejant aquest escenari perquè, segons ha afegit, voldria dir que governés PP i Vox.

Es més, Asens ha puntualitzat que no han demanat "en cap moment de forma explícita" la dimissió de la ministra de Defensa, Margarita Robles.

Asens considera que "està clar" que l'espionatge a l'independentisme té a veure amb el CNI, i no descarta que les "clavegueres de l'estat" podrien estar actuant amb ordres del PP o es poden haver "emancipat".

"L'espionatge a Sánchez té a veure amb el canvi de posició amb el Sàhara?"

Jaume Asens demana reformular l'acord sobre el Saharaentre el Govern espanyol i el Marroc signat recentment, si es confirma l'espionatge per part del Marroc al president del govern Pedro Sánchez amb Pegasus: "Els gigues que li van robar al president del govern tenen a veure amb el canvi de posició del govern d'Espanya amb el Sàhara?". Asens diu que l'espionatge al president del govern i a la ministra de defensa ha estat "un gir de guió inesperat".

"És difícil reunir la taula de diàleg quan hi ha sospites d'espionatge"

En línia amb el posicionament d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Asens veu "difícil" reunir la taula de diàleg ara per ara davant les sospites d'espionatge a un dels membres de la mesa: "S'han de donar explicacions i depurar responsabilitats". També defensa la necessitat d'una reunió entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès, com ha demanat el president de la Generalitat.

En canvi, Asens discrepa amb el posicionament d'ERC de no donar suport al decret per a crisi de la guerra a Ucraïna: "Li diria a Esquerra que miri més a Bildu que a la dreta".

"Penso que Ada Colau es tornarà a presentar"

Sobre la candidatura a l'alcaldia de Barcelona, Asens confia que Ada Colau es torni a presentar a les eleccions municipals i que hi confia: "Penso que Ada Colau es presentarà. És una de les millors alcaldesses que ha tingut la ciutat". El diputat assegura que "sortirem de dubtes aviat" i descarta tornar a la política municipal encara que Colau continuï.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz