Cataluña
L'entrevista

Rius veu amb bon ulls una trobada entre Sánchez i Aragonès si serveix per esclarir el cas Pegasus

Notícia - Cafè d'idees 
  • Rius També vincula el futur pacte a la Diputació de Barcelona amb la reacció del PSOE a l'espionatge

  • Josep Rius: "Hem estat reticents a la taula perquè coneixíem l'espionatge"

  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

CAFÈ D'IDEES - RTVE.es
3 min.

El vicepresident de Junts per Catalunya i portaveu al Parlament, Josep Rius, exigeix al Govern de l'Estat que el cas del presumpte espionatge a polítics i d'altres personalitats catalanes sigui investigat "a fons" i "fins al final", i reclama que s'assumeixin responsabilitats. En una entrevista al Cafè d'idees de La 2 i Ràdio 4, Josep Rius ha dit que esclarir aquests fets serà condicionant perquè veure amb bons ulls una reunió entre el president del Govern, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

"No hi pot haver relació normalitzada fins que no hi hagi Comissió"

El portaveu de Junts al Parlament celebra que Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) hagi mostrat "cooperació" a Madrid en la denúncia dels espionatges a polítics catalans i s'hagi apropat als plantejaments de Junts, que, segons ell, respon a l'acord que van signar de legislatura.

Tot i això, creu que no hi podrà haver relació normalitzada amb l'Estat fins que no hi hagi Comissió que investigui a fons aquests casos d'espionatge.

La taula de diàleg: "de silenci i silenciadora"

Sobre l'última reunió de la taula de diàleg que va ser el setembre passat, Rius ha admès que ERC i Junts "en tenien coneixement" que hi havia casos d'espionatge i que això generava recels: "Per això, érem reticents a la taula de diàleg". Tot i que finalment, hi van participar.

Rius ha titllat la taula de diàleg de "taula de silenci" i "silenciadora" que li servi al president Sánchez per dir que el conflicte català "ja està resolt".

Josep Rius veu un canvi en la gran defensa del diàleg que va fer Oriol Junqueras en la compareixença a Brussel·les conjunta amb altres membres independentistes i la dels últims dies: "Ara ERC s’ha avingut a la posició de Junts, no té sentit que hi hagi la taula de diàleg que donem per enterrada".

Sobre la relació amb el Govern, Rius assegura que aquests dies estan avaluant l'acord de govern amb ERC i anunciaran el resultat a finals de maig.

El pacte a la Diputació dependrà de "com reaccioni el PSC"

Amb relació a l'acord de Junts per Catalunya i el PSC a la Diputació de Barcelona, Josep Rius diu que el futur d'aquest acord dependrà del que es decideixi al Congrés del partit, que aquest dimarts s'ha sabut que serà el 4 juny a Argelers (França).

"Segons com reacciona el Partit Socialista a partir d'ara en aquest afer tan important", assegura Rius.

El diàleg amb el sector educatiu és "insuficient"

Sobre la vaga al sector educatiu, Rius diu que li fan confiança al conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, perquè continuï negociant amb els sindicats de l'ensenyament i aconsegueixi arribar a un acord. Tot i això, considera que si hi ha convocades noves jornades de vaga, és senyal que "el diàleg és insuficient".

"Volem preservar la immersió lingüística"

El portaveu de Junts diu que veuran "amb bons ulls" el consens per la reforma de llei de política lingüística i fer front a la sentència del TSJC que fixa un 25% de classes en castellà: "És un consens que es va aconseguir amb la primera llei de política lingüística, per què no es pot tornar a aconseguir ara".

"Els jutges posen una sentència del 25% quan el 90% de les sentències a Catalunya són en castellà, no prediquen amb l’exemple", assegura Rius qui reclama que cal blindar el català com a llengua vehicular i que no siguin els jutges els que decideixin els percentatges:

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz