Cataluña
Cercle d'Economia

Pere Aragonès acusa Sánchez de dinamitar la via del diàleg

Àlex Cabrera | Marc Guasch
3 min.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, adverteix el cap de l’executiu espanyol Pedro Sánchez que la seva gestió sobre el cas Pegasus d'espionatge a líders independentistes "està dinamitant la via del diàleg i la negociació" impulsada ara fa un any.

Durant la sessió inaugural de la XXXVII Reunió Cercle d'Economia, que té lloc a l'Hotel W Barcelona, Aragonès ha reclamat que "es produeixi un punt d'inflexió" per reconstruir la confiança amb l'executiu català. En aquest sentit, ha insistit en la necessitat d’aclarir sospites i depurar responsabilitats.

Precisament, aquest dimecres, la mateixa ministra de Defensa, Margarita Robles, ha fet una defensa encesa del CNI durant la seva compareixença a la comissió de Defensa del Congrés. Robles ha arribat a elogiar la seva directora, Paz Esteban, advertint que "ha d'aguantar estoicament" imputacions que "no es corresponen amb la realitat".

La ministra Margarita Robles defensa l'actuació del CNI al Congrés

Un gran pacte de rendes

Una altra de les qüestions que ha abordat durant la inauguració de les Jornades del Cercle és la necessitat d'abordar l'espiral inflacionista que amenaça l'economia. Aragonès, en aquest sentit, veu "imprescindible" un augment dels salaris, especialment dels més baixos, que segons el president català són els que més estan patint. El president de la Generalitat ha plantejat "un gran pacte de rendes" que inclogui el que és acceptable pels treballadors i part dels marges empresarials que el teixit productiu pugui suportar.

Aragonès considera que "la prioritat" és posar fre a l'espiral inflacionista provocada per l'augment dels preus energètics, i ha advertit que si no s'aconsegueix aturar aquest increment la conseqüència serà una pèrdua més gran de poder adquisitiu.

Els empresaris aposten per l'ampliació

Previament, el cap de l’executiu català ha escoltat com el president del Cercle d’Economia, Javier Faus, ha reclamat recuperar el lideratge econòmic del país. Per Faus, Catalunya viu “un moment d’estancament econòmic", que no de decadència.

El president del loby empresarial ha cridat, així, a fugir de polítiques de "decreixement" que només porten a més desigualtat i a tenir el "coratge" per a implementar les polítiques necessàries. En aquest sentit ha demanat a la Generalitat que torni a la taula de negociació amb el Govern per a fer possible l'ampliació de l'aeroport del Prat.

Ha afegit que "un país ha d'escoltar a tothom", encara que té el deure de prendre decisions, tenint en compte que no sempre agraden a tots. No és qüestió de debatre sobre si es requereix de "més o menys turisme", ha argumentat, sinó que "es tracta d'estar connectat, o no estar-ho, amb Amèrica i Àsia".

La ciutat de la cohesió social

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, durant la seva intervenció a les Jornades, s'ha tornat a mostrar contrària a una ampliació de l'aeroport. Contràriament, ha reivindicat la resposta de Barcelona per afrontar la crisi, advertint que l'augment dels preus de l'energia i la inflació "amenaça en trencar la pau social".

En clau més política, Colau ha rebutjat un eventual govern a l'Estat de "gran coalició" davant la possibilitat que el CatalanGate dinamiti els actuals suports al Govern de Pedro Sánchez. L'alcaldessa adverteix que seria "un dels majors errors que es podrien cometre en el panorama actual".

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz