Televisión

Sense acord entre Catalunya i Aragó sobre la candidatura Olímpica

  • Els governs de Catalunya i de l'Aragó s'han reunit amb el COE aquest dilluns per mirar de resoldre les discrepàncies

  • Aragó "no es mourà de les condicions" que ha posat i la Generalitat recorda que ja hi ha un acord amb el COE

  • La reunió es produeix després que es validés l'acord assolit per una comissió tècnica a la qual no hi va assistir el govern aragonés

Maria Bosch | Àlex Cabrera
3 min.

La reunió entre el govern català i aragonès sobre la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern no ha acabat amb acord. El conseller d'Esports del govern d'Aragó, Felipe Faci, ha assegurat que el seu equip "no es mourà de les condicions que ha posat", que passen per un nou repartiment de les proves. La secretària general de Presidència de la Generalitat, Núria Cuenca, ha recordat que el Govern, el COE i Aragó ja tenen un acord tècnic tancat.

Mentrestant, el govern espanyol intenta mantenir vives les converses. "No donem res per tancat ni per perdut" i "ens tornarem a trobar en les pròximes dies", ha dit el secretari general de Cultura i Esports del Ministeri, Víctor Francos. És el resultat de la reunió de prop de dues hores que ha tingut lloc a Madrid convocada pel president del COE, Alejandro Banco, per provar de trobar una "solució definitiva" i tancar les discrepàncies suscitades per Aragó pel repartiment de les proves.

Possible acostament

Blanco ha admès que ara per ara "no hi ha acord" i s'ha mostrat esperançat que les parts acostaran posicions en futures reunions. En tot cas ha recordat que ja hi ha un acord tècnic i ha apel·lat al "respecte, entesa i diàleg" per trobar "el camí" que faci possible la candidatura. La secretària general de Presidència de la Generalitat ha afirmat que el Govern s'ha refermat en l'existència d'un acord tècnic i no està en disposició de reobrir les negociacions.

El conseller d'Esports d'Aragó ha insistit que considera que la proposta tècnica acordada per totes les parts "no és equilibrada" perquè "no representa tot el Pirineu Aragonès" i per tant el seu govern "seguirà reclamant aquest equilibri". En tot cas s'ha mostrat disposat a assolir un acord "en les pròximes dates"

Acord de l'1 d'abril

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà va advertir aquest diumenge que el Govern considera que ja existeix un acord tècnic tancat a l'última reunió, el dia 1 d'abril, a la qual no va assistir Aragó. Aquest acord preveu que al Pirineu de Catalunya es facin les proves d'esquí alpí, snowboard i esquí de muntanya, mentre que a Barcelona es disputaria la competició d'hoquei gel. De la seva banda, l'Aragó acolliria les modalitats de biatló, esquí de fons, cúrling i patinatge, tant artístic com de velocitat.

El govern aragonès es mostra en desacord amb aquest repartiment i Cuenca ha dit que "un de nou no està als plans de la Generalitat". "Venim a tancar els últims detalls del projecte per poder consultar la ciutadania", ha dit, i "som optimistes", ha afirmat abans de la trobada.

Proposta d'Aragó: repartiment per gèneres

El govern encapçalat per Javier Lambán vol reobrir la negociació i plantejar una proposta alternativa de repartiment de proves i responsabilitats. El govern aragonés vol que Aragó i Catalunya es reparteixin l'esquí alpí, l'esquí de fons, l'esquí acrobàtic i l'snowboard segons la modalitat masculina o femenina, de manera que a un territori es facin les proves masculines, i a l'altra les femenines.

El president del govern d'Aragó, Javier Lambán, va apuntar dimarts passat que no dona per bo el repartiment establert perquè els Jocs Olímpics "per dignitat" i perquè és "un insult a la intel·ligència". Lambán també posa el focus en el nom de la candidatura, Barcelona-Pirineus, perquè al seu entendre també hi ha d'aparèixer Saragossa.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz