Cataluña
Jocs d'hivern

Malestar al Pirineu per la doble consulta dels JJOO

Marc Guasch | Isabel Ojeda
4 min.

Com era d'esperar, la decisió del Govern d’optar finalment per una doble consulta per intentar acontentar tot el Pirineu sobre la candidatura dels Jocs Olímpics d'hivern ha generat polèmica en totes direccions. Ni tan sols els tres consells comarcals del Ripollès, el Berguedà i el Solsonès, que en principi havien tancat files a favor de la fórmula triada per la Generalitat, es posen d'acord. Mentrestant, creixen les veus contràries al fet que només puguin decidir sobre la candidatura l’Alt Pirineu i l’Aran. La plataforma Stop JJOO ja avança una gran mobilització pel 15 de maig.

Contraris a la consulta

El president del Consell Comarcal del Ripollès, Joaquim Colomer, es pregunta què passarà si el territori vota que no a la candidatura dels JJOO d'hivern 2030. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, diu que la participació en la consulta dels JJOO d'hivern serà molt baixa, més enllà de la data, per la qual cosa aquesta "no afectarà gaire". I defensa que la Generalitat hauria de tenir "potència" i "solvència" per decidir sobre els JJOO d'hivern: "La votació no s'hauria de transmetre al territori".

En la mateixa línia,  l'alcalde de Vielha, Juan Antonio Serrano (Unitat d'Aran) ha criticat que "no té massa sentit" plantejar una consulta pels Jocs d'hivern 2030 quan ja s'ha presentat la proposta tècnica del Comitè Olímpic Espanyol (COE). Per Serrano és "un error polític" des del començament el plantejament de la consulta.

Per la seva banda, l’alcalde de Berga, Ivan Sánchez, considera que també formen part del Pirineu i, per tant, se’ls hauria d’haver preguntat directament.  “No ens podem vendre per 4 molles” ha advertit, alhora que criticava el fet de només poder participar en una consulta que es limita a preguntar si s’hi volen involucrar.

Mirambell: "Si fos president, diria que fem els JJOO a Catalunya"

També per la via directa ha apostat al Cafè d'Idees el pilot de skeleton, Ander Mirambell que ha assegurat que "si fos el president de la Generalitat, avui mateix diria que ho fem tot a Catalunya i s'acabaria el problema". El pilot de skeleton es pregunta a què diuen 'no' aquells contraris a la candidatura dels JJOO: "No coneixen el projecte".

Mirambell defensa que els Jocs Olímpics estan pensats perquè hi hagi una "herència" i "no facin malbé la imatge". Confia en un 'sí' a la candidatura olímpica si hi ha una bona participació en la consulta. I no descarta anar a uns nous Jocs Olímpics, sempre que "tinguin sentit".

Mobilització pel 15 de maig

De la mateixa manera, al carrer també les opinions eren majoritàriament favorables a poder dir la seva sobre la continuïtat del projecte. Des de la Plataforma Stop JJOO han qualificat de “molt tendenciosa” la pregunta a les comarques del Ripollès, el Berguedà i el Solsonès. En aquest sentit, han lamentat que "no es pugui votar en igualtat de condicions" amb el conjunt de les nou comarques implicades en el projecte.

Pau Lozano: "El 15 de maig hi haurà la mobilització més gran al Pirineu"

Pau Lozano, portaveu de la plataforma Stop JJOO, ha valorat a El Vespre del Canal 24h la consulta sobre els JJOO de forma "agredolça", ja que celebra que es faci, però no està d'acord que les comarques no "participin en igualtat de condicions" i defensa que la data tampoc ha estat ben escollida. El portaveu assegura que faran una companya per guanyar el referèndum. "Estem convençuts que el guanyarem i s'aturaran els JJOO". Anuncia que el següent pas és una mobilització que espera que sigui "la més gran que hi ha hagut al Pirineu" el 15 de maig al Puigcerdà.

Comuns i PSC en contra

Les crítiques a la decisió del Govern arriben també des de bona part dels partits polítics. El PSC demana que la consulta no posi en risc la candidatura. En canvi, els comuns parlen de menyspreu cap al Berguedà, Solsonès i el Ripollès.

En canvi, ERC ha celebrat la fórmula triada assegurant que "fa comptable la implicació territorial i el protagonisme de l'Alt Pirineu". La portaveu republicana, Marta Vilalta, també ha advertit que Catalunya té la capacitat per "assumir tota l'organització dels Jocs" a l'espera que el govern aragonès acabi decidint si se suma al projecte consensuat amb el COE.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz