Televisión

L'Institut del Teatre aparta Joan Ollé i obre una investigació sobre les denúncies d'assetjaments

  • Vint alumnes i exalumnes del centre denuncien 30 anys d'assetjament sexual a través del diari Ara

  • El TNC se situa al costat de les víctimes i assegura que no es té constància que passi el mateix al seu centre

Maria Bosch
5 min.

L'Institut del Teatre ha apartat aquest dilluns de manera preventiva de la docència del centre al director artístic Joan Ollé després dels casos de presumpte assetjament sexual i abús de poder a alumnes. La Junta de Govern s'ha reunit de forma extraordinària per abordar les informacions aparegudes al diari Ara. La directora del centre, Magda Puyo, ha admès que "potser s'han comès errors i potser no hem estat prou atents".

Els alumnes de l'Institut del Teatre exigeixen la dimissió de la direcció pels casos de presumpte assetjament | MARTA ORQUÍN - Edició Vespre/Ràdio 4

El centre ha pres aquesta mesura després d'activar el procediment corresponent davant els casos d'assetjament i la Comissió de Prevenció i de Recerca d'Assetjament prevista en el protocol del centre, que ha començat aquest mateix dilluns les recerques per a recavar informació sobre els fets i per a aprofundir en la tasca d'Ollé com a professor de la institució.

La Junta de govern de l'Institut del Teatre ha acordat la creació d'una Oficina d'acolliment "on les persones que vulguin, de manera individual, col·lectiva o anònima puguin comunicar els possibles casos d'assetjament o abús de poder". Aquesta nova eina pretén facilitar "al màxim" que alumnes i exalumnes disposin d'un canal per a traslladar situacions viscudes a les aules i evitar així que aquest tipus d'episodis es tornin a repetir.

Cas destapat pel diari Ara

Un grup d'alumnes i exalumnes de l'Institut del Teatre de Barcelona han denunciat al diari Ara l'assetjament sexual, abús de poder i maltractament psicològic a què han estat sotmeses per part dels professors de forma constant. Un dels més apuntats i que se situa en el centre de les acusacions és l'actor i director de teatre Joan Ollé, una de les figures més importants al centre.

El reportatge publicat pel diari el diumenge passat compta amb vint testimonis d'alumnes i exalumnes que denuncien que en els últims 30 anys hi ha hagut una sèrie de professors que utilitzaven la seva posició privilegiada al centre per assetjar-les i tocar-les de forma sexual. Denuncien que, en alguns casos, els professors els oferien treball a canvi d'acceptar les seves proposicions. Quant a Ollé, les alumnes han coincidit que durant les seves classes feia "comentaris vexatoris i humiliants cap a les estudiants" i que en algunes ocasions les va vexar sexualment.

Al text també es parla d'un "maltractament psicològic reiterat i estructural" i d'una situació sense "fets aïllats" que afecta una dotzena de professors.

L'Institut del Teatre es posiciona a favor de les víctimes i els mostra el seu suport

Veus a les portes de l'Institut de Teatre

Alumnes i exalumnes de l'Institut del Teatre s'han concentrat a les seves portes per mostrar el seu suport a les víctimes i exigir la dimissió de la direcció pels casos de presumpte assetjament. S'han reunit al voltant de cent persones que demanaven també l'expulsió "immediata" de Joan Ollé, així com un protocol "efectiu" de prevenció d'agressions i suport psicològic a les víctimes.

Investigació en procés

L'Institut del Teatre ha explicat que no havia rebut cap denuncia oficial de possibles casos d'aquests tipus i que, per tant, no tenia constància. També ha condemnat públicament els casos de presumpte assetjament sexual i abús de poder per part d'alguns docents del centre i ha mostrat el seu "més absolut suport i la més absoluta solidaritat" amb l'alumnat que hagi pogut estar víctima d'aquestes situacions.

El centre disposa des de 2018 d'un protocol per a la prevenció, detecció i actuació enfront de situacions d'assetjament sexual i que ha aplicat d'ofici donada la "gravetat" dels fets exposats en la informació publicada pel diari català. D'aquesta forma, la Comissió de Prevenció i Investigació d'Assetjaments iniciarà una investigació per recavar informació sobre els fets denunciats i prendre les mesures pertinents.

El TNC se situa al costat de les víctimes

El director artístic del Teatre Nacional de Catalunya, Xavier Albertí, ha mostrat la seva solidaritat i suport a les víctimes d'assetjament sexual per part dels professors de l'Institut de Teatre i ha expressat que el TNC "detesta profundament qualsevol situació que passi per la vexació o qualsevol actitud de no respecte profund a les persones". El director assegura no haver registrat "males praxis" dels professionals assenyalats per alumnes de l'Institut de Teatre.

Albertí ha remarcat que el TNC és el primer teatre públic de l'estat espanyol que ha tingut un protocol propi contra l'assetjament i que "en cap de les circumstàncies dels professionals esmentats hi ha hagut cap demanda o circumstància que portés al teatre a tenir consciència de males praxis".

El director ha comentat que el TNC ha tingut "la confiança artística en algunes d'aquestes persones vinculades a produccions de la casa", però en els vuit anys en què ha estat al capdavant de la direcció artística ha intentat al màxim que "el clima de treball tingués lloc des del respecte, el reconeixement, la pau, la igualtat, el feminisme, de trobar espais de concòrdia i que aquests alliberessin les formes de creació artística el més assenyadament possible".

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz