Televisión
Negociacions 14-F

ERC busca tancar ràpidament un acord de Govern amb independentistes i comuns

  • Aragonès insisteix en “una via àmplia” de 82 escons a favor de l’amnistia i l’autodeterminació

  • Albiach assegura que treballarà per acostar posicions amb republicans i socialistes

  • Illa ja ha parlat amb tots els partits per intentar sumar els suports per ser investit

RTVE Catalunya
4 min.

ERC i PSC ja han engegat la maquinària per intentar sumar els suports de cara a la investidura ja està en marxa. Esquerra Republicana ha iniciat aquest mateix dimarts les negociacions per intentar tancar "com més aviat millor" un pacte entre independentistes al que volen sumar als comuns. Els republicans enceten les converses amb la CUP i seguiran posteriorment amb JxCat i la formació de Jèssica Albiach. Mentrestant, el candidat socialista, Salvador Illa, ha acabat ja la primera ronda de converses amb tots els partits, tret de Vox, de cara a una eventual investidura.

Illa tanca la primera ronda de contactes per intentar ser investit

ERC enceta les converses per tancar un acord de Govern ràpid

Aquest mateix dilluns l'executiva del partit establia un grup negociador liderat per la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, el president del Consell Nacional, Josep Maria Jové, el president del grup parlamentari, Sergi Sabrià, i la número dos dels republicans, Laura Vilagrà.

El candidat d'ERC, Pere Aragonès, instava aquest dimarts als partits a arribar a un pacte de govern: "Hem d'anar ràpid, no podem estar un any en inestabilitat". En una entrevista de TV3 ha dit que els republicans procuraran ser "molt àgils però sobre bases sòlides" i ha apostat per una "via àmplia" de 82 a favor de l'amnistia i l'autodeterminació que inclou tant a Junts i la CUP com als comuns.

Els republicans intensifiquen la pressió per sumar als comuns

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha instat aquest mateix dimarts a JxCat i als comuns a què "deixin de barallar-se i donin suport al president Pere Aragonès", ja que ha assenyalat que Catalunya necessita una "presidència efectiva" al més aviat possible.

A Televisió Espanyola, mentrestant el portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián, reconeixia el paper clau d'En Comú Podem per la governabilitat, tant en un escenari independentista com en un d'esquerres. Així, Rufián ha apostat per conformar un govern independentista que també inclogui En Comú Podem. "Necessitem governar amb molta gent", ha asseverat, després d'insistir que els de Jèssica Albiach serien un valor "important" "a nivell ideològic".

Illa ja ha parlat amb tots els partits per intentar presentar-se a la investidura

El candidat del PSC a la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, ha anunciat aquest dimarts que ja ha acabat aquest mateix matí una ronda de contactes amb tots els partits polítics catalans, excepte Vox, per a informar-los de la seva candidatura a la presidència de la Generalitat. El mateix Illa ho ha revelat a través del seu compte de Twitter i Instagram, on ha afirmat: "Fa uns minuts he acabat una ronda de crides amb tots els partits polítics, excepte l'extrema dreta, per a anunciar-los que presentaré la meva candidatura a la presidència a la Generalitat. El canvi ha arribat i els socialistes el farem possible".

Des del PSC, Jaume Collboni, primer tinent d'alcalde a Barcelona, ha demanat al Cafè d'Idees de Ràdio 4, repetir la fórmula del consistori.

Els comuns insisteixen en un front d'esquerres amb PSC i ERC

La candidata d'En Comú Podem a la Generalitat, Jèssica Albiach, ha afirmat que aquesta setmana els comuns començaran les reunions a dues bandes amb PSC i ERC, i ha assegurat: "Treballarem perquè puguem ajuntar-nos els tres".

En una entrevista a TVE, ha considerat que una aliança entre les tres forces és "l'única alternativa al desastre de la passada legislatura, al govern de JxCat i ERC", i aposta per un govern ampli d'esquerres i transversal. Albiach manté que "això no va de tripartits necessàriament" i ha fet una crida tant al PSC com a ERC per a trobar la fórmula adequada, en les seves paraules. "Cal tenir una certa paciència. I tenir clar si volem un govern d'esquerres o no. També pensar que això no va només de butaques. Nosaltres volem un govern d'esquerres perquè volem que se li doni una resposta social a la crisi.

La CUP s'obre a entrar en el Govern amb les seves exigències, com el referèndum

La CUP ha obert la porta a la possibilitat d'entrar en el Govern de la Generalitat si es tenen en compte les seves quatre condicions: posar en marxa el referèndum d'autodeterminació, "la fi de la repressió", rescat social i transició ecològica.

"No descartem res" si aquestes qüestions s'accepten, ha dit la portaveu de la CUP en el Congrés, Mireia Vehí, en una roda de premsa. "Si això està damunt de la taula, la CUP farà el que hagi de fer", ha insistit. Ha assenyalat també que el seu partit "no funciona en relació al poder que vol aconseguir, no és qüestió de cadires" sinó que es tinguin en compte les seves prioritats.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz