Premis Sant Jordi

L'actriu Meg Ryan, Premi d'Honor dels Premis RNE Sant Jordi de Cinematografia

  • El guardó reconeix l'actriu nord-americana, reina de la comèdia romàntica

  • Els premis es lliuren el dimecres 24 d'abril al Teatre Coliseum en una gala que es retransmetrà en directe per La 2 de TVE

Comunicació - RTVE Catalunya
3 min.

RNE ha reconegut amb el Premi d'Honor dels Premis RNE Sant Jordi de Cinematografia l'actriu nord-americana Meg Ryan. La gala d'entrega de la 68a edició tindrà lloc el 24 d'abril al Teatre Coliseum de Barcelona.

Nascuda a Connecticut el 1961, Meg Ryan va entrar en el món de la interpretació fent de figurant a Nova York mentre estudiava periodisme i de seguida va debutar a la gran pantalla a l'última pel·lícula de George Cukor, 'Riques i famoses' (1981). La fama li va arribar a 'Quan en Harry va trobar la Sally' (1989). Amb guió de Nora Ephron, Meg Ryan compartia repartiment amb Billy Cristal i va interpretar l'orgasme fingit més famós de la història del cinema.

Aviat Meg Ryan es va consagrar com la reina de la comèdia romàntica, amb títols com 'Joe contra el volcà' (1990) 'Alguna cosa per recordar' (1993), 'French kiss' (1995) i 'Tens un e-mail' (1998), i Tom Hanks, amb qui comparteix una química que traspassa les pantalles, va esdevenir una de les seves parelles de repartiment més estable. Defugint de l'encasellament, Meg Ryan va interpretar grans personatges a films com 'Quan un home estima una dona' (1994), on encarna una mare de família alcohòlica, el drama bèl·lic 'Courage Under Fire' (1996) i el thriller eròtic 'En carn viva' (2003).

 Allunyada de la gran pantalla, el 2015 Meg Ryan es va posar darrere les càmeres seguint l'estela feminista d'altres actrius de Hollywood. Ho va fer coprotagonitzant el drama 'Ithaca' amb Tom Hanks i el seu fill Jack Quaid, fruit del seu matrimoni amb Dennis Quaid.

 Meg Ryan és una de les protagonistes d'enguany del BCN Film Fest, que tindrà lloc a Barcelona entre el 18 i el 26 d'abril. L'actriu i realitzadora nord-americana hi presenta 'What Happens Later', una comèdia romàntica que dirigeix i protagonitza amb David Duchovny, que narra la retrobada d'una exparella.

Premis Sant Jordi de Cinematografia 2024

En aquesta 68a edició dels Premis RNE Sant Jordi de Cinematografia 'La sociedad de la nieve', dirigida per Juan Antonio Bayona, ha estat considerada la millor pel·lícula espanyola. Carolina Yuste recollirà el premi a millor actriu espanyola per 'Saben aquell' i Alberto Ammann el premi a millor actor pel seu treball a 'Upon entry'. La cinta dirigida per Alejandro Rojas i Juan Sebastián Vázquez, i participada per RTVE ha estat considerada la millor òpera prima.

'Los asesinos de la luna', de Martin Scorsese, ha aconseguit el premi a millor pel·lícula estrangera, i la seva protagonista, Lily Gladstone, ha estat considerada la millor actriu estrangera. Cilliam Murphy ha obtingut el guardó a millor actor estranger per la seva interpretació a 'Oppenheimer'.

El guardó a la Indústria Cinematogràfica enguany ha estat doble i ha recaigut en l'Associació de Dones Cineastes i de Mitjans Audiovisuals, CIMA, i en el programa 'Versión española', de RTVE. Per la seva banda, el públic ha triat '20.000 especies de abejas' i 'Barbie' com a Roses de Sant Jordi.

Els guardons es lliuraran el 24 d'abril en una gala al Teatre Coliseum de Barcelona, conduïda per Gemma Nierga i David Fernández, que es retransmetrà en directe per La 2 de TVE i Ràdio 4.

 

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz