Si notes més esgotament amb l'arribada de la primavera és normal. El nostre comportament i el nostre estat d'ànim canvia amb la nova estació. Cansament generalitzat, manca d'energia i sensació de debilitat són algunes de les sensacions habituals tant físiques com mentals. És el que es coneix com a astènia primaveral, que sumat al canvi d'hora es pot convertir en una situació insuportable. La divulgadora científica Evelyn Segura, la meteoròloga Mònica Usart i el metge Jordi Mestres en parlen a 'L'Altaveu' juntament amb la presentadora del programa, Danae Boronat.
Què és l'astènia primaveral?
L'astènia en general, perquè és un estat vinculat als canvis d'estació de l'any, és un trastorn adaptatiu transitori. Els principals símptomes són cansament, fatiga, debilitat i apatia física i mental i perduren entre una i quatre setmanes, en funció de la persona. Tot i que influeix en tothom i de formes diferents, segons Evelyn Segura s'ha demostrat que afecta més les dones que als homes, i la franja d'edat on es diagnostica més aquesta patologia és entre els 20 i els 40 anys.
El factor social
No tot és culpa del clima. Com diu la presentadora Danae Boronat, com els dies es fan més llargs i fa millor temps, tendim a fer més vida social. L'astènia primaveral també té a veure amb el canvi d'horari, amb l'avançament del rellotge una hora, que no ajuda gaire. Diumenge 30, últim cap de setmana de març, a les dues de la matinada haurem d'avançar l'hora a les tres.

A l'esquerra, la presentadora Danae Boronat, i a la dreta, el metge Jordi Mestres.
Dèficit de son
Quan canviem l'horari, notem un petit jet-lag o desajustament al cos. Els experts asseguren que tindrem sensació de dèficit de son, especialment a la primera setmana d'abril, i per tant pot ser que ens costi llevar-nos a l'hora habitual.
“Ens hem de despertar amb la llum“
La meteoròloga Mònica Usart afirma que el nostre cos reacciona i es prepara per anar a dormir en funció de si veu més o menys llum. És a dir, si es fa fosc més tard el cos triga més a adormir-se, i si el sol surt més tard ens costa més llevar-nos. "Un expert en son em va dir que, en teoria, els despertadors no haurien de ser sonors perquè no estem preparats per aixecar-nos d'una manera tan sobtada. Ens hem de despertar amb la llum", assegura Usart. En aquest sentit, la meteoròloga creu que seria millor que tinguéssim a l'habitació una llum que ens llevés.
Què podem fer per minimitzar l'impacte del canvi d'hora?
“Si sabem que anirem amb més son, hauríem d'anar a dormir abans“
El metge de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), Jordi Mestres, recomana avançar-nos, prevenir i ser conscients als canvis d'estació i d'hora, sobretot si som persones sensibles a aquestes situacions. "Si sabem que anirem amb més son l'endemà, hauríem d'anar a dormir abans", explica Mestres.
“Paradoxalment, cal no abusar de substàncies excitants com el cafè“
Per combatre aquest cansament, segons el metge és fonamental tenir una vida sana, és a dir, "una bona alimentació, fer activitat física que no sigui d'alta intensitat a la part final del dia i, paradoxalment, no abusar de substàncies excitants com el cafè, perquè pot tenir més un efecte rebot que no pas una altra cosa. Potser allò que ens activa fa que a la nit no dormim", conclou l'especialista.