Televisión

Tractorada a Tarragona per reclamar millores en la gestió de l'aigua

  • Els pagesos tarragonins tallen el centre de la ciutat, un dia després de la concentració davant d'Acció Climàtica

  • Aquest dijous tenen previst reunir-se amb el conseller David Mascort

Yael Carrasco | Míriam Andreu | Isabel Fernández
3 min.

Aquest dimarts coneixíem per part del Govern la rebaixa de restriccions per sequera al sistema Ter-Llobregat. Una flexibilització que ve determinada per l'augment dels embassaments, que actualment es troben al 25%. Aquesta xifra no s'aconseguia des de l'agost de l'any passat, cosa que ha suposat un respir a rius i camps.

Tot i això, cal més aigua per als conreus, que estan per començar la campanya d'estiu. La pagesia es lamenta i, per això, ha sortit dimecres i dijous a manifestar-se. Al voltant de 30 tractors han tallat el centre de la ciutat de Tarragona, tot just un dia després de la concentració a Barcelona davant del Departament d'Acció Climàtica.

Demanen acció política

Una trentena de tractors vinguts de diferents punts del Camp de Tarragona han ocupat aquest dijous la plaça Imperial Tarraco. Demanen a totes les forces polítiques que assumeixin un acord per millorar la situació que viu el sector. S'han organitzat en dues columnes diferents i tenen la intenció de passar-hi el dia.

Revolta Pagesa talla el centre de Tarragona per reivindicar una major dotació de reg | Pilar Ribas

Durant la jornada està previst que representants polítics signin el manifest amb les reivindicacions de Revolta Pagesa. Segons membres de la plataforma, Junts i la CUP ja l'ha signat i ERC s'ha adherit al manifest d'Unió de Pagesos, que no està present a la mobilització. D'altra banda, PSC i Comuns han expressat desacord en algun dels punts i no s'hi adheriran, mentre que PP i Ciutadans no haurien respost a l'oferiment.

Primer dia de mobilització

Tot just dimecres, la junta de la comunitat de regants del Canal de la Dreta del Llobregat va organitzar la protesta contra el que consideren un "repartiment injust de l'aigua" de rec per als pròxims mesos. La tractorada va transcórrer per l'autovia C-31 i va enfilar la Gran Via fins a arribar a la seu del Departament.

Unes hores després d'estar tallant totalment el pas, els manifestants van decidir reduir el tall a dos carrils de la calçada central de l'avinguda. A l'hora de dinar van treure graelles i van fer una barbacoa per dinar al costat dels tractors.

No tenen prou aigua

La reivindicació és clara: defensar l'ofici i, en conseqüència, el seu futur. "Tal com ens estan plantejant això, haurem de plegar tots perquè no podrem plantar", explica Jaume Juscafresa, pagès del Parc Agrari. A més a més, assegura no entendre com "hi ha aigua per a tot menys per al camp".

La nova situació, és a dir, el pas d'emergència a excepcionalitat, farà que els agricultors disposin de 4,4 hectòmetres cúbics. L'estiu de l'any passat tenien gairebé set. Xavier Oliva, portaveu del Canal de la Dreta del Llobregat, assegura estar decebut perquè, per altra banda, "s'està permetent l'ús de l'aigua per omplir piscines i s'augmenta el consum per habitant de 200 a 230 litres", mentre que el camp té una dotació de reg insuficient.

Ara és un moment clau per decidir que plantaran i diuen, amb preocupació, que amb aquestes mesures Barcelona potser s'ha d'oblidar de seguir comprant producte fresc. Segons afirmen, no els hi arriba per plantar el 50% de la producció.

Reunió amb el conseller

Representants dels manifestants van entrar dimecres a l'edifici per parlar amb el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, que no els va poder rebre perquè es trobava a Girona.

Pagesos del Baix Llobregat protesten pel repartiment injust de l'aigua | Míriam Andreu

Això sí, aquest dijous està prevista la reunió a les 16.30 hores.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz