Cataluña

Mare i filla pateixen abusos sexuals per part del pare: "Tenia molta por"

L'altaveu
  • Els abusos sexuals són una forma de violència que té conseqüències devastadores

  • L'altaveu coneix el dur testimoni de la Manoli i la seva filla Laura, víctimes d'abusos

NADIA SOMOZA
3 min.

1 de cada 5 menors pateix abusos sexuals en algun moment de la seva vida abans dels 17 anys. Una realitat crua, complicada i que, moltes vegades, s’intenta amagar.

El programa L'altaveu coneix el testimoni de la Manoli i la seva filla Laura, que van patir abusos sexuals infantils. Totes dues pel seu respectiu pare. Comparteixen la seva colpidora història per intentar, d’aquesta manera, ajudar a altres víctimes.

Tenia molta por al que pogués passar

Agredides durant la infantesa

La Manoli va patir abusos sexuals des dels 5 fins als 14 anys. Arran d'això, va fer una dissociació, una resposta natural davant un trauma. Va continuar amb la seva vida com si res hagués passat. Li costava parlar del que li havia succeït perquè el seu cervell ho havia rebutjat.

Es va casar i va tenir una filla, la Laura, que amb 13 anys li va confessar que també havia patit abusos, per part del seu pare. "Com pot ser que una cosa que m'hagi passat a mi li hagi passat a la meva filla i no me n'hagi adonat", es pregunta.

És en aquell moment quan la Manoli connecta de nou amb la història que tenia enterrada en algun lloc del seu cervell i comença a fer un treball psicològic important per tractar aquest trauma. "Em pensava que podia viure amb això sense haver-ho treballat, però només estava sobrevivint", explica al programa.

La Laura li va revelar a la mare que el seu pare li realitzava tocaments. Ara en té 21 anys i recorda que no va ser fàcil explicar el que per a ella havia estat un gran secret. "Tenia molta por al que pogués passar", comenta la jove.

La Manoli i la Laura han patit abusos sexuals per part del seu pare

Suport o rebuig?

Un 83% dels casos d'abúsos sexuals a menorsr es produeixen en l'entorn familiar més proper. Quan la Laura va explicar la seva història va rebre el rebuig per part de la seva família paterna, que la tractava de mentidera."El seu germà gran es posicionava a favor del pare", explica Manoli.

L’atenció especialitzada a les víctimes menors d’edat és vital, per això va fundar l'entitat AFASIT, juntament amb altres mares de menors d'edat víctimes de violència sexual. Aquesta organització ofereix també assessorament als docents per detectar casos d'abusos en menors. "Recomano als pares que s'informin sobre els abusos perquè hi ha indicadors", conclou Manoli.

Telèfon infància respon: 116 111

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz