Cataluña
Drets dels infants

Un de cada 5 menors pateix abusos sexuals

  • El 70% dels casos d'abús sexual infantil es donen en l'entorn familiar

  • Només el 15% dels casos arriben a denunciar-se

Marc Guasch | María Gómez | Maria Tarsà | Olga Rodríguez
2 min.

Es calcula que un de cada cinc menors pateix abusos sexuals, però la majoria no ho expliquen fins molts anys després, per la qual cosa ho pateixen en silenci, sense cap mena d’ajuda. I és que la majoria dels abusos tenen lloc a l’entorn familiar, per la qual cosa no s’atreveixen a denunciar-ho.

Són dades per a la reflexió, tot coincidint dilluns amb el Dia dels Drets del nen, i aquest cap de setmana del Dia Europeu i Internacional per a la protecció i prevenció de l’abús sexual en nens i adolescents.

Clam per posar fi als abusos sexuals a la infància

Només es denuncien el 15% dels casos

L'abús sexual és una de les formes més greus, però també més ocultes, de violència contra la infància i adolescència. L'any passat se'n van presentar 949 denúncies, però s'estima que només el 15% dels casos arriben a denunciar-se. Save the Children insisteix en la importància de l'educació i de destinar recursos a una justícia especialitzada en l'atenció als menors.

"Aquestes dades són només la punta de l’iceberg, ja que s’estima que només el 15 % dels casos d’abús sexual arriben a denunciar-se", explica Ona Lorda Roure, responsable de polítiques d’infància de Save the Children. Encara existeix la creença col·lectiva que aquests casos gairebé no existeixen i que si un nen o nena fos abusat al nostre entorn ens n’adonaríem, però les dades evidencien que no és així", afegeix. L'estudi assenyala que, arreu de l’Estat, l’edat mitjana en la qual comencen els abusos són els 11 anys i que en més del 80% dels casos, la víctima és una nena o una adolescent.

La majoria a l'entorn familiar

En el 80% dels casos d'abús sexual en la infància o adolescència, l'agressor és una persona coneguda o familiar. Els supervivents reivindiquen la importància d'acabar amb el tabú d'aquesta xacra, parlar-ne obertament i que l'entorn del menor estigui atent. Les associacions insisteixen en la necessitat que les víctimes tinguin recursos a l'abast.

Reflexions per la prevenció de l'abús sexual en menors | María Gómez

La Fundació Vicki Bernadet alerta que el 70% dels casos d'abús sexual infantil es donen en l'entorn familiar i això dificulta encara més que les criatures ho puguin explicar. També perquè els adults no ajudem els infants a expressar el què estan vivint. El 96% dels abusadors no té antecedents penals relacionats amb violència sexual.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz