Cataluña
Gramàtica

Hem de posar sempre l'article davant del nom de persones?

  Déu n'hi do  
  • Els articles el/la no són els únics que són correctes

  • El català de Barcelona també és un dialecte

MERITXELL ESTEVE
2 min.

Estem massa acostumats a llegir contes en què es parla d’en Joan i la Maria. Si dius el Joan i la Maria… ja fa menys conte. Si dius en Joan i na Maria… sona estranyíssim. I, si dius, Joan i Maria, sense cap mena d’article, segons com sembla que sigui català incorrecte; sembla que sigui mig castellà.

Però la realitat és que en els contes, i en qualsevol àmbit de la vida, qualsevol de les opcions anteriors són perfectament correctes: es pot dir en Joan i la Maria, com fan a Girona. Es pot dir el Joan i la Maria, com fan a Tarragona. Es pot dir en Joan i na Maria, com fan a Palma. Es pot dir Joan i Maria, com fan a Tortosa. I, fins i tot col·loquialment, es pot dir lo Joan i la Maria.

I per què en la majoria dels contes s’hi diu en Joan i la Maria? Perquè s’escriuen i s’editen a Barcelona, i aquesta és l’opció barcelonina. Ara bé, la resta d’opcions són igual de catalanes i igual de vàlides. No hi ha cap parlar més bo que cap altre. Els de Tortosa, els de Lleida o els de Tarragona parlen igual de bé que els de Barcelona.

Recupera el programa ‘Déu n’hi do’ amb la Shalana a RTVE Play Catalunya.

Déu n'hi do - "En Joan" i "na Maria", la menstruació i Calonge - Veure ara

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz