Cataluña
Ortografia

Tindre o tenir: quin dels dos verbs és correcte?

  Déu n'hi do  
  • "Tindre" i "vindre" són igual de correctes que venir i tenir

  • La supremacia dialectal del català central ens fa creure que alguns verbs són incorrectes

MERITXELL ESTEVE
2 min.

Ets dels que es pensa que tindre i vindre són verbs incorrectes? Doncs no és així. Tindre i vindre són dos verbs igual de correctes que tenir i venir.

A Catalunya vivim una supremacia dialectal del català central i molta gent es pensa que tindre i vindre són incorrectes. En llocs com el Camp de Tarragona, en què tota la vida s’havia dit tindre i vindre, s’estan deixant de fer servir aquests verbs, perquè la gent creu que són incorrectes. Però la realitat és que no ho són. Si de forma natural dius tindre i vindre, pots seguir-los dient i escrivint sempre que vulguis.

Camp de Tarragona Pexels

Com conjuguem aquests verbs? Gran part de la població ho fam com si fossin tindre i vindre. Tothom els conjuga com vendre i no com dormir, per molt que diguin tenir i venir. Diem jo tinc i jo vinc, igual que diem jo venc. Però no diem jo teno o jo veno, com sí que diem jo dormo. I diem tindré i vindré, igual que diem vendré. Però no diem teniré o veniré, com sí que diem dormiré. Per tant, per com els conjuguem, els verbs que tenen més raó de ser són tindre i vindre, i no tenir i venir.

Si vols descobrir més curiositats sobre la llengua catalana de la mà de la Shalana, pots recuperar el programa ‘Déu n’hi do” a RTVE Play Catalunya.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz