Cataluña
ACTUALITAT

Notícies més destacades de l'1 de juny de 2023 | Laura Borràs perd l'escó i el Parlament triarà el nou president el 9 de juny

  • Pere Aragonès tanca amb e PDeCat la ronda de contactes sobre el front comú pel 23-J

  • Foment del Treball denuncia que el dèficit en infraestructures a Catalunya frega els 40.000 milions

  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

B. GÁLVEZ | M. GUASCH | M. BOSCH | D. GALLACH

L'actualitat d'aquest dijous passa per la decisió de la Mesa del Parlament de convocar un pla d'investidura el 9 de juny per substituir Laura Borràs com a presidenta del Parlament. La vicepresidenta primera de la Cambra, Alba Vergés, ha convocat la junta de Portaveus després que el TS hagi desestimat el recurs contra la decisió de la JEC de retirar-li l'esco a Borràs.

Mentrestant, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha tancat amb el PDECAT la ronda de contactes per trobar les "fórmules concretes de col·laboració" per fer un "front democràtic" davant un possible govern de la dreta i l'extrema dreta. Encara en clau política, Inés Arrimadas, ha anunciat que abandona la política després de la desfeta política de Ciutadans a les eleccions municipals dels 28 de maig.

Altres titulars destacats del dia passen pel clam de Foment del Treball per la situació de Rodalies i l'advertència que el dèficit en infraestructures ja frega els 40.000 milions. Trànsit d'altra banda, prepara l'operació sortida de la segona Pasqua amb la previsió de retencions importants a l'AP-7 per la celebració de la Formula 1. El Govern ha presentat la campanya de prevenció d'incendis forestals 'Foc Off'.

Notícies avui, a Catalunya: 1 de juny de 2023

RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:08

    ERC reitera que correspon a JxCat proposar una nova presidència del Parlament català


    ERC insisteix que correspon a Junts proposar una nova presidència "independentista" del Parlament, per la qual cosa deixen a aquesta formació que posin un nom sobre la taula en pròxims dies, abans del ple. Recordem que la formació de Laura Borràs tenia la presidència pel seu acord de governabilitat amb ERC, una coalició de Govern que es va trencar la tardor passada. Els republicans mantenen l'oferiment com una manera d'acostar postures entre totes dues formacions.

  • 20:06

    Els comuns proposen Joan Carles Gallego per presidir el Parlament i obrir una "nova etapa"

     

    El portaveu d'En Comú Podem al Parlament, David Cid, ha demanat obrir una "nova etapa" a la Càmara i proposa que el seu diputat Joan Carles Gallego sigui candidat a presidir-la, després que la Mesa hagi retirat l'escó a la presidenta suspesa, Laura Borràs. Cid s'ha dirigit a PSC, ERC i CUP per fer possible "una majoria progressista i de consens i no lliurar a Junts la Presidència de forma gratuïta".

  • 20:03

    Junts escoltarà Laura Borràs abans de decidir si la substitueixen i amb qui

     

    La secretària segona de la Mesa del Parlament, Aurora Madaula, ha criticat durament la decisió de retirar l'escó a la presidenta de Junts. "Han decidit trepitjar els drets fonamentals dels diputats", ha assegurat, alhora que ha advertit que primer volen parlar amb la mateixa Laura Borràs abans de decidir si la substitueixen al ple d'investidura de 9 de juny. 

  • 19:23

    El Parlament retira l'escó a Borràs després d'ordenar-lo la JEC
     

    La Mesa del Parlament ha acordat aquest dijous a la tarda retirar l'escó a la presidenta suspesa de la Cambra, Laura Borràs, en compliment de l'ordre de la Junta Electoral Central després de la seva condemna per prevaricació i falsedat documental, que no és ferma. Així ho han explicat fonts parlamentàries després que el Tribunal Suprem hagi desestimat la petició de suspendre de manera cautelar la decisió de la JEC, que suposa el seu cessament definitiu com a diputada i com a presidenta del Parlament. La mateixa Mesa ha convocat un ple per al divendres 9 de juny a les 12 hores per a triar el relleu a la Presidència. Antoni Castellà ocuparà l'escó de Borràs. 

  • 17:39

    El TS rebaixa la condemna per desordres públics a dues persones pels disturbis de Madrid després de la sentència del procés
     


    Els acusats van participar, i van ser condemnats, pels disturbis del 16 d'octubre de 2019 en el centre de Madrid. Entén la Sala penal que el delicte de desordres públics pel qual van ser condemnats no ha de contemplar el subtipus agreujat sinó el bàsic. En una sentència de l'alt tribunal s'indica que fixen la condemna de l'home en 4 anys de presó pels delictes de desordres públics i d'atemptat a agents de l'autoritat i lesions a un policia. Per a l'altra acusada contemplen una pena de sis mesos de presó pel delicte de desordres públics.

  • 17:38

    El Parlament estudiarà aquest dijous la retirada de l'escó de Laura Borràs
     



    La vicepresidenta primera del Parlament en funcions de presidenta, Alba Vergés, ha convocat una reunió de la Mesa i de la Junta de Portaveus una vegada acabi el ple. El Parlament estudiarà la situació de la presidenta de la Cambra suspesa, Laura Borràs, després que el Tribunal Suprem (TS) rebutgés paralitzar la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar-li l'escó. Segons fonts consultades per RNE, la Mesa convocarà un ple d'investidura per la setmana vinent. Aquest mateix dijous ha rebut la notificació en què es comunica la desestimació de les cautelars que van demanar tant la Cambra catalana com Borràs.

  • 16:30

    Carla Simón guanya el Premi Nacional de Cinematografia 2023 del Ministeri de Cultura

     

    Carla Simón, directora d’’Alcarràs’ i d’’Estiu 1993’, ha guanyat el Premi Nacional de Cinematografia 2023 del Ministeri de Cultura per “posicionar el cinema espanyol en el panorama internacional” amb l’obtenció de l’Os d’Or a la Berlinale. El jurat ha destacat d’‘Alcarràs’ “la naturalitat i precisió en la construcció d’històries i personatges, que combina amb intel·ligència i rigor el realisme i la ficció amb una mirada de plena actualitat a problemes socials”. El guardó, que concedeix el Ministeri de Cultura, està dotat amb 30.000 euros.

  • 15:37

    Un Mosso, condemnat per abusos a una companya i una multa de més d'11.000 euros. 

     

     

    En la vista del judici, l'agent ha reconegut haver abusat sexualment d'una companya, a qui va aproximar els seus genitals mentre estaven treballant l'any 2020.

     
  • 13:32

    El dèficit en infraestructures a Catalunya frega els 40.000 milions, segons Foment del Treball

     

    La patronal Foment del Treball ha denunciat que el dèficit en infraestructures a Catalunya des del 2009 s'eleva fins a gairebé 40.000 euros i critica la baixa licitació, que queda lluny del 2,2% del PIB. El president de la patronal, Josep Sánchez Llibre, considera que aquesta manca d'inversió en infraestructures suposa una pèrdua de la qualitat de vida dels ciutadans i ha exigit una cimera "urgent".

  • 13:00

    Inés Arrimadas deixa la política

     

    L'exlíder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha anunciat oficialment que abandona la política després dels resultats de la formació taronja a les municipals i la crisi general que viu el seu partit. En una roda de premsa al Congrés, ha assegurat que ha decidit emprendre "una nova etapa al marge de la política".  Arrimadas va ser presidenta de Ciutadans de la mà d'Albert Rivera, que va deixar també el partit el 2019, en passar de 57 diputats a 9 al Congrés. El gener d'aquest mateix any ja havia fet un pas al costat per facilitar la renovació de la formació. 

  • 12:30

    El Parlament reprova a Raquel Sánchez per la gestió de Renfe i Adif a Catalunya
     


    El ple del Parlament ha reprovat aquest dijous a la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, per la "constant ineficàcia" en la gestió del servei de Renfe i d'Adif. Es tracta d'un punt d'una moció d'ERC que han secundat Junts, la CUP i PP, mentre que PSC i Cs han votat en contra i comuns i Vox s'han abstingut. El Parlament també ha demanat crear una comissió de recerca per a avaluar els costos provocats per les “deficiències” del servei i esclarir responsabilitats polítiques, i tècniques, a més de completar el traspàs de Rodalies al Govern.

  • 11:47

    Air China recupera el vol directe des de Barcelona a Pequín després de tres anys

     

    L'aeroport del Prat ofereix des d'avui tres vols directes per setmana fins a la capital xinesa, Pequín. Una connexió de l'aerolínia Air China que s'havia suspès per la pandèmia de covid-19, i que es recupera tres anys després. Tot i això, ho fa amb un trajecte menys, ja que fins aleshores es feien quatre freqüències setmanals. Air China encara resta pendent de recuperar la connexió amb Shanghai i Hong Kong.

  • 11:44

    El PDeCAT està obert a "qualsevol estratègia que permeti que el país avanci"

     

     

    El president del Govern, Pere Aragonès, s'ha reunit avui amb el PDeCAT en la darrera reunió de la ronda de trobades amb els grups per abordar un "front democràtic" per al 23-J. El secretari adjunt del partit, Marc Solsona, ha explicat a la sortida de la trobada que els "sona bé la música" d'intentar arribar a uns acords mínims programàtics per a poder defensar els interessos de Catalunya. Ha explicat que han parlat obertament de "diferents possibilitats", malgrat que no s'ha arribat a cap concreció i que estan buscant "punts de confluència". L'organització "no tanca la porta a res" i està oberta "a qualsevol estratègia de país que permeti que el país avanci". Aragonès ja es va reunir dimecres amb ERC, els comuns, la CUP-NCG i Junts.

  • 11:20

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | Junqueras no descarta tornar a investir Pedro Sánchez: "Dependrà de les circumstàncies que es donin"

     

    El president d'ERC, Oriol Junqueras, no ha descartat tornar a investir el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i ho ha condicionat a les "circumstàncies que es donin". En una entrevista al Cafè d'idees, ha alertat que el vot al PSOE a les eleccions del 23-J és "malaguanyat" perquè pot investir el candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, com a president espanyol. De fet, segons ha recordat, els socialistes ja ho van fer el 2016. I ha erigit el vot a ERC com "l'única garantia" perquè no sigui investit Feijóo.

  • 10:39

    Detingudes dues persones que es feien passar per falses revisores del gas i robaven a persones grans a Tarragona

     

    Els Mossos d'Esquadra ha detingut dues dones, de 25 i 27 anys, com a presumptes autores de delictes de robatoris amb violència i intimidació, de furts, i de pertinença a grup criminal. Les detencions es van fer dimarts de matinada, en dos domicilis de Sant Feliu i Cornellà de Llobregat. La investigació va començar al mes d'octubre de l'any passat per diferents estafes a Tarragona. Les dues dones es feien passar per falses revisores del gas i estafaven a persones grans. Els robaven joies i documentació bancàries per després fer transaccions fraudulentes. Les arrestades passaran a disposició dels jutjats en funcions de guàrdia de Cornellà i de Sant Feliu de Llobregat en les pròximes hores.

  • 10:33

    Catalunya rep 1,5 milions de turistes estrangers durant el mes d'abril

     

    Catalunya va rebre 1,5 milions de turistes estrangers durant l'abril, un 33% més que el mateix període de l'any passat, però un 8% per sota dels registres del 2019, segons les dades provisionals de l'Estadística de Moviments Turístics en Fronteres (Frontur) de l'INE. Coincidint amb la Setmana Santa, Catalunya es va situar com a destí preferit a l'Estat pels visitants estrangers, amb una quota del 21,3% del total. 2 de cada 10 turistes estrangers que van visitar Espanya ho van fer a Catalunya. Cada turista va gastar al voltant de 213 euros cada dia, un 9,7% més que fa un any; i la durada mitjana dels viatges va ser de 5 dies.

  • 9:15

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | El president d'Esquerra Republicana de CatalunyaOriol Junqueras, descarta la llista unitària que proposta Junts perquè considera que "és una fórmula antiga que s'utilitza tàcticament per desgastar al president i el Govern. El pluralisme és bo". 

     
  • 8:15

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dijous 1 de juny d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

     

  • 8:05

    Aragonès demana continuar treballant per trobar "les fórmules concretes de col·laboració" per a un "front democràtic".

     

     

    Pere Aragonès tindrà amb el PDECAT i que tancarà la ronda que ha començat aquest dilluns amb Esquerra, Junts, CUP i comuns per trobar les "fórmules concretes de col·laboració" per fer un "front democràtic" davant un possible govern de la dreta i l'extrema dreta. Des de l'executiu s'ha fet un balanç positiu d'aquestes reunions.

  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat de la campanya de les municipals 28M del dijous 1 de juny de 2023. 

     

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.

     

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz