Cataluña
ACTUALITAT

Resum notícies del 31 de maig de 2023 | La proposta d'un "front comú" pel 23J sacseja els partits sobiranistes

  • Pere Aragonès es reuneix amb Junts, comuns i la CUP

  • El TSJC torna a condemnar els 4 exmembres de la mesa del Parlament

  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

B. GÁLVEZ | M. GUASCH | M. BOSCH | D. GALLACH

L'actualitat d'aquest dimecres 31 de maig passa per les converses del president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb Junts, els comuns i la CUP per intentar fer un "front comú" davant un possible govern del PP i Vox. Durant la sessió de control del Parlament, només JxCat ha allargat la mà al president català tot i que advertint que espera que no sigui "només una declaració d'intencions".

En clau de municipals, Xavier Trias ha exigit a Ada Colau que no intenti fer "coses miraculoses" com ara fa quatre anys quan va aconseguir l'alcaldia gràcies al suport de Manuel Valls. Colau i Collboni mantenen l'aposat per un govern progressista, amb ERC.

En les jornades del Cercle d'Economia, el president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo ha reconegut l'error del seu partit considerant Catalunya "problema crònic. La vicepresidenta de Govern, Nádia Calviño, ha dit estar orgullosa del clima social que es viu actualment a Catalunya.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha condemnat a 4 mesos d'inhabilitació i 1.200 euros de multa per un delicte de desobediència als quatre independentistes de la Mesa del Parlament presidida per Carme Forcadell. Aquest dimecres també es presenta la temporada de bany a les platges metropolitanes.

I arrenca el Primavera Sound al recinte del Fòrum que durarà fins al 04 de juny.

Resum notícies a Catalunya: 31 de maig de 2023

RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:49

    Pere Aragonès i Junts s'emplacen a seguir "treballant" pel "front democràtic" pel 23J

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha reunit aquesta tarda amb la cúpula de Junts per arribar a un acord per formar un "front democràtic" de cara a les eleccions generals del 23J. La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha confirmat a la sortida de la reunió que ambdues parts s'han "emplaçat" a continuar "treballant" per arribar a un acord, però té clar que des del partit "ha de ser per avançar cap a la independència".

  • 17:28

    Eulàlia Reguant (CUP) a Aragonès: "Amb pressa no es troba solució a problemes profunds"
     

    La diputada de la CUP en el Parlament Eulàlia Reguant ha explicat que el seu grup ha traslladat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que "amb pressa no es troba solució a problemes profunds", després de la seva proposta de construir un front comú davant un possible Govern de PP i Vox. "No es pot pretendre que en un mes i mig se solucioni el que no s'ha fet en dos anys", ha alertat en declaracions a la premsa després de reunir-se amb el president en el Parlament, en el marc de la ronda de contactes aquest dimecres d'Aragonès amb ERC, comuns, la CUP i Junts.

  • 17:02

    Arrenca una nova edició del Primavera Sound a Barcelona

     

    Els Pet Shop Boys oferiran aquesta nit un concert gratuït al Parc del Fòrum que servirà per donar el tret de sortida a una nova edició del festival a la capital catalana. Enguany estrena la seva versió a Madrid que tindrà lloc a finals de la setmana vinent.

  • 16:30

    L'ANC consultarà a les bases demanar un vot nul o l'abstenció el 23-J si no hi ha unitat independentista. 

     

    L'Assemblea Nacional Catalana iniciarà una ronda de contactes amb els partits per incentivar-los a fer un bloc comú independentista de confrontació a Madrid de cara a les eleccions del proper 23 de juliol. Si aquesta opció no prospera, assegura que consultarà les seves bases per decidir si recomana un vot nul polític o l'abstenció activa. 

  • 14:30

    CERCLE D'ECONOMIA | Nadia Calviño: "Unes eleccions és el que menys vertigen li ha de donar a qualsevol"
     

    La vicepresidenta primera del Govern ha intentat tranquil·litzar els empresaris catalans de cara a la convocatòria de les generals per al 23 de juliol anunciada pel president el Govern. Durant la clausura de les jornades del Cercle d'Economia, Nádia Calviño ha assegurat que "unes eleccions és el que menys vertigen li ha de donar a qualsevol" i els ha intentat convèncer que "l'agenda política i econòmica del PSOE és prou coneguda i no dona lloc a incerteses". Calviño també ha reiterat el compromís inversor a Catalunya "a les infraestructures que fan créixer l'economia, també pel que fa als ferrocarrils". 
     

  • 14:00

    Jaume Collboni confia que Barcelona tindrà un "alcalde socialista i majoria progressista"

     

    El candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona, manté la seva confiança que l'Ajuntament de Barcelona tindrà un "alcalde socialista i majoria progressista" després de quedar segon en els comicis de diumenge. "Excepte amb l'ultradreta, tothom està parlant amb tothom, com és normal", ha assegurat en un contacte en periodistes al Cercle d'Economia, però no ha volgut desvelar amb quins grups s'ha reunit fins ara ni les reunions que té previstes els pròxims dies.

  • 13:30

    Educació publica el calendari del curs 2023/2024

     

    El Departament d'Educació ha fet oficial el calendari escolar del curs vinent. Tal i com s'havia anunciat, el dimecres 6 de setembre començaran les classes els cursos d'infantil, primària i ESO. Batxillerat, FP i altres ho faran dimarts 12 de setembre. Divendres 21 de juny acabarà el curs escolar. 

  • 13:20

    CERCLE D'ECONOMIA | Natàlia Mas retreu els discursos apocalíptics sobre l'economia catalana

     

    La consellera d'economia de la Generalitat ha aprofitat la seva intervenció a la darrera jornada de la reunió del Cercle d'Economia a Barcelona per destacar que les dades econòmiques de Catalunya en el que portem de 2023: "Doblen les taxes de creixement de l'Estat i multipliquen la mitjana de la zona euro", ha indicat. Mas ha demanat deixar "d'amplificar els discursos apocalíptics" que obvien que l'ocupació catalana es troba en el nivell més alt dels darrers 15 anys. Per aquest motiu, també ha demanat als empresaris catalans "no caure en el derrotisme".

  • 13:12

    BARCELONA | Trias diu que està convençut que ell serà el nou alcalde i demana a Colau que no faci "coses estranyes"

     

    Xavier Trias ha exigit a Ada Colau que no intenti fer "coses miraculoses" com ara fa quatre anys quan va aconseguir l'alcaldia gràcies al suport de Manuel Valls, i ha demanat a la líder dels comuns que reconegui que qui ha guanyat les eleccions és ell. "Espero que no tingui l'atreviment de fer coses estranyes perquè hauria d'haver après que això no funciona", ha apuntat. El cap de llista de Junts ha explicat que ja ha parlat amb tots els partits "que tenen possibilitats de governar la ciutat" i s'ha mostrat convençut que ell acabarà sent alcalde "amb més o menys suports". 

  • 13:00

    BARCELONA | Colau descarta presentar-se a les llistes del Congrés i reitera el seu suport a Yolanda Díaz

     

    L'alcaldessa en funcions de Barcelona, Ada Colau, ha descartat "completament" presentar-se a les llistes del Congrés per a les eleccions generals del 23J. La candidata de BComú ha explicat que el seu compromís és amb Barcelona i a "aconseguir un govern progressista per a la ciutat" i que està focalitzada a mantenir "les converses necessàries amb el PSC i ERC". Ha reiterat el seu suport a la vicepresidenta del Govern central, Yolanda Díaz, amb la seva candidatura Sumar.

  • 12:40

    El TSJC torna a condemnar per desobediència a 4 exmembres de la Mesa de Forcadell
     

     

    El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya condemna per segona vegada als exmembres de la Mesa del Parlament Anna Simó, Lluís Maria Corominas, Ramona Barrufet i Lluís Guinó per desobeir al Tribunal Constitucional  quan ocupaven els seus càrrecs sota la presidència de Carme Forcadell, i els ha imposat una pena de quatre mesos d'inhabilitació. La sentència, consultada per Europa Press aquest dimecres, els imposa una multa de 1.200 euros a cadascun. Ja havien estat jutjats al juliol de 2020 i llavors el TSJC els va condemnar a un any i vuit mesos d'inhabilitació per desobeir al TC en tramitar resolucions relacionades amb el 1-O. El judici es va repetir al març per ordre del Suprem en considerar que dos dels tres magistrats que van jutjar el cas havien vulnerat el principi d'imparcialitat en exterioritzar les seves postures abans de dictar sentència.

  • 11:15

    CERCLE D'ECONOMIA | El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, valora els resultats de la formació a Catalunya: "La recuperació del PP de Catalunya és indiscutible com resulta indiscutible també no ens donem per satisfets amb aquests resultats". Feijóo també ha criticat la proposta del president de la Generalitat, Pere Aragonès, d'un front comú de partits davant un possible governo PP-Vox després de les generals i ha dit que són "ofertes que només serveixen per a apuntalar relats davant les males expectatives".

     

  • 11:21

    La Policia Nacional desarticula un grup dedicat a la venda il·legal de preservatius i medicaments per a la disfunció erèctil

     

    S'han detingut 10 persones en la província de Barcelona. La venda il·legal es realitzava a través d'aplicacions de missatgeria. Els investigats contactaven amb dones que es dedicaven a la prostitució per oferir-les preservatius i medicaments. Els agents han realitzat dos registres domiciliaris en els que s'han intervingut 50 dispositius electrònics, 20.000 preservatius, milers de medicaments i més de 15.500 euros en efectiu.

  • 11:19

    PARLAMENT | Salvador Illa retreu a Pere Aragonès que doni "el partit del 23-J per perdut"

     

    El líder del PSC, Salvador Illa, assegura que "ara no és el moment de fer fronts" i li recorda la dificultat de la proposta sense comptar amb "el primer partit del país". Afegeix que "Pedro Sánchez convoca les eleccions del 23 de juliol per guanyar-les". En aquest sentit, retreu a Pere Aragonès la "poca confiança" que té en si mateix donant per fet la victòria del PP i Vox i que "fa un mal servei al país estant permanentment pendent de les eleccions i subordinant les seves responsabilitats al calendari electoral". El president de la Generalitat ha replicat que "qui crida a una reacció és el president espanyol" i ha recordat l'abstenció del PSOE a la darrera investidura d'un president del PP. "Vostès no són la garantia de cara al 23 de juliol" ha afegit Aragonès. 

  • 11:11

    PARLAMENT | Junts per Catalunya allarga la ma a fer un front independentista el 23-J

     

    El portaveu de JxCat, Albert Batet, ha valorat positivament la proposta de Pere Aragonès per fer un front independentista de cara a les eleccions del 23 de Juliol. Batet ha celebrat la "rectificació", tot i advertir que no feien falta unes noves eleccions per fer "un canvi de rumb". El diputat de Junts també ha advertit que espera que no sigui només "una declaració d'intensions fruit d'uns mals resultats" i que "sapiguem aprofitar l'oportunitat". 

  • 11:00

    PARLAMENT | La CUP retreu a Pere Aragonès que la proposta de "darrera hora" d'un front democràtic comú a Catalunya "sembla una papereta d'un dia per uns mals resultats dirigida a unes noves eleccions".

     

    La diputada dels cupaires, Eulàlia Reguant, ha insistit en la necessitat de la confrontació independentista contra l'Estat. El president de la Generalitat ha replicat que el que busca és "una aliança de fons" que "requerirà molt més temps per treballar".  Pere Aragonès també ha afegit que "l'adversari és el que tenim davant i no el que tenim al costat". 

  • 10:47

    PARLAMENT | Els comuns es desmarquen obertament de la proposta de "front democràtic" de Pere Aragonès per fer front a un eventual govern entre PP i Vox.

     

    La líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha definit la proposta de "decebedora" i de "cortina de fum" i ha advertit que "el problema de Catalunya no és la unitat de l'independentisme, que fa temps que no existeix" i ha afegit que "amb Junts per Catalunya no anirem ni a la cantonada".  Albiach també ha retret a Aragonès que doni el Govern de l'Estat "per perdut" i ha apuntat que ells "no abaixaran els braços". Pere Aragonès ha replicat que "qui dona per feta la victòria de PP i Vox és Pedro Sánchez convocant eleccions avançades". 

  • 10:42

    PARLAMENT | Pere Aragonès adverteix al PP que el 23-J les forces independentistes es mobilitzaran per defensar els drets i les institucions de Catalunya. "Ens tindran de cara. Ens mobilitzarem perquè vostès no passaran". 

  • 10:35

    Aragonès es reunirà aquest dimecres amb CUP, comuns, ERC i Junts per a abordar el "front comú"
     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, es reunirà aquest dimecres amb la CUP, els comuns, ERC i junts en una ronda de contactes per a abordar el "front comú" davant un possible govern de PP i Vox després de les pròximes generals que va proposar aquest mateix dimarts.

  • 10:29

    Agbar presenta un projecte de transformació de les depuradores del Llobregat i el Besòs.

     

    L'aspiració és que l'àrea metropolitana sigui del tot autosuficient. Durant l'última jornada de la reunió del Cercle d'Economia, el president d'Agbar, Ángel Simón ha presentat un projecte amb fons europeus per valor de 1.300 milions d'euros perquè les depuradores del Besòs i el Llobregat esdevinguin factories d'aigua regenerada. Actualment, el 20% de l'aigua de l'àmbit de Barcelona ve de la dessaladora i una altra 20% és reutilitzada. 

  • 9:05

    ENTREVISTA AL CAFÈ D'IDEES | El secretari general de Junts per CatalunyaJordi Turull, avança al 'Cafè d'idees' que es reuniran aquesta tarda amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, per parlar del front sobiranista per a les eleccions generals: "Escoltarem al president de la Generalitat. Es tracta de veure si ens posem d’acord. No anticipo res, potser ho situa com a front independentista, avançar cap a la independència".

     

     
  • 8:25

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimecres 31 de maig d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:15

    Una cinquantena de municipis que depenen del Consorci d'Aigües de Tarragona passaran a estar en situació d'alerta per sequera.

  • 8:10

    Trias confirma una primera reunió amb Maragall i en confirma una amb Collboni.

     

     

    Una trobada d'aproximadament una hora que ha arribat després que els republicans li demanessin a Trias que prengués la iniciativa com a guanyador de les eleccions. A més, ERC assegura que no té cap interès en fer alcalde a Jaume Collboni. Precisament, Trias ha anunciat que es trobarà aviat amb el PSC, perquè considera que, amb uns resultats tan ajustats, cal parlar amb tothom.

     

     
  • 8:05

    El president Aragonès demana "un front democràtic" unitari per al 23-J dels partits independentistes i sobiranistes. Dona per fet un futur govern de PP i Vox.

     

     

    Turull està disposat a reunir-se amb Aragonès si la proposta "per avançar cap a la independència és sincera", mentre Puigdemont matisa que el front comú ha de ser per fer la secessió. Els comuns i el PSC assenyalen que el president Aragonès surt a perdre les eleccions del 23J. La CUP veu difícil integrar-se en el "front democràtic" que proposa.

  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat de la campanya de les municipals 28M del dimecres 31 de maig de 2023. 

     

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.

     

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz