Cataluña
Eleccions municipals 2023

Diari de Campanya | Els candidats fixen les línies vermelles dels pactes postelectorals

  • Eva Parera (Valents) demana fer fora el "comunisme" de l'Ajuntament de Barcelona

  • Salvador Illa assegura que ataquen el PSC perquè estan "nerviosos" i volen agitar la campanya

  • Més informació de la campanya electoral de les eleccions municipals al web de RTVE Eleccions28M

B. GÁLVEZ | M. GUASCH | M. BOSCH | D. GALLACH

La pugna per les infraestructures s'ha colat al cinque dia de la campanya electoral. Des de Sabadell, el líder del PSC, Salvador Illa, recrimina el retard d'ERC en la redacció de la B-40. A la mateixa capital vallesana, els republicans han acusat els socialistes de voler trinxar el territori amb la Ronda Nord. Els comuns des de Tarragona han rebutjat precisament grans macroprojectes com el Hard Rock.

Els possibles pactes postelectorals a Barcelona també continuen marcant l'agenda dels alcaldables. Xavier Trias allarga la mà a ERC i PSC, i fins i tot, vol mantenir les "bones relacions" amb l'Estat. Ernest Maragall continua marcant distàncies, sobretot amb el PSC, als que acusa de voler rebor vots a Cs i d'assemblar-se cada vegada més a Junts.

La candita de Valents, Eva Parera, ha encetat la jornada qualificant de “comunista” l'actual govern municipal de Colau i s'ha proposat revertir el model de superilles "costi el que costi". Mentrestant, l'actual alcaldessa, Ada Colau, s'ha desplaçat al Besòs, on ha promès una pluja de 250 milions en rehabilitar habitatges i impulsar l'economia del barri.

L’alcaldable del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, vol crear una oficina de prevenció de les ocupacions, habilitant un "protocol" a través del 112. El candidat popular, Daniel Sirera, a Sarrià ha proposat ampliar els horaris de les terrasses i subvencionar els veïns que pateixen el soroll perquè puguin canviar les finestres.

La CUP planteja eliminar l'Àrea Metropolitana de Barcelona, per acabar amb les privatitzacions encobertes. També la candidata de Ciutadans, Anna Grau, diu que farà una "auditoria tècnica i política" per saber en què ha gastat diners l'ajuntament els darrers mandats.

Campanya de les municipals a Catalunya: 16 de maig de 2023

RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 21:22

    Jordi Turull: "El 28-M cal dir als enterradors de la independència que no ens rendim"



    El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha assegurat que el vot per a JxCat en les pròximes municipals no és només per a elegir a un alcalde, sinó també "per a dir als il·lusos enterradors de la independència que mai ens hem rendit".
    Turull ho ha afirmat en un acte de campanya de JxCat celebrat avui a Sort (Lleida) per a fer costat al candidat local de la formació, Agustí Cotonat. El líder de Junts també ha reivindicat el dret a la vida digna al medi rural. 

  • 21:04

    Cs valora positivament la proposta del PSC de crear una oficina contra l'okupació.

     

    Des de la Bonanova, on s'ha compromès a anar cada dimarts,  la candidata Anna Grau animava a Jaume Collboni a protestar davant el Kubo i la Ruïna.

  • 21:00

    Campuzano participa en un acte amb el PDeCAT a Mataró 
     

     

    El conseller de Drets Socials de la Generalitat, Carles Campuzano, ha participat aquest dimarts en un acte amb l'alcaldable per Mataró (Barcelona) de Ara Pacti Local, Quim Fernández, líder d'una candidatura que inclou al PDeCAT. Campuzano tanca la llista d'ERC a Barcelona que encapçala el candidat Ernest Maragall. El conseller, que forma part del Govern d'ERC com a independent, va ser diputat pel PDeCAT entre 2016 i 2020, i abans va militar en CDC.

  • 20:44

    Salvador Illa assegura que ataquen al PSC per a "generar embolic" i perquè "estan nerviosos" 

     

    El líder del PSC, Salvador Illa, ha acusat aquesta tarda a altres partits d'"estar nerviosos" i llançar "atacs" contra els socialistes amb l'objectiu de "generar embolic i agitar la campanya".  En un acte de campanya a Sabadell (Barcelona) acompanyat de l'alcaldessa de la localitat i candidata a la reelecció, Marta Farrés, ha insistit que a Catalunya "portem molts anys de queixa i queixa".  El líder socialista també ha recordat que "la signatura del senyor Aragonès" està en el compromís de construcció de la B-40. "S'hauria d'haver posat ja a treballar en aquesta infraestructura tant demandada", ha advertit.  

  • 20:24

    Protesta a Salt en el mítin de Vox en l'únic municipi català on tenen regidors
     

     

    Un grup de les 200 persones que han protestat en contra de la celebració de l'acte han cridat 'fos feixistes dels nostres barris', han llançat ous, pedres, tomàquets i patates contra els camions policials i han buidat extintors contra els Mossos d'Esquadra. El líder de Vox, Ignacio Garriga ha avisat que els catalans "poden triar entre la violència o un model de valentia"

    .

  • 20:20

    Pere Aragonès assegura que el progrés a Girona passa per un alcalde republicà

     

    El president de la Generalitat, ha visitat Girona per donar suport al candidat d'ERC a l'alcaldia, Quim Ayats. D'ell ha destacat el seu compromís amb la ciutat. Els dos han aprofitat la trobada per visitar l'exposició Temps de Flors. Aragonès ha dit que Girona té molt potencial i que el progrés de la ciutat implica tenir un alcalde republicà, que sàpiga afrontar els reptes del futur. 

  • 20:00

    Els comuns clamen contra un altre pacte entre Junts i ERC a Tarragona


    La portaveu d'En Comú Podem en el Congrés, Aina Vidal, li ha demanat al govern català d'ERC "ambició i ganes de governar" en un acte electoral amb el candidat a l'alcaldia de la ciutat de Tarragona, Jordi Collado. També ha advertit als republicans que en "una ciutat d'esquerres com és Tarragona obrir les portes a una governació amb Junts és cinisme". Vidal també ha mostrat el seu rebuig frontal a macroprojectes com el Hard-Rock.  

  • 19:45

    ERC acusa el PSC de voler trinxar el territori amb la B-40

     

    Des de Sabadell, l'alcaldable dels republicans, Gabriel Fernàndez ha acusat el PSC de voler trinxar el territori amb la Ronda Nord. Ho ha dit en un acte electoral davant l'exalcalde i conseller del Territori Juli Fernàndez, que no ha intervingut a l'acte. Sí ho ha fet el president de la formació, Oriol Junqueras, que, en canvi, s'ha estalviat mencionar aquesta infraestructura. Junqueras ha cridat a la mobilització del vot i descarta pactes amb PSC i Junts. 

  • 19:20

    BLOC DE CAMPANYA | Les caravanes de PSC i ERC fan parada a Sabadell

     

    Acte electoral a Sabadell d'ERC amb Oriol Junqueras i Carme Forcadell al capdavant. Prèviament, Ernest Maragall ha mantingut els atacs al PSC, formació a qui acusen de conservadora. El primer secretari del PSC, Salvador Illa, també fa parada aquest dimarts a Terrassa, acompanyat de l'expresident Rodríguez Zapatero, i a aquesta hora també a Sabadell. El líder de la formació recorre el Vallès reclamant infraestructures com la B-40.

     

    Des de Junts, el seu candidat a Barcelona, Xavier Trias, demana a Ernest Maragall que aclareixi si l'ajudarà a ser alcalde. La candidata de Bcn en comú, Ada Colau ha compromès grans inversions en habitatge i llocs de feina pel Besòs. Ciutadans torna a fer campanya davant les cases okupades de la Bonanova i critica VOX pels seus vincles amb Desokupa. L'alcaldable popular Daniel Sirera proposa ampliar els horaris de les terrasses i subvencionar els veïns perquè insonoritzin les finestres i balcons. La CUP acusa PSC, Comuns i ERC d’estar al servei de la patronal i de fomentar macroesdeveniments i el turisme de masses.  

  • 19:14

    Maragall (ERC) constata que el PSC fa temps que “evoluciona” fent passes a la dreta i cap a Madrid

     

    El candidat d'ERC a Barcelona ha assegurat que Jaume Collboni busca competir amb Cs amb la seva proposta de crear una oficina per ajudar a prevenir les ocupacions delictives a la ciutat. En un acte a Sarrià-Sant Gervasi, aquest dimarts a la tarda, Maragall ha afegit que Collboni adreça un missatge “equivocat” sobre la prioritat del que representa el progrés.

  • 19:00

    Trias proposa situar un equipament universitari a la caserna del Bruc
     

    El candidat de Junts a l'alcaldia de Barcelona proclamat en un acte a les Corts que vol que "l'Exin Castillos deixi de tenir els militars dins i tinguem una universitat". D'altra banda, Xavier Trias en un acte sectorial amb arquitectes ha advertit que la situació de l'habitatge a Barcelona requereix pactes amb tot el sector de la construcció i ha acusat l'actual alcaldessa, Ada Colau, de només col·laborar amb cooperatives, al seu judici, molt lligades a la seva ideologia. Xavier Trias també ha defensat crear "un ambient favorable al turisme". Respecte als creuers, Trias vol que comencin i acabin a Barcelona: "No volem que s'estiguin sis hores.no ens serveixen de res 40, 50 o 60 autobusos circulant per la ciutat creant desgavell".

  • 18:22

    Parera (Valents) es compromet a eliminar la 'superilla' del Poblenou de Barcelona
     

    La candidata de Valents a l'alcaldia de Barcelona, Eva Parera, ha promès eliminar la 'superilla' del Poblenou, la primera que es va el Govern d'Ada Colau va implantar a la ciutat. Creu que no compleix amb un "urbanisme responsable lliure de càrregues ideològiques i conseqüent amb la tipologia de barri".

  • 17:26

    Renuncia l'11 del PP a Cerdanyola del Vallès que va saltar al camp de l'RCDE Stadium

     

    Carlos Ferrer-Calbetó ha renunciat aquest dimarts a formar part de la llista, després de ser identificat com una de les persones que van saltar al camp de l'RCDE Stadium per protestar contra la celebració del títol de la Lliga del FC Barcelona. El primer a fer-ho va ser el candidat número 9 del PP a Sant Joan Despí, Yago Darnell, que dilluns va plegar després de tirar a terra una càmera durant els incidents al camp.

  • 17:10

    AGENDA | La candidata de Ciutadans, Anna Grau, fa declaracions a la premsa sobre l'okupació davant de l'edifici d'El Kubo, a la plaça de la Bonanova de Barcelona.

  • 17:05

    AGENDA | La CUP fa un acte als Jardins de Magalí presentat per la diputada Eulàlia Reguant i els candidats Jordi Estivill i Thaïs Cloquell.

  • 17:00

    AGENDA | Acte de l'alcaldable socialista Jaume Collboni a les 19:00 h, acompanyat de l'eurodiputat Javi López, el conseller Joan Ramon Riera, l'exalcalde Jordi Hereu i Irene Morales. A la mateixa hora, acte del PSC a Sabadell, amb Salvador Illa i l'alcaldessa Marta Farrés.

  • 16:55

    AGENDA | Ernest Maragall, candidat a Barcelona per ERC, fa un acte a les 19:00 h acompanyat de la consellera Natàlia Mas, la número 3 Ester Capella i el número 6 Jordi Coronas. També hi ha un acte d'ERC a la mateixa hora a Sabadell, amb Oriol Junqueras, Carme Forcadell i l'alcaldable Gabriel Fernández.

  • 16:50

    AGENDA | Acte de Vox a Salt, amb Ignacio Garriga, Alberto Tarradas i Sergi Fabrí a les 18:30 h.

  • 16:45

    AGENDA | El líder de Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa, farà una roda de premsa a les 18:00 h a Granollers, acompanyat de l'alcaldable al municipi, Jorge Pavón.

  • 16:40

    AGENDA | La portaveu al Congrès d'En Comú Podem, Aina Vidal, i l'alcaldable Jordi Collado fan un acte de campanya a Tarragona a les 18:00 h.

  • 16:35

    AGENDA | Eva Parera (Valents) fa una roda de premsa a les 17:30 h sobre el model Superilles i les seves propostes de mobilitat. 

  • 16:30

    AGENDA | L'alcaldable Xavier Trias farà una conferència al Col·legi d'Economistes a les 16:30 h.

  • 15:35

    Illa lamenta el "retard" del Govern en la planificació de la B-40

     

    El líder del PSC, Salvador Illa, s'ha desplaçat a Terrassa per fer costat a l'alcaldable dels socialistes a la ciutat, Eva Candela. Ho ha fet acompanyat de l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero. Illa a lamentat de nou el “retard” del Govern en la planificació del projecte entre Terrassa i Sabadell, i ha fet una crida a l'executiu perquè mantingui la credibilitat en l'acord signat. En la seva intervenció, Candela ha volgut marcar distàncies amb l'actual alcalde de Tot per Terrassa, Jordi Ballart: "Que ningú s'equivoqui, jo represento el PSC".

  • 14:30

    BLOC DE CAMPANYA |  El Besòs, les ocupacions i els possibles pactes centren els missatges dels alcaldables de Barcelona

     

    Els comuns acusen el govern de la Generalitat d'abandonar el Besòs. Ada Colau ha anunciat una inversió de 250 milions d'euros en la regeneració d'habitatge i en la creació de llocs de feina als barris del Besòs. El candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, proposa crear una oficina de prevenció de l'ocupació. Ciutadans torna a la Bonanova per protestar contra els okupes. La candidata a Barcelona, Anna Grau, es desmarca de VOX i critica els seus vincles amb Desokupa. L'alcaldable de Valents insisteix a protegir la propietat privada i lluitar contra l'ocupació. Eva Parera carrega contra els eixos verds a Barcelona i proposa revertir-los.

     

    ERC acusa els socialistes de conservadors i retreu a Colau que hi vulgui pactar. L’alcaldable de Junts, Xavier Trias continua allargant la mà a Maragall i Collboni tot i els vetos explícit d’aquests. La candidata d’Ara Pacte Local a Sant Just Desvern, Laia Flotats, es proposa recuperar l’espai de centre catalanista.  

  • 14:15

    La CUP aposta per dissoldre l'Àrea Metropolitana de Barcelona


    L'alcaldable dels anticapitalistes a Barcelona, Basha Changue, ha assegurat que l'AMB s'ha convertit "en una menjadora de recursos que es reparteixen els barons socialistes". En una atenció a mitjans des de Sant Boi de Llobregat, Changue ha remarcat que l'ens afavoreix les "privatitzacions encobertes" i "cronifica les externalitzacions" en serveis com l'atenció a la dependència. Changue també proposa una regidoria de drets lingüístics que defensi el català

  • 14:00

    Trias assegura que buscarà mantenir “bones relacions” amb l’Estat

     

    L’alcaldable de Junts reconeix que "l'obligació és tenir bones relacions, això no vol dir ser un xai. Hem d'exigir respecte i que no ens prenguin el pèl econòmicament amb el finançament", ha dit aquest dimarts preguntat sobre la seva estratègia internacional per a Barcelona. L'exconseller d'Economia Jaume Giró ha reclamat "rellançar" Barcelona "com a capital econòmica del progrés i el benestar de la Mediterrània". D’altra banda, Xavier Trias continua allargant la mà a Maragall i Collboni, tot i el veto explícit d’aquests.

  • 13:45

    Collboni (PSC) proposa crear una oficina de prevenció de l’ocupació


    L’alcaldable del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, habilitarà un "protocol" a través del 112 diferent per atendre els veïns, si guanya el 28M. Una proposta que arriba davant la problemàtica actual, però insisteix “lluny de la posició reaccionària de les dretes”. El candidat farà ús de la llei aprovada enguany pel Parlament que permet que els ajuntaments promoguin els desallotjaments davant ocupacions conflictives d'habitatges de grans tenidors si aquests no actuen en un termini de 30 dies.

  • 13:30

    Sirera (PPC) proposa subvencions per insonoritzar finestres i balcons

     

    El candidat popular a Barcelona, Daniel Sirera, ha proposat ampliar els horaris de les terrasses els divendres i els dissabtes fins a la 1 de la matinada. Des de Sarrià-Sant Gervasi, ha admès que el soroll pot causar molèsties als ciutadans i per evitar-ho planteja subvencionar els veïns dels locals perquè puguin canviar les finestres per insonoritzar-les. Segons el candidat del PP això es podria fer amb el que es recapti de les taxes de terrasses.

  • 12:15

    ERC avisa que Colau "no és garantia" de formar un govern progressista

     

    El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha avisat que l'alcaldessa i candidata dels comuns, Ada Colau, "no és garantia" de formar un govern progressista. Des del Poble Nou, el líder republicà li ha retret el seu pacte amb Manuel Valls el 2019. Ernest Maragall ha dit que la credibilitat de Colau està "absolutament sota zero" i ha recordat que fa quatre anys ella ja es va "desmentir escandalosament" en acceptar els vots de Valls. Ambdós figures també han apujat el to contra el candidat socialista Jaume Collboni, i han dit que "l'única manera de protegir la ciutadania i els ajuntaments és que no hi hagi vots pel PSC". 

  • 13:20

    Els comuns acusen el govern de la Generalitat d'abandonar el Besòs

     

    La candidata de Barcelona en Comú, Ada Colau, ha anunciat una inversió de 250 milions d'euros en la regeneració d'habitatge i en la creació de llocs de feina als barris del Besòs. 200 milions serviran per rehabilitar 4.000 habitatges d’aquí al 2030. Des de davant d’un dels edificis que s’estan rehabilitant, l’alcaldessa ha denunciat "el deute històric de les administracions" com la Generalitat en aquesta zona. A més s’ha compromès a dedicar 50 milions més per comprar naus industrials i afavorir l'economia del segle XXI, per la creació de llocs de treball.

  • 12:40

    Grau (Cs) promet una "auditoria tècnica i política" si governa

     

    La candidata de Ciutadans a Barcelona, Anna Grau, promet que si és escollida alcaldessa farà una "auditoria tècnica i política" per saber en què ha gastat diners l'ajuntament els darrers mandats. L'alcaldable acusa el govern municipal de "finançar entitats amigues". Quant a l'okupació, Grau ha tornat a tacar l'Ajuntament per la seva gestió i també ha acusat el Govern català de fer "narrativa de campanya" en lloc de solucionar-ho. Pel que fa a les superilles, ha admès que no es poden revertir i ha proposat un "urbanisme de rescat". 

  • 10:45

    Eva Parera vol revertir els eixos verds i el model de Superilles

     

    L'alcaldable de Valents per Barcelona veu la promesa d'Ada Colau de més eixos verds com "més caos per la ciutat de Barcelona" i, per això, proposa revertir els eixos verds i el model de Superilles. Concretament, Parera proposa revertir la conversió del Carrer Consell de Cent per les pèrdues que suposa pel comerç o la mobilitat: "Encara som a temps. El futur és molt pitjor si no ho fem".

  • 10:32

    ENTREVISTA | Parera (Valents) demana fer fora el "comunisme" de l'Ajuntament

     

    L'alcaldable per Barcelona i presidenta de Valents, Eva Parera, ha criticat el comunisme que assegura que impera al consistori de la capital catalana: "S'estan sobrepassant moltes línies vermelles. Hi ha un comunisme de manual". En una entrevista al Cafè d'idees, Parera compara la situació amb Veneçuela "on el govern intervé els preus o els pisos".

  • 9:45

    BLOC ELECTORAL | Els partits comencen a parlar de possibles pactes postelectorals

     

    Els partits encaren aquest dimarts el cinquè dia de campanya electoral. Una jornada on els candidats ja comencen a parlar de possibles pactes postelectorals a la capital catalana.

     

    Nous anuncis en clau juvenil del candidat del PSC, Jaume Collboni. L'alcaldable per Barcelona vol ampliar les beques esportives amb els diners que es recullin de la taxa turística. ERC carrega contra el PSC, i també contra Junts i Colau per fer política pensant, assegura, en les elits. En un acte a Mollet del Vallès, que ha comptat amb el suport de Marta Rovira des de Suïssa, també hi ha hagut crítiques a l'ampliació de l'aeroport del Prat.

     

    La CUP es posiciona com a l'única opció independentista d'esquerres per a aquestes eleccions. Anna Gabriel assegura que posaran les coses difícils perquè volen fer canvis reals. Juntament amb la candidata a Barcelona, Basha Changue, han criticat el paper d'ERC durant aquesta legislatura pel que fa a la seva posició independentista.

     

    El president dels comuns al Congrés, Jaume Asens, des de Montornès del Vallès, ha avisat que votar el PSC és votar la sociovergència. Junts, per la seva banda, s'erigeix en l'única alternativa del tripartit a Barcelona. Xavier Trias avisa que només serà alcalde si la de Junts és la llista més votada. 

     

    Sobre els possibles pactes postelectorals, Trias exhibeix sintonia en certs aspectes amb Collboni i Maragall, i posa el model de mobilitat, ordre i seguretat com a punts d'entesa principals.

     

    Daniel Sirera, candidat del PP a Barcelona, s'obre a pactar per fer fora Ada Colau, però marca línies vermelles. Anna Grau, per la seva banda, insisteix que Ciutadans no farà Colau alcaldessa i deixa la porta oberta a possibles pactes amb la resta de partits.

  • 9:20

    BLOC ELECTORAL | Foc creuat entre candidats al 28M les darreres hores de campanya

     

    ERC continua la cursa electoral en els feus socialistes. A Mollet, ha entrat en campanya per primer cop Marta Rovira, qui carrega contra els socialistes, perquè, assegura, prioritzen l'ampliació del Prat a la xarxa de Rodalies. Els republicans també hi són en el blanc de les crítiques del PSC. Salvador Illa creu que només un vot massiu pels socialistes pot acabar amb el victimisme i la inacció, diu, del Govern. I el candidat per Lleida, remata contra l'executiu

    Jaume Asens assegura que els comuns són la garantia per evitar la sociovergència i acusa el PSC de fer un gir a la dreta. Junts alerta sobre els tripartits, també a Barcelona. Argument que rebla l'exconsellera, predecessora de Campuzano. La CUP carrega contra Junts. El mateix, diuen, és aplicable a Maragall.

  • 09:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat de la campanya de les municipals 28M del dimarts 16 de maig de 2023.

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz