Cataluña
Parlament

El PSC dona el "sí" als pressupostos

Beatriz Gálvez | Marc Guasch
4 min.

El Govern de la Generalitat ha tancat, després de prop de 3 mesos de negociacions, un acord amb el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) per tirar endavant els pressupostos d'enguany. Aquest mateix dijous, de fet, el consell executiu aprovarà l'avantprojecte dels comptes catalans perquè puguin encetar la seva tramitació al Parlament. Prèviament, compareixerà públicament el president català, Pere Aragonès, que, de moment, ha celebrat, a través de les xarxes socials, haver assolit els comptes "més elevats de la història". Aquesta tarda s'ha escenificat la signatura de l'acord amb el líder socialista, Salvador Illa, al Palau de la Generalitat.

Aquest mateix La mateixa consellera de Presidència, Laura Vilagrà, també ha destacat l'entesa que "permetrà portar al Parlament uns comptes expansius que preveuen 4.000 milions més per afrontar els reptes de transformació que necessita el país" i tenir el múscul per afrontar el context econòmic que "ens espera".

El Govern celebra l'acord de pressupostos | Laura Herrero

Vilagrà també ha tornat a allargar la mà a Junts per sumar-se als Pressupostos, advertint en resposta a la recent carta enviada aquest mateix dimarts al vespre al Govern pel líder de JxCat, Jordi Turull, oferint a ERC "estabilitat institucional" si es replanteja l'aliança amb els socialistes. En aquest sentit, la consellera de Presidència també ha advertit que l'entesa amb els socialistes no marca el camí de la resta de legislatura.

Illa anuncia primer l'acord

Ara bé, a ningú se li escapa que l'acord ha acabat sent possible després que ERC acceptés la setmana passada la construcció de la B-40, com exigien els socialistes i que ha fet intensificar les negociacions aquests últims dies.

Catalunya passa de la inèrcia a l'acció

El líder del PSC, Salvador Illa, des dels faristols del Parlament, ha volgut ser el primer a anunciar l'acord i concretar que l'esperada fotografia de la signatura es farà a la tarda. "És un exemple de política útil. (...) Amb aquest acord, Catalunya passa de la inèrcia a l'acció". Això sí, Illa adverteix que l'acord pels pressupostos "no és un acord de legislatura". "Seguirem treballant en la construcció d'una alternativa a un Govern que no és el que Catalunya necessita", afegeix el líder dels socialistes.

Compromís pels macroprojectes

El pacte recull un primer document sobre els comptes, on figuren compromisos en indústria, salut, ciència, renovables, dependència, educació i seguretat. A banda, hi ha un segon document sobre grans infraestructures que estableix un "compromís" per aprovar el Hard Rock, el tram de la B-40 entre Sabadell i Terrassa i que "guanyi capacitat" l'aeroport de Barcelona- El Prat.

Govern i PSC finalment tanquen un acord pels pressupostos

En aquest sentit, la consellera de Presidència, ha volgut posat l'accent en el fet que la inversió en aquests projectes, només tiraran endavant amb condicionants com el respecte a la biodiversitat, les directives europees i els veïns dels municipis del territori afectat. Vilagrà també ha volgut deixar clar que l'acord amb els socialistes no serà incompatible amb el pactat amb els comuns: "No hi ha contradiccions. Tenim molt clar el que vam pactar".

L'acord de l'Aeroport

Govern i PSC s'han compromès a avançar cap a la "modernització de l'Aeroport de Barcelona-El Prat, en paral·lel al desenvolupament i protecció del Delta del Llobregat". En aquest sentit, es crearà una comissió per a estudiar el model aeroportuari de Catalunya i transformar l'aeroport perquè guanyi capacitat i sigui un 'hub' intercontinental, tot i que no es parla explícitament d'ampliació.

L'acord sobre l'aeroport insta a tenir en compte les directives ambientals europees, parant esment a l'espai natural protegit del Delta del Llobregat. L'executiu català i el PSC acorden destinar 49 milions fins a 2026 en l'àrea del Delta per a aconseguir un espai natural amb biodiversitat, un "sistema agrari tecnificat" i un sistema hídric de qualitat.

La resta d'acords

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz