Cataluña
Setmana clau

El Govern es reuneix amb el PSC per desencallar els pressupostos

Marc Guasch | Laura Herrero
4 min.

La negociació dels pressupostos de la Generalitat se situa en temps de descompte. Els equips negociadors del Govern i del PSC s'han tornat a reunir matí i tarda, aquesta vegada al mateix palau de la Generalitat, amb la intenció d'acabar de desencallar els darrers serrells que queden pendents per poder aprovar els comptes. Les reunions seguiran aquest dimarts. L'objectiu del govern català és poder tancar la negociació aquesta mateixa setmana, tot i que els comuns adverteixen que trencaran el seu acord si es destina "un sol euro" als macroprojectes de la B-40, l'ampliació del Prat o el Hard Rock.

A la sortida de la primera trobada de tres hores, al migdia, la portaveu dels socialistes, Alícia Romero, ha assegurat que "seguim treballant. Volem ser discrets". Una discreció que fa que, de moment, no s'hagin especificat els temes pendents. Aquesta tarda, després de dinar, s'ha reprès la reunió tot i que no s'ha pogut acabar de concretar l'acord i totes dues parts s'han tornat a citar aquest dimarts.

Nova reunió a Palau

La trobada arrencava tot just a les 9 del matí encapçalada per la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i la consellera d'Economia, Natàlia Mas, i la portaveu dels socialistes al Parlament, Alícia Romero. Aquesta darrera, en declaracions als mitjans de comunicació a la mateixa porta de la Generalitat, advertia abans d'entrar que "estarem el temps que faci falta per intentar tancar el millor acord". En la mateixa línia s'ha expressat abans de reprendre les negociacions cap a les 16 h, sense concretar si es podia acabar de definir aquest mateix dilluns.

Nova reunió per desencallar els pressupostos | Anna Forment

Des d'ERC, la portaveu de la formació, Marta Vilalta, ha advertit que no entendria que es volgués "dilatar més" la negociació després del pas fet amb la B-40 i ha arribat a assegurar que creu que l'acord "està molt a prop" perquè ja no hi ha esculls després de la darrera cessió sobre la ronda del Vallès.

Aquesta nova reunió arriba després que el president català, Pere Aragonès, acceptés la setmana passada el projecte del Quart Cinturó "en els termes" exigits pel PSC, un dels esculls en les converses. La portaveu el PSC, Elia Tortolero, ha destacat en una atenció als mitjans que "no hi ha un acord tancat" amb el govern i que "queden coses per resoldre", tot i que ha valorat positivament les cessions sobre la ronda Nord.

El Govern ja ho té tot a punt per si es concreta el pacte amb el PSC i pot portar el projecte al Consell Executiu ordinari de dimarts, 31 de gener. En cas contrari, hi ha prevista una reunió extraordinària del Govern per aprovar el projecte i enviar-lo al Parlament per començar-ne la tramitació.

El ministro de Interior, Jorge Fernández Díaz, conversa con el diputado de CIU Josep Sánchez i Llibre, al comienzo de la sesión de la tarde. EFE/Juan Carlos Hidalgo

Negativa dels comuns

Els comuns no semblen disposats a cedir en la seva negativa als macroprojectes que pretén impulsar el PSC. Acusen Salvador Illa de "tenir bloquejats els pressupostos per una autopista", en referència a la B-40. El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha advertit que donaran per trencat l'acord que van assolir amb el Govern si s'hi acaba destinant "un sol euro" al Quart Cinturó, al Hard Rock o a l'ampliació de l'aeroport del Prat.

El que segueix marcant cada vegada més distància és Junts. El vicepresident i portaveu de JxCat, Josep Rius, ha acusat directament els republicans de "prioritzar" un pacte amb el PSC i haver "abraçat l'autonomisme d'una manera definitiva". Rius ha ironitzat que el que es necessita és "un acord de claredat sobre la Ronda del Vallès", en al·lusió a la carretera B-40, "perquè el Govern diu que l'accepta, però després es manifesta en contra".

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz